Blocarea admiterii României în spațiul Schengen este un glonț pe care Austria și l-a tras în genunchi. Și nici măcar nu este singurul, scrie presa de la Viena.
E multă miopie geopolitică în Guvernul de la Viena, afirmă cotidianul austriac Die Presse, care observă că echipa cancelarului Karl Nehammer „și-a tras două gloanțe în propriii genunchi”.
Unul este, conform analizei ziarului liberal, blocarea acordului de liber schimb al Uniunii Europene cu piața comună sud-americană Mercosur, celălalt - boicotul privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.
„Imigrația clandestină nu se rezolvă cu amenințări, ci în parteneriat”, iar atitudinea Austriei este o „aroganță provincială”, scrie Die Presse, și avertizează: „Este naiv să credem că alte țări vor trece cu vederea jocurile acestea mărunte”.
Blocarea aderării României la spațiul Schengen se va răsfrânge tot asupra Austriei „și este pur și simplu lipsit de înțelepciune să tratezi atât de rău un partener atât de important economic pentru Austria”, este prognoza autorului articolului, redactorul-șef adjunct al ziarului vienez, Christian Ultsch.
Comisia va ocoli cumva boicotul Vienei
În ce privește relația cu America de Sud, Guvernul de la Viena face jocul unei organizații de fermieri afiliați politic, supărați că scutirile de taxe vamale vor aduce carne de vită din pampas în Europa.
E drept, acordul cu Mercosur prevede limite clare de import, iar volumul vizat este mult sub nevoile Europei. Dar boicotul arogant al Austriei blochează anumite mărfuri sud-americane de care statele UE au acum mai multă nevoie ca oricând, cum ar fi litiul, notează Die Presse.
Dar, anticipează autorul articolului, cel mai probabil, Comisia Europeană va găsi o cale prin care acordul economic să fie semnat în iunie. Boicotul austriac va fi ocolit și va rămâne irelevant, însă „Austria sigur nu-și va face prieteni în America de Sud”, mai scrie ziarul citat.
Autorul articolului readuce cele două subiecte în actualitate pe fondul plecării prin lume a demnitarilor guvernamentali de la Viena: Guvernul federal austriac e plecat de acasă, pentru că invazia rusă în Ucraina obligă Austria, o națiune de exportatori, să caute noi pieţe şi surse de energie.
Ministrul de Externe, Alexander Schallenberg, se află în vizită în Vietnam, împreună cu colegul său de la Economie, Martin Kocher. Acesta din urmă va merge și în Australia. Cancelarul Karl Nehammer va zbura în curând în Angola, Ghana și Egipt.
Strategia Guvernului este inteligentă, cuvântul de ordine este diversificarea. Cu atât mai uimitoare este poziția Austriei în alte două subiecte de colaborare internațională, în care guvernul federal și-a tras practic două gloanțe în ambii genunchi.
Cristian Ștefănescu