Iohannis nu știe de ce rezultatele alegerilor locale au fost publicate cu așa mare întârziere și nici dacă au fost probleme cu softul: Nu am solicitat aceste informații

Iohannis nu știe de ce rezultatele alegerilor locale au fost publicate cu așa mare întârziere și nici dacă au fost probleme cu softul: Nu am solicitat aceste informații

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, că nu știe de ce rezultatele alegerilor locale din 27 septembrie au fost publicate cu mare întârziere și nici nu are informații despre posibile probleme ale softului comandat de AEP.

Șeful statului a precizat că nu a solicitat Biroului Electoral Central și Autorității Electorale Permanente informații pe această temă.

”Eu am primit rezultatele atunci când au apărut. Explicațiile trebuie date fie de BEC, fie de AEP care au gestionat aceste proceduri. Nu am primit și nu am solicitat aceste informații. Probabil a întârziat rezultatul din cauza procedurilor de contestare și recontestare a alegerilor pe care am putut să le urmărim direct la televiziunile de ştiri”, a precizat Klaus Iohannis.

ADVERTISING

Biroul Electoral Central (BEC) a publicat, sâmbătă, pe site procesele verbale cu rezultatele finale ale alegerilor locale din 27 septembrie 2020.

Acesta a fost primul scrutin din ultimele două decenii la care rezultatele finale au întârziat atât de mult.

Probleme grave semnalate de specialiști în legătură cu softul asumat de AEP

Softul conceput de AEP și comandat STS nu a prevăzut de la bun început posibilitatea corectării erorilor în baza de date și nici calculul automat privind repartizarea mandatelor de consilieri, care se bazează pe un algoritm foarte complicat prevăzut de lege și care a existat la alegerile anterioare, au declarat pentru SpotMedia.ro specialiștii in domeniu.

ADVERTISING

Mai mult, surse care au dorit să își păstreze anonimatul ne-au declarat că un astfel de soft ar fi fost achiziționat de AEP de la o firmă privată, conform unui document care nu este public.

Ulterior, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a precizat într-un răspuns oficial trimis la solicitarea Spotmedia.rosoftul comandat de AEP pentru alegerile locale din 27 septembrie a fost modificat, tot la cererea AEP, după ce votul se încheiase deja și că la acest scrutin nu i s-a cerut  o aplicație pentru repartizarea mandatelor de consilieri.

ADVERTISING

Citește mai multe pe aceatsă temă:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇