Incredibil, dar adevărat: AEP nu s-a gândit la turul doi al alegerilor și a pierdut pe drum centralizarea rezultatelor la sectoare - UPDATE

Incredibil, dar adevărat: AEP nu s-a gândit la turul doi al alegerilor și a pierdut pe drum centralizarea rezultatelor la sectoare - UPDATE
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Alegerile locale din 27 septembrie nu s-au încheiat încă oficial, dovadă că astăzi, marti, 13 octombrie, a avut loc o nouă ședință a BEC, iar asta din cauză că AEP nu s-a gândit că ar putea fi organizat în unele localități și turul doi (ceea ce s-a întâmplat de fiecare dată în ultimii 20 de ani!), dar mai ales pentru că a pierdut din vedere … centralizarea rezultatelor de la sectoarele Capitalei.

Reamintim că, potrivit cadrului legal în vigoare, turul doi al alegerilor pentru primari se organizează atunci când doi candidați obțin fix același număr de voturi (balotaj) sau când sunt anulate alegerile, de exemplu, din motive de fraudă.

AEP-ul condus de Constantin Mitulețu-Buică (foto) nu a ținut cont de această posibilitate evidentă, deși a existat un tur doi - anulări sau balotaje- măcar în câteva localități la toate ultimele 5 alegeri locale. Și chiar dacă de data asta am fi avut o excepție, softul trebuia pregătit pentru o atare situație.

Prin urmare, AEP s-a trezit după turul întâi al alegerilor să ceară STS completarea aplicației.

Și nu doar atât! AEP s-a trezit doar după ce STS i-a semnalat că lipsește această parte a aplicației, conform Ordinului 669/11.10.2020.

ordin-6691

UPDATE 19:20 - Într-un răspuns trimis la solicitarea Spotmedia.ro, STS confirmă informațiile: ” Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a transmis către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) o adresă în data de 06.10.2020, prin care au fost solicitate cerințele operaționale necesare pentru a fi implementate în vederea desfășurării celui de-al doilea tur de scrutin, în urma Hotărârii BEC nr. 174 din 03.10.2020”.

ADVERTISING

Reamintim că AEP este instituția responsabilă de buna organizare a alegerilor, cea care comandă STS și își asumă softul pentru alegeri, în calitate de beneficiar.

Exclusiv: Primele răspunsuri primite de la STS despre modificarea softului asumat și comandat de AEP pentru alegerile locale din 27 septembrie

Aceasta a fost a patra modificare de soft făcută de AEP după ziua scrutinului. Mai mult, deși legea prevede că orice astfel de modificare trebuie să fie prezentată și aprobată de BEC, de data asta acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Este una dintre numeroasele nereguli înregistrate, în premieră, la aceste alegeri locale, printre cele mai grave fiind aceea că pentru repartizarea mandatelor de consilieri nu s-a folosit aplicația STS (instituție a statului), ci o aplicație privată, achiziționată în mod netransparent.

Mai mult, surse foarte bine informate au declarat pentru SpotMedia.ro că s-au trimis spre publicare la Monitorul Oficial rezultatele finale ale alegerilor locale (parafate într-o ședință târzie din noaptea de vineri spre sâmbătă), însă cineva și-a dat seama că nu au fost centralizate rezultatele de la sectoarele Capitalei, motiv pentru care BEC s-a reunit marți, într-o ședință de urgență, pentru a repara ce se mai poate repara din stricăciunile făcute de AEP-ul condus de Constantin Mitulețu-Buică.

ordinea-de-zi

UPDATE 18:50 - Pe site-ul BEC a fost publicată Hotărârea 213/13.10.2020, care confirmă informațiile prezentate de Spotmedia.ro încă de la amiază:

BEC1
Fragment din Hotărârea 213/13.10.2020
bec2
Fragment din Hotărârea 213/13.10.2020

Invitat să comenteze situația incredibilă în care ne aflăm, Cristian Petraru, expert în procese electorale, ne-a trimis la redacție, miercuri după-amiază, un text pe care îl publicăm integral în continuare:

ADVERTISING

”Doctorul în informații și securitate națională Constantin Mitulețu-Buică este un risc major pentru securitatea națională”

”DA.

Din ce cunosc eu, AEP a reușit să certifice ”neschimbarea” softului de centralizare a alegerilor a 4-a oară.

Știu.

Pare incredibil.

Dar a reușit.

A realizat mult după terminarea turului 1 de scrutin din 27 septembrie că la alegerile locale se poate întâmpla să faci un tur 2 sau să repeți alegerile. Nu le-a trecut prin cap că asta se poate întâmpla, deși în ultimii 20 de ani la toate, absolut toate alegerile locale au fost anulări și/sau balotaje. Nici nu au întrebat pe nimeni care a mai organizat alegeri. Că ar fi primit răspunsul că șansele sunt de 99,9% să fie nevoie.

Acum că au certificat ”neschimbarea” a patra oară...o fi cum o fi...că începusem să ne obișnuim cu incompetența, de la ultimele 2 schimbări ale neschimbării... doar că de data asta au sărit din schemă BEC-ul... de tot.

Ca și cum nici nu ar exista. Ca și cum ar fi un fel de anexă fără autoritate la prăvălia domnului Buică. Iar asta e mai mult decât incompetență, este impertinență. Deși BEC este cel care gestionează infrastructura de alegeri și verifică datele din sistem și centralizează rezultatul votării și publică rezultatul în MOf.

ADVERTISING

Și BEC era singurul abilitat ca în ședință publică să ceară încărcarea noului soft, proaspăt certificat a patra oară ”spre neschimbare” să fie instalat pe stația de prelucrare a rezultatelor alegerilor. Teoretic cel mai securizat sistem informatic al momentului. Și în care aplicațiile se pot modifica/instala doar la ordinul președintelui BEC.

Iar acest lucru nu s-a întâmplat.

S-a instalat aplicația în cea mai securizată informatic stație din țară pe un traiect scurt, intre domnul Buică și șeful de stație, directorul AEP scos din pălărioara de Buică anul trecut. Exact pentru astfel de situații.

Cum s-o fi desfășurat turul II....Dumnezeu cu mila!

Încă avem uriașe probleme cu primul tur. M-am uitat și eu pe rezultatele oficiale, finale, publicate de BEC vineri noaptea pe la 23.30. După o sforțare de aproape 2 săptămâni de la alegeri.

Mie îmi pare că la centralizarea pe consilii locale și pe primari lipsește ceva. Și aș paria că domnul director de la stația de prelucrare...cel de care vorbim mai sus, a pierdut sectoarele. I-au scăpat așa...printre degete. Iar ceilalți 5 șefi coordonatori de aparat tehnic BEC, toți apropiați și apreciați în mod deosebit de doctorul Buică, nu au observat nimic.

Și nu au atenționat membrii BEC că semnează prostii. Punându-i într-o situație de penibil nemaiîntâlnita de când cu democrația românească postdecembristă.

Acum...trebuie să mai zic ceva...

Umbla vorba prin târg că în centralizarea de consilii locale, ar mai fi vreo 18...poate 19 ”greșeli”, adică mandate date altcuiva decât cel care a fost votat de concetățenii lui.

Dacă este așa...democrația romanească este într-o mare cumpăna acum, după peste 30 de ani de la Revoluție. Niciodată fundamentul vieții democratice nu a fost atât de șubred. Niciodată alegerile nu au fost atât de neprofesionist organizate. Iar fundamentul democrației este indisolubil legat de încrederea cetățenilor. Care se câștigă foarte greu. Și se pierde într-o clipă.

Iar a lăsa organizarea alegerilor, a lăsa încrederea concetățenilor noștri în democrație pe mana unei caricaturi ridicole, grotești, aflată în completă negare și suferind evident de ceea ce se numește uzual ”beția puterii” este o uriașă eroare din partea politicienilor de astăzi, fie că se află la putere sau în opoziție. Doctorul în informații și securitate națională Constantin Mitulețu-Buică este un risc major pentru securitatea națională”.

Citește și:

Probleme grave sunt semnalate de specialiști în legătură cu softul asumat de AEP la alegerile locale: Sunt mandatele aleșilor din România alocate de un contractor privat ținut la secret?

Noi acuzații grave la adresa președintelui AEP: A creat o breșă de securitate pentru a ascunde un contract pe care nu avea voie să-l facă


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇