Iohannis ne pregătește pentru vești proaste pe Schengen și răspunde Austriei: România nu e parte a rutei balcanice de migranți

Iohannis ne pregătește pentru vești proaste pe Schengen și răspunde Austriei: România nu e parte a rutei balcanice de migranți

Preşedintele Klaus Iohannis ne pregăteşte pentru o veste proastă pe frontul Schengen.

Aflat azi în Letonia, Iohannis a spus că este posibil ca decizia privind aderarea României la spațiul Schengen să fie amânată.

„Dacă din varii motive nu vom reuși până pe 8 decembrie să avem o certitudine că lucrurile sunt clare, există posibilitatea ca această decizie să fie amânată”, a spus şeful statului pe acest subiect.

„România e pregătită de 11 ani. Acest lucru a fost demonstrat acum 11 ani. Totuși, anii au trecut și am reluat cu insistență solicitările pentru a finaliza acest demers. Au existat în spațiul european câteva solicitări care se refereau la noi.

ADVERTISING

Una a fost să fie terminat, finalizat procesul MCV, lucru care s-a întâmplat ieri, când Comisia Europeană a decis că s-a terminat MCV, fiindcă România a atins toate obiectivele.

A doua chestiune a fost ridicată de mai multe voci - oare România mai e pregătită să adere la Schengen? A existat o misiune de evaluare la care au fost experți. Au venit, au verificat și au scris un raport nu pozitiv, ci foarte pozitiv. S-a dorit pe anumite sectoare încă o aprofundare a acestei verificări. Raportul este foarte pozitiv - îndeplinim toate, toate cerințele”, spune Klaus Iohannis.

"România nu a fost, nu e și nu va fi o țară care generează migrația sau permite migrația necontrolată"

El a afirmat că, între timp, „au mai apărut politicieni care au probleme cu migrația”.

ADVERTISING

„România nu a fost, nu e și nu va fi o țară care generează migrația sau permite migrația necontrolată. Am auzit și eu că partea austriacă a venit cu niște date care, după părerea noastră, trebuie să fie foarte atent verificate.

Repet, prin România nu a existat, nu există și nu va exista un flux migratoriu necontrolat. Noi știm de unde vin migranții și pe unde trec și în discuții între experți aceste lucruri vor fi explicate și părții austriece.

Nu prin România vin acești migranți. Ruta balcanică e problematică. Noi am luat toate măsurile. România nu e parte a rutei balcanice de migranți. România are potențial, are capacitatea de a veni în sprijinul austriecilor pentru a domoli acest flux”, adaugă șeful statului, citat de Mediafax.

ADVERTISING

Bode merge la Viena

El precizează că ministrul de Interne, Lucian Bode, va merge la Viena „să aibă întâlniri tehnice, clare cu omologul de acolo”.

„Cred că s-a vehiculat prea repede termenul de 8 decembrie ca termen final.

8 decembrie este prima posibilitate când această chestiune poate fi discutată.

Interesul meu, al nostru este ca atunci când se votează să avem un vot clar pentru accesul la Schengen. Nu e util să forțăm un vot care nu este, poate, cel așteptat.

Șansele României sunt relativ bune. Sunt state membre care mai au întrebări pentru noi, pentru sistemul Schengen... Sunt întrebări legitime și noi suntem pregătiți să dăm răspunsurile. (...) Este de dorit ca până la Consiliul JAI întrebările să primească răspuns. (...) Dacă din varii motive nu vom reuși până pe 8 decembrie să avem o certitudine că lucrurile sunt clare, există posibilitatea ca această decizie să fie amânată cu o lună sau cu două luni până când toată lumea va fi convinsă că nu suntem o vulnerabilitate”, încheie șeful statului.

CE recomandă extinderea spațiului Schengen

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a recomandat extinderea spațiului Schengen cu România, Bulgaria și Croația, în raportul adoptat de Colegiul Comisarilor. Totuși, decizia rămâne la latitudinea statelor și ar putea fi luată la întrunirea Consiliului JAI din 8 – 9 decembrie.

La începutul lunii noiembrie, România a primit de la președinția Cehiei a Consiliului UE felicitări pentru reușita vizitelor de verificare privind condițiile Schengen, precum și calendarul pentru decizia de aderare a țării noastre la spațiul unic european.

În urmă cu două săptămâni, parlamentarii europeni au aprobat rezoluția privind susținerea aderării României la spațiul Schengen, depusă de şase grupuri politice din PE.

Ulterior, Parlamentul olandez a adoptat o rezoluţie împotriva aderării României la Schengen, iar opoziția politică din Suedia a vorbit despre riscurile pe care le-ar presupune primirea României și Bulgariei în Schengen.

Și Austria a anunțat că se opune intrării României și Bulgariei în Schengen.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇