Experții olandezi de evaluare Schengen au fost mulțumiți de ce au găsit în România

Experții olandezi de evaluare Schengen au fost mulțumiți de ce au găsit în România
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

România a primit raport favorabil din partea noii misiuni de evaluare privind aderarea României la Schengen, realizată de experți din Olanda și alte țări.

”România continuă să îndeplinească condițiile necesare pentru aplicarea tuturor părților relevante ale acquis-ul Schengen în întregime”, se arată în raport.

Echipa nu a identificat probleme în ceea ce privește aplicarea de către România a normelor europene în materie de vize, protecția datelor și în privința cooperării judiciare.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută raportul și precizează că misiunea a fost derulată cu succes pentru România.

ADVERTISING

MAE precizează că vizita s-a derulat în coordonarea Comisiei Europene, cu sprijinul experților Consiliului UE și al experților naționali din Cehia, Germania, Olanda și Suedia, și a cuprins componente dedicate privind politica de vize și protecția datelor. 

Potrivit MAE, concluziile vizitei confirmă implementarea și respectarea strictă și deplină de către țara noastră a procedurilor prevăzute de legislația europeană relevantă în procesul de preluare, procesare și analiză a cererilor de viză.

Misiunea a apreciat și faptul că aceste proceduri se realizează într-o manieră solidă, bazate pe decizii bine argumentate, o pregătire profesională corespunzătoare a personalului consular, precum și pe o infrastructură IT la standarde foarte înalte.

ADVERTISING

De asemenea, experții au apreciat respectarea de către autoritățile române, inclusiv de către MAE, a prevederilor relevante din legislația europeană referitoare la protecția datelor.

”Aceste concluzii reprezintă, în egală măsură, o reconfirmare a rezultatelor pozitive ale eforturilor intense întreprinse de MAE în ultimii ani pentru modernizarea, debirocratizarea, digitalizarea și eficientizarea activității consulare, inclusiv pe componenta referitoare la acordarea vizelor, în conformitate cu acquis-ul european în materie și în beneficiul cetățenilor”, afirmă Ministerul de Externe.

MAE își exprimă satisfacția cu privire la faptul că experții europeni au reconfirmat că România îndeplinește, în continuare, toate condițiile necesare pentru aplicarea în integralitate a acquis-ului Schengen, inclusiv în ceea ce privește politica de vize şi protecția datelor.

ADVERTISING

Astfel, această evaluare complementară întărește constatările din raportul elaborat după vizita voluntară din luna octombrie 2022, raport publicat la 16 noiembrie 2022, reconfirmând astfel caracterul obiectiv și pe deplin justificat al demersurilor active ale României pentru aderarea la Schengen, mai afirmă MAE.

CE recomandă extinderea spațiului Schengen

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a recomandat extinderea spațiului Schengen cu România, Bulgaria și Croația, în raportul adoptat de Colegiul Comisarilor. Totuși, decizia rămâne la latitudinea statelor și ar putea fi luată la întrunirea Consiliului JAI din 8 – 9 decembrie.

La începutul lunii noiembrie, România a primit de la președinția Cehiei a Consiliului UE felicitări pentru reușita vizitelor de verificare privind condițiile Schengen, precum și calendarul pentru decizia de aderare a țării noastre la spațiul unic european.

În urmă cu două săptămâni, parlamentarii europeni au aprobat rezoluția privind susținerea aderării României la spațiul Schengen, depusă de şase grupuri politice din PE.

Ulterior, Parlamentul olandez a adoptat o rezoluţie împotriva aderării României la Schengen, iar opoziția politică din Suedia a vorbit despre riscurile pe care le-ar presupune primirea României și Bulgariei în Schengen. Olanda și-a trimis propria misiune de evaluare în România.

Și Austria a anunțat că se opune intrării României și Bulgariei în Schengen.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇