Iohannis l-a numit pe Andrei Muraru ambasador în SUA, în locul lui George Maior

Iohannis l-a numit pe Andrei Muraru ambasador în SUA, în locul lui George Maior

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat miercuri decretul pentru numirea lui Andrei Muraru în funcția de Ambasador al României în Statele Unite, după ce l-a eliberat pe acesta din funcția de consilier prezidențial pe care o deținea.

Astfel, Dan-Andrei Muraru devine noul ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Statele Unite ale Americii, cu reşedinţa la Washington, se arată în decretul semnat de Iohannis.

Postul era ocupat din 2015 de George Maior. Înainte să fie numit ambasador în SUA, acesta a condus Serviciul Român de Informații, în perioada 2006-2015.

ADVERTISING

Pe 14 aprilie, Andrei Muraru a fost avizat favorabil în comisiile parlamentare de politică externă pentru postul de ambasador al României în SUA.

Acesta a declarat, la audierile din comisii, că este încrezător că până la finalul mandatului preşedintelui Klaus Iohannis românii vor călători în SUA fără viză.

Cine este Andrei Muraru

Andrei Muraru este născut în 1982, este absolvent al Facultăţii de Istorie (2005), licenţiat al programului de master „Românii şi Europa” (2007) şi doctor în Istorie (2011) al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, arată CV-ul postat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

ADVERTISING

A lucrat în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) încă de la înfiinţare (2006), ocupând diferite poziţii, de la expert-cercetător la preşedinte executiv (2012-2014).

În perioada 2006-2009, a fost consilier la Cancelaria Primului-ministru şi consilier al directorului general al Arhivelor Naţionale ale României.

A fost membru al Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune (2014).

În intervalul iulie-decembrie 2014, a fost consilier personal al preşedintelui Partidului Naţional Liberal, Klaus Iohannis, iar din decembrie 2014 a fost numit consilier prezidenţial la Departamentul Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă.

ADVERTISING

Andrei Muraru este lector universitar în cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană) şi cercetător ştiinţific III la Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

A fost bursier la Aristotle University of Thessaloniki (Erasmus-Socrates, 2004-2005), New Europe College (2009-2010) şi United States Holocaust Memorial Museum (Washington DC, 2010-2011).

A beneficiat, de asemenea, de o bursă doctorală finanţată prin programul POSDRU (2008-2011) A obţinut şi o bursă postdoctorală la Yad Vashem – The International Institute for Holocaust Research pentru anul 2020.

A fost decorat de regele Mihai pentru contribuţia adusă la cunoaşterea istoriei monarhiei din România cu medalia „Regele Mihai I pentru loialitate” (2008) şi pentru activitatea în fruntea IICCMER cu Ordinul „Coroana României” în grad de Ofiţer (2015). 

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇