Iohannis a trimis la reexaminare Legea vânătorii

Iohannis a trimis la reexaminare Legea vânătorii

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis miercuri, Parlamentului, spre reexaminare, Legea vânătorii, pentru ca eliminarea cotelor de recoltare la anumite specii de păsări să fie reanalizată.

”Legea pentru modificarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006 instituie noi reguli privind vânarea păsărilor migratoare şi condiţiile pentru dobândirea permisului de vânătoare permanent.

În ceea ce priveşte speciile de păsări admise la vânătoare, noua reglementare înlocuieşte stabilirea cotei de recoltă de către administrator, şi aprobată ulterior de gestionarul fondului de vânătoare, cu o cotă de recoltă stabilită prin lege şi care reprezintă numărul maxim de exemplare de păsări care pot fi vânate într-o zi de către un vânător

ADVERTISING

În opinia noastră, această soluţie legislativă, ce trebuie să urmărească asigurarea diversităţii biologice, se impune a fi reanalizată de către Parlament”, transmite Iohannis, în cererea de reexaminare.  

Aici puteţi vedea integral motivele prezentate de preşedintele Klaus Iohannis pentru reexaminarea legii vânătorii.

Reţinem doar că preşedintele se teme că noul act normativ ar putea "conduce la imposibilitatea preconizării impactului real al vânătorii asupra efectivelor speciilor vânate, putându-se ajunge la dezechilibre majore în rândul populaţiilor de păsări admise la vânătoare, prin vânarea excesivă a unor specii, mai ales că unele dintre acestea sunt încadrate la nivel global sau european la categoria Vulnerabile (VU) sau la categoria Aproape ameninţate (NT)". 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Şi asta pentru că "numărul total de exemplare posibil a fi recoltat de către un vânător/zi/vânătoare poate depăşi limita acceptabilă de exploatare pentru speciile care pot face obiectul vânătorii, existând riscul ca acţiunile de vânătoare să devină incompatibile cu menţinerea populaţiei din speciile respective la un nivel satisfăcător". 

"Legea supusă reexaminării trebuie raportată şi la dimensiunea de ocrotire a faunei a activităţii de vânătoare, în sensul asigurării, pe termen lung, a echilibrului între specii şi conservarea biodiversităţii, care să permită menţinerea populaţiilor speciilor la un nivel satisfăcător de conservare", adaugă şeful statului. 

ADVERTISING

Anterior, legea a fost atacată la CCR de către USR,  care a susţinut că actul normativ va permite vânătorilor să decimeze populaţiile de păsări migratoare. Dar CCR a respins, în 12 februarie, sesizarea. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇