Parlamentarii USR depun, astăzi, o sesizare la Curtea Constituțională pe proiectul care aduce mai multe modificări Legii vânătorii și protecției fondului cinegetic, inclusiv în ceea ce privește cotele de vânătoare pentru speciile de păsări migratoare.
Aceștia spun că modificările adoptate pot duce la decimarea anumitor specii de păsări migratoare, cu efect devastator asupra biodiversității, și contravin dreptului comunitar.
„Noua formă a legii prevede modificări substanțiale care, odată intrate în vigoare, vor avea efecte devastatoare asupra biodiversităţii, incompatibile cu obligația pozitivă a statului de a asigura protecția mediului, inclusiv prin protecția biodiversității.
Încălcarea textelor constituționale reiese prin renunţarea la sistemul de cote de vânătoare anuale pentru speciile de păsări migratoare şi înlocuirea acestuia cu un sistem aleatoriu pe baza unui număr maxim admis zilnic, din fiecare specie, pentru fiecare vânător, cât și prin diminuarea timpului de stagiatură necesar dobândirii calităţii de vânător”, scrie în sesizarea depusă de USR, se arată într-un comunicat transmis SpotMedia.ro.
USR precizează că în România sunt aproximativ 70.000 de vânători, la care se pot adăuga alte mii de vânători străini care sunt invitați de asociațiile românești.
Într-o simulare în care numai 2.000 de vânători (ceva mai puțin de 3% din vânătorii români) vânează numărul maxim de păsări/zi în perioada sezonului de vânătoare, rezultă că, într-un an, s-ar putea vâna întregul efectiv populațional al mai multor specii de păsări care folosesc teritoriul României pentru cuibărit, pasaj sau iernare.
Sesizarea depusă la CCR poate fi citită în integralitate, AICI.
Și reprezentanţii Societăţii Ornitologice Română (SOR) au atras atenția că noua lege a vânătorii şi protecţiei fondului cinegetic poate produce efecte dezastruoase asupra biodiversităţii, în condiţiile în care cotele de vânătoare sunt de zeci de ori mai mari la multe specii.
Aceștia îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge modificările aduse actului normativ.
Conform calculelor SOR, la unele specii pot fi ucise legal pe noua lege de până la 20 ori mai multe păsări decât până acu, graţie eliminării cotelor de vânătoare.
UPDATE 20:20 - Într-un comunicat transmis ulterior, UDMR acuză USR că induce în eroare opinia publică şi că iniţiatori pentru lege au fost şi reprezentanţi ai PSD, PNL şi din grupul minorităţilor naţionale.
USR indica în comunicat drept iniţiatori 25 de senatori şi deputaţi UDMR, însă în sesizarea propriu-zisă către Curte sunt enumeraţi şi parlamentarii PSD, PNL şi din grupul minorităţilor naţionale.
”USR induce în eroare opinia publică. Din nou! USR s-a întors la acea atitudine şi acel comportament cu care a crezut că poate să guverneze: inducerea în eroare a opiniei publice prin transmiterea unor jumătăţi de adevăr sau informaţii distorsionate. Este vorba despre Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic, pe care USR îl prezintă public, în mod complet fals, ca fiind o iniţiativă a UDMR.
Din păcate pentru colegii de la USR care încearcă manipularea adevărului, procedura parlamentară este clară, transparentă şi disponibilă tuturor. În realitate, pe site-ul Camerei Deputaţilor, în fişa propunerii legislative 369/2021, este stipulat foarte clar că acest proiect de lege a fost iniţiat de către deputatul Gheorghe Nacov. Ulterior, actul normativ a fost semnat de alţi 25 de parlamentari, printre care şi de 8 membri ai grupului UDMR. Restul semnatarilor sunt parlamentari de la PNL, PSD şi din grupul minorităţilor naţionale”, transmite UDMR.
Formațiunea mai precizează că la momentul supunerii la vot a propunerii legislative, UDMR nu a impus un vot obligatoriu, fiecare parlamentar al grupului fiind îndemnat să voteze conform propriilor convingeri.
”De exemplu: liderul grupului parlamentar al UDMR, Csoma Botond a votat împotrivă”, susţine UDMR.
”UDMR se delimitează clar de această abordare eminamente politică şi le cere reprezentanţilor USR să înceteze utilizarea practicilor de tip Fake News în comunicarea cu cetăţenii”, se arată în finalul comunicatului.