Protest Declic față de noua lege a vânătorii: ”Salvați păsările migratoare, nu le luați piuitul!”. CCR a amânat decizia

Protest Declic față de noua lege a vânătorii: <i>”Salvați păsările migratoare, nu le luați piuitul!”</i>. CCR a amânat decizia

Membrii organizației civice Declic au organizat miercuri, în fața Curții Constituționale, un protest în apărarea păsărilor migratoare, cerând judecătorilor să declare neconstituțional proiectul de lege care modifică legea vânătorii, considerat ”toxic pentru păsări”, proiect aflat la punctul 1 pe ordinea de zi a CCR.

UPDATE 13:45CCR a amânat pentru 9 februarie dezbaterea sesizării privind modificările la legea vânătorii.

”Ciocârlia de câmp, rața pestriță, prepelița sau turturica sunt doar câteva dintre speciile de păsări migratoare care vor fi vânate până la dispariție. Asta din cauza unui proiect neconstituțional care modifică legea vânătorii.

Proiectul neconstituțional stabilește că un vânător va putea împușca un număr aleatoriu de păsări/zi, fără să fie precizat numărul celor care pot vâna în același interval. De asemenea, scurtează stagiul de pregătire de la 1 an la 6 luni pentru obținerea permisului de vânător. Inițiativa încalcă dreptul la un mediu sănătos din Constituție și multiple legi în care a fost transpusă Directiva „Păsări””, subliniază organizatorii protestului Declic, referindu-se la directivele Uniunii Europene.

ADVERTISING

Manifestanții au venit cu fluiere care imită ciripitul de păsări și au adus un copac pe care au lipit, rând pe rând, în mod simbolic zeci de păsări origami.

”Nu dați undă verde acestui proiect de lege toxic!”, a cerut una dintre organizatoare, în timpul transmisiunii live, pe Facebook.

Aceasta a dezvăluit că peste 5 mii de membri Declic s-au implicat și au trimis memorii judecătorilor CCR, cerându-le să declare proiectul de lege ca neconstituțional.

”Urmează să depunem și azi , fizic, aici la CCR astfel de memorii. Când suntem mobilizați, suntem și ascultați și ne facem auziți”, a subliniat ea.

ADVERTISING

De asemenea, un alt protestatar a explicat de ce a venit azi în fața CCR.

”Atâta vreme cât societatea ornitologică a fost exclusă de la discuții, este clar ca va fi un măcel. De asta am venit”, a declarat protestatarul.

În jurul orei 11:35, câțiva dintre participanți au intrat în sediul CCR pentru a depune memorii la registratură.

Evenimentul a fost organizat potrivit cadrului legal, între orele 11-12, iar organizatorii au precizat clar în anunțul postat pe Facebook: ”Vom păstra distanțare socială, vom purta măști, iar participarea se va realiza pe baza certificatului verde”.

Suntem la CCR, unde astăzi judecătorii dezbat sesizarea de neconstituționalitate privind legea toxică pentru păsările migratoare. Am venit să protestăm împotriva legii și să le cerem judecătorilor să ia o hotărâre în favoarea păsărilor. Ne puteți urmări și pe canalul nostru de Telegram: https://t.me/facemdeclic

Publicată de Declic pe Miercuri, 26 ianuarie 2022

Curtea Constituțională a fost sesizată de parlamentarii USR, care au susținut că modificările adoptate de Parlament pot duce la decimarea anumitor specii de păsări migratoare, cu efect devastator asupra biodiversității, și contravin dreptului comunitar.

ADVERTISING

Sesizarea depusă la CCR poate fi citită în integralitate, AICI.

Și reprezentanţii Societăţii Ornitologice Română (SOR) au atras atenția că noua lege a vânătorii şi protecţiei fondului cinegetic poate produce efecte dezastruoase asupra biodiversităţii, în condiţiile în care cotele de vânătoare sunt de zeci de ori mai mari la multe specii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇