O instanță a suspendat ordinul ministrului Mediului prin care erau stabilite cotele de vânătoare la ciocârlii și alte păsări

O instanță a suspendat ordinul ministrului Mediului prin care erau stabilite cotele de vânătoare la ciocârlii și alte păsări

Curtea de Apel Târgu Mureș a suspendat, vineri, Ordinul ministrului Mediului emis în luna august, prin care erau stabilite cotele de vânătoare la mai multe păsări, printre care ciocârlia de câmp și prepelițele.

Anunțul a fost făcut de Mihai Goțiu, fost senator USR, care precizează că hotărârea este executorie, chiar dacă poate fi atacată cu recurs.

Printre celelalte specii de păsări ”salvate de la masacrare”, după cum subliniază acesta, se mai află sturzul de vâsc, cântător și cocoșar, porumbelul gulerat și de scorbură, și turturica.

ADVERTISING

”Motivele sunt, în mare parte, similare cu cele prin care au fost suspendate și anulate și ordinele prin care s-au stabilit cote de vânătoare la diferite specii de păsări și în anii precedenți. Cel mai important dintre acestea e cel legat de lipsa studiilor științifice în stabilirea cotelor în discuție.

Mai exact, faptul că viața a sute de mii de ciocârlii și a altor sute de mii, chiar milioane, de exemplare de păsări din alte specii a fost decisă, mereu, doar de pixul miniștrilor și de administratorii unor fonduri și asociații de vânătoare (nu toate), aflați în apropierea miniștrilor Mediului și ai altor politicieni cu pușca sub pernă”, scrie Mihai Goțiu.

ADVERTISING

Asociația de mediu Otus a formulat cererea de suspendare, iar instanța a respins mai multe cereri de intervenție accesorie, formulate de Romsilva sau de unele asociații de vânători.

”Cunoscându-și vulnerabilitatea și recunoscându-și incompetența, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a susținut propunerea legislativă prin care se dă liber la masacrarea ciocârliilor de câmp și a altor păsări migratoare (pentru a ocoli studiile științifice). Legea a fost votată de deputații coaliției toxice PSD – PNL – UDMR, dar și de cei ai AUR, în prima parte a lunii noiembrie. Singurii care au votat împotrivă au fost deputații USR, parlamentarii acestei formațiuni atacând la Curtea Constituțională legea în discuție”, mai reamintește Mihai Goțiu.

ULTIMĂ ORĂ/ VICTORIE IMPORTANTĂ, în Justiție, pentru salvarea ciocârliilor și a altor păsări amenințate cu masacrarea!...

Publicată de Mihai Goţiu pe Vineri, 26 noiembrie 2021

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇