Suntem martorii unui fenomen care nu numai că ar trebui să ne pună pe gânduri, dar chiar să ne determine să acționăm acum. Cel mai recent studiu arată că una din șase păsări a dispărut din Europa începând cu anii 1980.
Sute de milioane de păsări au dispărut în această perioadă, avertizează oamenii de știință, citați de Science Alert.
„Este îngrijorător faptul că s-a întâmplat aproape fără să știm, invizibil, în liniște”, a declarat Richard Gregory, de la Royal Society for the Protection of Birds (RSPB).
Inclusiv populațiile de vrăbii, cândva omniprezente, și-au înjumătățit numărul începând cu anii 1980. De asemenea, momentan mai există aproape 75 milioane de grauri, un declin de 60%.
Fenomenul este generalizat, atât în mediul urban, cât și în ”sălbăticie”, unde tot omul a ajuns să facă legea.
„Păsările comune devin tot mai puțin comune, în mare parte din cauza faptului că spațiile de care depind sunt distruse de oameni”, a explicat Anna Staneva, de la BirdLife Europe.
Printre cauze se numără pierderea habitatului, declinul masiv al speciilor de insecte, poluarea și bolile, toți acești factori contribuind la evenimentul de extincție în masă la care suntem martori de ceva vreme.
Dispar rapid mai ales speciile comune, în cazul cărora s-a observat o pierdere de 25%. Însă nici speciile rare nu sunt ocolite de acest fenomen, în acest caz ”pierderea” fiind de 4%.
Iar situația din Europa nu este singulară, fenomenul fiind la început și în America de Nord.
Singura veste bună în tot acest peisaj sumbru e că alte populații au crescut datorită eforturilor de conservare. Șapte specii de păsări de vânătoare au prosperat mulțumită protecției crescute, faptului că nu a mai fost permisă vânarea lor și a atenției în folosirea pesticidelor. Asta dovedește cât de profund putem afecta biodiversitatea atât în mod intenționat, cât și indirect.