Președintele Klaus Iohannis a vizitat, duminică, Institutul Clinic Fundeni, la final făcând și câteva declarații pe tema principalelor probleme din sistemul public de sănătate.
Șeful statului a precizat că ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, i-a prezentat și concluziile preliminare ale controlului efectuat în spitale, după tragedia de la Piatra Neamț. Iohannis nu a spus însă ce conține acel raport.
Jurnaliștii l-au întrebat însă despre cazul concret de la Fundeni, unitatea neavând aviz de securitate la incendiu și nici uși antiincendiu la Secția ATI.
”Am discutat aceste chestiuni cu conducerea institutului și am constatat câteva lucruri pe care dânșii le-au spus de mult: avem un personal foarte dedicat, management eficient, dar un spital din '59.
Multe lucruri au fost îmbunătățite, altele nu pot fi schimbate. Este nevoie de clădiri noi dacă vrem să avem circuite și clădiri care îndeplinesc absolut toate cerințele de siguranță.
Există o solicitare pentru fonduri europene pentru a începe reconstrucția spitaului și voi sprijini aceste solicitări”, a răspuns președintele.
El a subliniat însă că secțiile modulare din curtea Institutului, una pentru COVID și alta pentru copiii cu cancer au toate avizele necesare funcționării și dotările corespunzătoare.
Despre modului destinat copiilor, Iohannis a atras atenția că este rezultatul unui ”parteneriat autentic” între spitalul public, ONG-uri și companii private, exprimându-și speranța că aceste colaborări vor continua.
Va fi carantinat Bucureștiul?
Iohannis a fost întrebat și despre posibilitatea carantinării Bucureștiului, având în vedere că până acum deja măsura a fost luată în 11 localități din jurul Capitalei, inclusiv în Otopeni.
Președintele a evitat și de această dată să dea un răspuns concret, asigurând, însă, că, având în vedere implicațiile economice, această măsură nu este aplicată fără o analiză riguroasă.
”Carantinarea este o măsură complexă de restricționare a circulației, în esență, care permite controlul răspândirii pandemiei într-o localitate. Avem de câteva săptămâni măsuri de carantinare luate și primele rezultate au început să apară. Acolo unde s-a luat măsura carantinării, creșterea necontrolată a încetat în toate cazurile.
Este o măsură care și-a dovedit eficiența, însă problematică e nu măsura în sine, ci efectul economic, fiindcă restricționările au un efect negativ măsurabil.
De aceea experții o recomandă, după o analiză atentă, foarte amănunțită. Din păcate sunt destul de multe localități propuse pentru carantinare, dar cred că peste tot, într-un timp relativ scurt, lucrurile reintră într-o oarecare normalitate”, a răspuns președintele.
Întrebat dacă mai are de gând să meargă la Sibiu după ce orașul a intrat în carantină, președintele a spus că nu.
”Dacă ne-am întâlnit în București, vă dați seama că nu am fost în Sibiu. Nu am de gând să fiu în Sibiu cât este carantinat. Avem foarte mult de lucru aici”, a răspuns Iohannis unei jurnaliste.
Iohannis: Ambiția noastră e să fim cu un pas înaintea pandemiei
Întrebat care este planul pentru a crea mai multe locuri la Terapie Intensivă pentru bolnavii de COVID, Iohannis a spus că efortul este continuu și vizibil.
”Din martie și până acum am dublat numărul de paturi de la ATI, pornind de la un număr deja destul de mare în comparație cu alte sisteme sanitare din alte țări.
Însă se vede că, din păcate, nu este încă suficient. În fiecare săptămână, prin efortul medicilor, se adaugă zeci de noi paturi de ATI și vom continua în acest ritm.
Ambiția noastră e ca la acest capitol să fim cu un pas înaintea evoluției pandemiei și rezultatele de până acum au dovedit că așa am fost”, a mai spus Klaus Iohannis.