Tătaru anunță controale în spitale, dar fără sancțiuni. Spune că pandemia a forțat improvizații la ATI și că 80% dintre manageri ar trebui schimbați

Tătaru anunță controale în spitale, dar fără sancțiuni. Spune că pandemia a forțat improvizații la ATI și că 80% dintre manageri ar trebui schimbați

Ministru Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, luni, că în urma controalelor mixte demarate de echipe ale Direcţiilor de Sănătate Publică şi ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă în toate secţiile de terapie intensivă de la nivel naţional nu vor fi aplicate amenzi, ci se vor realiza planuri de conformare.

„Momentul este unul în care nu neapărat facem un control. Facem o evaluare a tot ce înseamnă instalaţii, a tot ce înseamnă aparatură şi a tot ce înseamnă circuite. Ele pot fi remediate. În acest moment, aceste evaluări nu sunt cele care vor de amenzi sau vor da anumite restricţii.

ADVERTISING

Nu. Vor da nişte planuri de conformare, pentru a ne putea asigura că acele secţii de terapie intensivă îşi pot desfăşura activitatea în condiţii de siguranţă, atât pentru pacient, cât şi pentru corpul medical", a precizat Nelu Tătaru la Digi24.

ADVERTISING

Acesta a subliniat faptul că în multe spitale s-a făcut în 2020 o modernizare forţată, iar acum trebuie asigurări că modificările făcute respectă normele de siguranţă.

"Noi am făcut în acest an o modernizare forţată, atât ca dotare, cât şi ca adaptare a terapiilor intensive în funcţie de necesităţile pe care le-am avut în acel moment. Am avut un număr de paturi, am extins această terapie intensivă, ne-am adaptat la spitalele non-COVID, mergând şi acolo pe paturile de terapie intensivă.

Vreau să ne asigurăm că această extensie se face în condiţii legale şi de siguranţă, atât pentru pacient, cât şi pentru personalul medical. Reaşezarea, reevaluarea a tot ce înseamnă instalaţii electrice, reţele medicale, aparatură, circuite sunt prioritare în acest moment", a spus ministrul Sănătăţii.

ADVERTISING

În acelaşi context, Tătaru a afirmat că recomandă spitalelor ca evaluările lucrărilor ce trebuie executate să se realizeze cu personal de specialitate, iar întreţinerea aparaturii, cu firme de mentenanţă, şi nu în regim propriu, pentru a putea preîntâmpina probleme de genul celor de la spitalul din Piatra Neamţ.

Echipe mixte ale Direcţiilor de Sănătate Publică şi ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă desfăşoară, începând de luni, controale în toate secţiile de terapie intensivă de la nivel naţional pentru verificarea instalaţiilor şi a condiţiilor de punere în funcţiune a aparaturii medicale.

80% dintre managerii de spitale ar trebui demiși

Tătaru a mai spus că 80% din managerii spitalelor din România ar trebui schimbaţi, iar coordonarea acestora ar trebui să revină la Ministerul Sănătăţii.

"Eu, la un moment, pe timpul acestei pandemii, am spus că 80% din manageri ar trebui schimbaţi. Îmi menţin aceeaşi părere", a afirmat ministrul.

Acesta a adăugat că situaţia actuală a sistemului medical a fost generată de guvernele, miniştrii Sănătăţii, factorii politici şi cei locali din ultimii 30 de ani.

"De aceea, în tot ce înseamnă reforma din Sănătate înseamnă o schimbare radicală, atât legislativă, cât şi la nivel de administrare a acestor spitale. Coordonarea acestor spitale ar trebui să ajungă la Ministerul Sănătăţii", a susţinut Nelu Tătaru.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇