Instrucțiuni de la Budapesta la o ședință la care a fost și Kelemen Hunor: Reprezentați interesele maghiarilor care vor să prospere în patria lor

Instrucțiuni de la Budapesta la o ședință la care a fost și Kelemen Hunor: Reprezentați interesele maghiarilor care vor să prospere în patria lor

Partidele maghiare din afara Ungariei trebuie să reprezinte interesele maghiarilor care doresc să prospere în patria lor, a declarat Janos Arpad Potapi, secretar de stat pentru comunităţile maghiare din afara ţării, la o masă rotundă care a avut loc sâmbătă la Rijeka, în Croaţia.

Potapi a declarat că la masa rotundă s-a convenit că principala realizare a politicii comunitare naţionale din ultimii 13 ani a fost consolidarea comunităţilor maghiare din Bazinul Carpatic.

El a spus că Europa Centrală, inclusiv maghiarii din Bazinul Carpatic, s-au confruntat cu o situaţie dificilă în urma pandemiei de Covid-19, a războiului ruso-ucrainean şi a sancţiunilor europene, „iar răspunsurile la provocări trebuie găsite împreună”.

ADVERTISING

„Toţi aceşti factori ar fi avut un efect mult mai grav dacă aceste comunităţi nu s-ar fi unit”, a spus oficialul de la Budapesta.

De asemenea, datele recensământului, a amintit el, indică faptul că populaţia maghiară este în scădere în toate regiunile de dincolo de graniţă, precum şi în Ungaria. „Fără munca noastră, ratele (de deteriorare) ar fi fost mult mai mari”, a spus secretarul de stat ungar.

Potapi a precizat că, în tot Bazinul Carpatic, se apropie „alegeri foarte importante, şi trebuie să lucrăm împreună pentru a ne asigura că partidele maghiare au rezultate bune“.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

La masa rotundă au participat Kelemen Hunor, liderul Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), Istvan Pasztor de la Alianţa Maghiarilor din Voivodina (Serbia), Laszlo Brenzovics de la Alianţa Culturală a Maghiarilor din Subcarpaţi (Ucraina), Robert Jankovics de la Uniunea Democrată a Maghiarilor din Croaţia, Orban Dusan din partea Comunităţii naţionale autonome maghiare din Pomurjee (Slovenia), precum şi un reprezentant al Partidului Comunitar Maghiar (Slovacia).

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇