Incredibil, dar adevărat: AEP a pierdut din vedere și alianțele electorale din București. BEC a sesizat Comisia tehnică de la Guvern

Incredibil, dar adevărat: AEP a pierdut din vedere și alianțele electorale din București. BEC a sesizat Comisia tehnică de la Guvern

Au trecut 19 zile de la alegerile locale și încă nu avem rezultatele finale din cauza numeroaselor greșeli făcute de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) sub conducerea lui Constantin Mitulețu Buică (foto stânga), cea mai nouă dintre ele fiind aceea că nu au fost centralizate rezultatele alianțelor electorale constituite doar la nivelul Capitalei.

De această dată, însă, Biroul Electoral Central (BEC) a decis să reacționeze, sesizând Comisia tehnică de la Guvern care s-a ocupat de organizarea practică a alegerilor.

Cel care a sesizat eroarea (joi, 15 octombrie!) a fost Radu Oprea, director în Institutul Național de Statistică. Acesta i-a semnalat-o lui Ovidiu Oproaica (foto dreapta), director general al Direcţiei generale sistemul informaţional electoral naţional din cadrul AEP, iar împreună au sesizat BEC-ul, căruia i-au cerut sprijin pentru a se putea face noile corecturi în procesele verbale care ar trebui să încheie, în sfârșit, scrutinul din 27 septembrie.

rectificare00bun-1
rectificare01-2

Drept urmare, Biroul Electoral Central (BEC) s-a reunit joi seara și a adoptat o hotărâre în care se reamintește de la bun început că a fost deja nevoie de corectarea proceselor verbale centralizatoare din cauză că AEP a uitat să consemneze rezultatele înregistrate la nivelul sectoarelor Bucureștiului, precum și pe cele din localitățile în care a avut loc turul doi.

ADVERTISING

Află mai multe despre Incredibil, dar adevărat: AEP nu s-a gândit la turul doi al alegerilor și a pierdut pe drum centralizarea rezultatelor la sectoare

Totodată, în document scrie negru pe alb faptul că în data de 13 octombrie directorul Oproaica și directorul Oprea ”au certificat că a fost ’reverificată acuratețea valorilor sumelor din procesele-verbale’”.

Cu toate acestea”, se precizează în Hotărârea pentru rectificarea proceselor verbale, directorul Radu Oprea, care conduce Direcția generală It și Infrastructură Statistică din INSSE, ”a sesizat faptul că, în urma efectuării unor verificări, a observat că în procesele-verbale anterior menționate nu au fost centralizate unele alianțe electorale constituite la nivelul municipiului București”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Astfel, BEC a constatat că a fost afectată comunicarea rezultatelor centralizate și îndeplinirea atribuțiilor prevăzute de lege.

”Având în vedere persistența în neîndeplinirea corespunzătoare a operațiunilor tehnice de centralizare a rezultatelor alegerilor de către instituțiile/persoanele responsabile, BEC consideră că se impune sesizarea Comisiei tehnice centrale pentru coordonarea activităților de organizare a alegerilor locale, pentru a dispune măsurile legale care se impun

BEC

Prin Hotărârea BEC adoptată joi seara au fost introduse in procesele verbale alianțe precum PSD-PPU sau Pro București.

rectificare1
Foto: Hotărârea BEC de rectificare a proceselor verbale
rectificare2
Foto: Hotărârea BEC de rectificare a proceselor verbale

Află mai multe despre:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇