Decizia anunțată vineri de Curtea de arbitraj comercial internaţional (ICSID) de la Washington, în cazul procesului intentat României de Gabriel Resources pentru aurul de la Roșia Montană, a fost surprinzătoare pentru că de pe la începutul lunii februarie, oficiali români de la premier, ministrul Finanțelor până la președinte ne tot pregăteau pentru apocalipsa miliardelor pe care România urma să le achite ca despăgubiri companiei canadiene.
Se ajunsese de la 2 miliarde de dolari la peste 6, erau puse în discuție scăparea de sub control a deficitului bugetar, imposibilitatea majorării pensiilor, ba chiar premierul voia să facă un referendum, să hotărască poporul dacă nu mai bine le dăm aurul să-l exploateze cu cianuri, decât să le dăm miliardele din visterie.
Toată isteria oficialilor români, care durează de mai bine de 5 săptămâni, se întâmpla în paralel și cel mai probabil a contribuit semnificativ la creșterea majoră a prețului acțiunilor companiei Gabriel Resources, beneficiara ipoteticelor despăgubiri de miliarde de dolari.
Acum, după anunțarea deciziei, care dă câștig de cauză României și obligă Gabriel Resources la plata cheltuielilor de arbitraj, apar voci care cer socoteală pentru isteria guvernamentală. Iar liderul USR, Cătălin Drulă, a anunțat că a sesizat autoritățile din Canada și va sesiza și instituțiile abilitate din România pentru manipularea pieței de capital și subminarea economiei naționale.
Este absolut de neînțeles
Într-o declarație pentru Agerpres, Tanczos Barna, fost ministru al Mediului, spune că nu înțelege rostul declarațiilor făcute de ministrul Finanțelor pe subiect, în ultima lună.
„Nu înţeleg de ce, în ultimele zile, au fost lansate supoziţii cu privire la rezultatul acestui proces de către ministrul de Finanţe. Este absolut de neînţeles de ce nu a putut să se abţină ministrul de la comentarii, în condiţiile în care, ani de zile, Guvernul României şi ministerele de resort n-au făcut nicio declaraţie despre acest proces.
Putea să aştepte, încă câteva zile, rezultatul final şi după aceea să facem declaraţii. În cazul acesta, tot Guvernul ar fi scăpat de aceste comentarii cu privire la evoluţia pe bursă a companiei care a pierdut acum procesul", a arătat Tanczos Barna.
El a mai spus că verdictul în cazul Roşia Montana a devenit unul surprinzător, tocmai din cauza declaraţiilor făcute de ministrul de Finanţe.
„A devenit surprinzător (verdictul - n.r.) din cauza declaraţiilor domnului Boloş. Dacă nu ar fi sugerat o lună de zile că procesul este ca şi pierdut, astăzi toată lumea ar fi vorbit despre o victorie spectaculoasă a României", a conchis Tanczos Barna.
Drulă sesizează autoritățile din Canada și România: Asistăm la manipularea pieței de capital
De asemenea, vineri seara, preşedintele USR, Cătălin Drulă, a acuzat coaliţia de guvernare că a „isterizat România săptămâni de-a rândul cu o campanie toxică" împotriva USR, legată de procesul referitor la Roşia Montană.
„România câştigă procesul Roşia Montană. Nu există despăgubiri de plătit. Ciolacu, Boloş, PSD/PNL împreună cu posturile TV în care pompează sute de milioane au isterizat România săptămâni de-a rândul cu o campanie toxică împotriva USR. Oare a fost o campanie pentru ca grangurii pesedişti să facă bani pe bursă? Oare au făcut rău României vorbind despre miliarde în despăgubiri ca şi cum am fi pierdut deja?”, a spus Drulă.
El a revenit sâmbătă dimineața și a anunțat că a trimis o sesizare oficială la Ontario Securities Commission, instituția care supervizează tranzacțiile bursiere din Canada, pentru a investiga o posibilă manipulare a acțiunilor companiei Gold Corporation. El vorbește despre suspiciuni de manipulare a bursei canadiene prin declarațiile premierului Marcel Ciolacu, în beneficiile unor apropiați ai acestuia.
„Prețul acțiunilor acestei companii a crescut de patru ori, asistăm la manipularea pieței de capital, a spus Drulă. El a sugerat „să ne uităm cine a cumpărat acțiuni la Gabriel Resources, la prețuri mici acum câteva luni”, pentru că este „un act de subminare a economiei”.
De asemenea, a anunțat că va depune luni plângere și la ASF, DNA și ANI.
„Este vorba de o schemă care umflă artificial prețul unor acțiuni pentru beneficiul cuiva. Unor oameni le sunt furați banii în felul acesta. Vom depune luni plângere la Agenția de Reglementare a Pieței de Capital din Canada, dar și la ASF, DNA și ANI”, a spus Drulă.
Cioloș: Ciolacu a subminat grav apărarea statului român
Și europarlamentarul Partidului REPER, Dacian Cioloş, a acuzat că prim-ministrul Marcel Ciolacu "a distribuit ştiri false" în cazul Roşia Montană şi în felul acesta "a subminat grav apărarea statului român şi a umflat acţiunile" Gold Corporation.
„Ciolacu a subminat grav apărarea statului român şi a umflat acţiunile Gold Corporation. Ciolacu a anunţat un referendum pentru a decide exploatarea cu cianuri la Roşia Montană. Când politica se joacă murdar, când unii politicieni încearcă să ne înstrăineze viitorul, Roşia Montană rămâne mărturia vie că adevărul şi principiile nu pot fi compromise”, a spus Cioloș.
Oprea: Speculațiile bursiere trebuie să înceteze
Despre speculații bursiere a pomenit chiar și ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan Radu Oprea.
„România a câştigat procesul Roşia Montană. Asta în ciuda celor care au încercat să facă rău României. Speculaţiile bursiere cu resursele minerale ale românilor trebuie să înceteze.
Avem materii prime critice pe care putem să le exploatăm responsabil, cu tehnologii de ultimă generaţie, prietenoase cu mediul şi doar dacă adăugăm valoare aici în România. Şi dacă noi ne dorim acest lucru", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook, după aflarea verdictului, fără să detalieze mai mult ce vrea să spună.
Ce zice Ciolacu
După apariția acuzațiilor, sâmbătă, în jurul prânzului, premierul Marcel Ciolacu a oferit o primă reacție.
„Au o problemă în altă parte. Vorbesc de patologii”, a spus Marcel Ciolacu. El a adăugat: „Sunt acuzat că de ce am câștigat procesul? Chiar nu le e rușine?
„Deci într-o zi istorică a României, unde avocații angajați de Guvernul României au reușit să întoarcă un proces aproape pierdut, eu să răspund la acuzații de ce nu las României datorii unora care au făcut datorii de 200 de miliarde României? Mie mi se pare că poate nu trăim în aceeași lume”, a mai spus prim-ministrul.
Declarația integrală AICI.
Cum a crescut prețul acțiunilor
Prețul acțiunilor companiei Gabriel Resources a avut o creștere majoră și susținută după data de 1 februarie, când au apărut primele declarații despre iminența pierderii procesului de către România, cu despăgubiri de plată de miliarde de dolari.
După cum se poate vedea din statistici și din graficul de mai jos, prețul acțiunilor a crescut de la 0,47 dolari la finele lunii ianuarie la nu mai puțin de 0,87 dolari vineri, înainte de anunțarea verdictului.
Iată și câteva dintre declarațiile care ar fi putut declanșa și susține această creștere:
- Pe 1 februarie, atât premierul Marcel Ciolacu, cât și președintele Iohannis acreditau ideea că trebuie să fim pregătiți pentru o pierdere majoră din procesul pentru Rosia Montană - România se așteaptă să piardă procesul pentru Roșia Montană. Ce spun Ciolacu și Iohannis
- Apoi a fost lansată informația (falsă) că decizia va fi comunicată pe 10 februarie, iar premierul Ciolacu vorbea despre identificarea vinovaților și cum vom plăti despăgubirile din stabilitatea economică pe care o avem. Ciolacu zice de unde va plăti o despăgubire de miliarde pentru Roșia Montană: Avem stabilitate economică.
- Chiar guvernul mărește miza, în 22 februarie și ne anunță că am putea ajunge să plătim 6,7 miliarde de dolari, nu doar două miliarde cât se vehicula până acum. E posibil, zice guvernul, asta ar fi maximum. Oricum, triplarea sumei produce un val de șoc. Câte miliarde de dolari am putea plăti pentru Roșia Montană. Cifre de la Guvern
- Tema revine în fiecare zi, la începutul lunii martie, premierul Ciolacu dă asigurări că nu or să ne crească taxele și impozitele, ca să avem de unde să plătim despăgubirile. Și spune ferm că va face anchetă să identifice vinovații și ei să plătească. Ciolacu explică de unde vor fi luați banii pentru despăgubiri în cazul „Roșia Montană”
- Se apropie ziua verdictului, ministrul Finanțelor spune că sigur ne afectează deficitul și vine cu posibile soluții post-tragedie. Verdictul în cazul Roșia Montană va fi dat vineri. Boloș: E o cheltuială neprevăzută, care influențează deficitul bugetar