Verdictul în cazul Roșia Montană va fi dat vineri. Boloș: E o cheltuială neprevăzută, care influențează deficitul bugetar

Verdictul în cazul Roșia Montană va fi dat vineri. Boloș: E o cheltuială neprevăzută, care influențează deficitul bugetar
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, spune că, în cursul zilei de vineri, se va pronunţa decizia de către instanţa arbitrală internaţională în cazul Roşia Montană.

Potrivit oficialului, este vorba de o cheltuială neprevăzută care ”cu siguranţă” influenţează deficitul bugetar.

”Am fost înştiinţaţi că în cursul zilei de mâine (vineri, 8 martie 2024 - n.red.) se va pronunţa decizia de către instanţa arbitrară internaţională. Aşteptăm să vedem care va fi această decizie şi urmează mai apoi să ne formulăm strategia de negociere şi, în funcţie de cum vor fi coordonatele acestei strategii de negociere, vom parcurge etapele necesare pentru a ajunge la un consens cu beneficiarii acelei decizii”, a explicat Marcel Boloş pentru News.ro.

ADVERTISING

Acesta afirmă că este posibilă o cale extraordinară de atac, dar ea se derulează destul de rapid, aşa sunt uzanţele instanţelor arbitrare internaţionale şi perspectiva de a schimba decizia care se va pronunţa vineri este destul de mică, din ce a rezultat în urma discuţiilor cu juriştii.

Întrebat dacă vor mai exista bani pentru majorarea pensiilor în septembrie, în cazul în care Romania plăteşte aceste despăgubiri, Boloş a spus că este o cheltuială neprevăzută, care ”cu siguranţă” influenţează deficitul bugetar, dar nu influenţează modalitatea de recalculare a pensiilor.

ADVERTISING

”În ceea ce priveşte pensiile şi recalcularea lor din luna septembrie, acestea sunt bugetate şi luate în calcul la deficitul bugetar. Deci o astfel de decizie cu privire la Roşia Montană nu influenţează modalitatea de recalculare şi obligaţia aceasta pe care o avem din luna septembrie. Dar majorează cu siguranţă ţinta noastră de deficit bugetar”, a spus Boloş.

De asemenea, acesta a reiterat ce a afirmat în luna februarie, că este posibilă inclusiv o decizie nemonetară, care să oblige statul român la continuarea exploatărilor.

ADVERTISING

”Există şi această perspectivă (a unei decizii nemonetare - n.red.). Să sperăm că alternativa aceasta va fi luată în calcul de către instanţa arbitrală internaţională, decizia nemonetară, aşa cum am mai prezentat. Ar fi rezultatul luării în considerare a faptului că licenţa de exploatare este încă în vigoare şi obligaţia statului pentru a continua investiţia, în condiţiile prevăzute în acordul de mediu, poate fi o variantă care poate fi reţinută de către instanţa arbitrară internaţională”, a explicat Boloş.

Potrivit ministrului, după ziua de mâine se comunică decizia în mod oficial statului român şi ulterior există o perioadă de acomodare a deciziei, respectiv în cel mult 30 de zile anumite elemente din decizie se stabilesc care sunt publice şi care rămân secretizate.

”Apoi urmează paşii procedurali de dialog, sper, totuşi, pentru ca să evităm un impact bugetar direct. Dacă am spus că avem o strategie de negociere, dacă o divulg, atunci pot influenţa rezultatul negocierii cu cei care sunt titularii deciziei. Şi nu aş vrea să se întâmple un astfel de lucru, pentru că noi, din discuția cu dumnealor, trebuie să scoatem ce este mai bun pentru România!”, a adăugat ministrul Finanţelor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇