România se așteaptă să piardă procesul pentru Roșia Montană. Ce spun Ciolacu și Iohannis

România se așteaptă să piardă procesul pentru Roșia Montană. Ce spun Ciolacu și Iohannis

Sentința în procesul intentat României de Gabriel Resources pentru aurul de la Roșia Montană, după scandalul prin care locația a fost introdusă în patrimoniul UNESCO, urmează să fie pronunțată pe 10 februarie.

România se așteaptă să piardă procesul, caz în care va fi obligată sa plătească cel puțin două miliarde de dolari, potrivit Digi24.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat joi că Guvernul este pregătit pentru discuţii, dacă statul român va fi obligat la despăgubiri, subliniind, însă, că vor fi prezentate public toate documentele din care reiese cine a greşit din partea română în acest proces.

ADVERTISING

"M-am obişnuit ca notele de plată să-mi vină ca şi prim-ministru pentru toate tâmpeniile făcute de către alţii. Înţeleg că până pe data de 10 va veni şi o decizie definitivă în cazul Roşia Montană. Ieri, în şedinţa de Guvern, am rugat toţi colegii care deţin informaţii şi care au avizat sau nu au avizat acest proiect, toate aceste documente să fie strânse, toate documentele de la avocaţii pe care i-am avut în acest proces, astfel încât românii, cu toţii, să ştie adevărul", a declarat Ciolacu.

El a precizat că discuţii cu privire la plăţi la care ar urma să fie obligat statul român vor avea loc după finalizarea procesului.

ADVERTISING

"În ceea ce priveşte plăţile, sunt ferm convins că vom avea o discuţie cu cei care este posibil să câştige acest proces. Întâi şi întâi să vedem, instanţa, ce sumă va hotărî. Oricum, vă promit că toate documentele, toate abuzurile, toate deciziile politice şi administrative luate ca România să piardă acest proces am să vi le pun la dispoziţie şi românii să ştie foarte clar cine a greşit în această speţă", a adăugat premierul Marcel Ciolacu.

La rândul său, Președintele Klaus Iohannis a declarat că e „convins” că Guvernul „și-a luat măsurile de precauție”.

ADVERTISING

„Cred că este bine să așteptăm decizia. Dar, sunt convins că Guvernul, în înțelepciunea lui și-a luat măsurile de precauție. Nu sunt parte a acestor demersuri, dar mă aștept ca Guvernul să facă tot ce este necesar”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

În iunie 2017, compania canadiană, acționarul majoritar Roșia Montană Gold Corporation, a chemat România în instanță la un Tribunal al Băncii Mondiale, unde a invocat pierderi de miliarde de dolari din cauză că Guvernul de la Bucureşti a decis să nu aprobe exploatarea minei de aur Roşia Montană.

Comitetul Patrimoniului Cultural UNESCO a decis, în iulie 2021, înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul cultural imaterial al umanității și în Patrimoniul mondial în pericol, ceea ce înseamnă oprirea oricărui proiect de exploatare minieră.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇