Ce înseamnă că Roșia Montană e în patrimoniul universal

raul.c.muresan

Cercetător

Dr. Raul C. Mureșan este președintele Transylvanian Institute of Neuroscience. Activitatea sa include studiul modului prin care creierul susține percepția, cogniția, și comportamentul. De asemenea, în ultimii ani acesta s-a implicat în campanii sociale și civice, militând pentru reforma în educație și cercetare.
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Marți 27 iulie 2021 a fost o zi istorică pentru Roșia Montană. În cadrul celei de-a 44-a reuniuni a Comitetului Patrimoniului Mondial de la Fouzhou, China, acesta a inclus peisajul cultural minier Roșia Montană pe lista obiectivelor protejate de Convenția Patrimoniului Mondial UNESCO. De asemenea, aceasta a fost înscrisă în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol și s-a subliniat necesitatea intervenției imediate pentru protejarea acestui obiectiv.

Ce înseamnă că Roșia Montană este de acum în patrimoniul universal protejat prin convenția UNESCO? Înseamnă foarte mult, pentru viitorul Roșiei Montane, pentru societatea civilă, pentru foarte mulți dintre noi. Să le luăm pe rând.

În anul 2010 ajungeam pentru prima dată la Roșia Montană împreună cu familia, la recomandarea activistei Stephanie Roth. Acolo am luat legătura cu Eugen David, președintele Asociației Alburnus Maior care se opunea proiectului minier cu cianuri propus de Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) și se lupta pentru protejarea Roșiei Montane.

ADVERTISING

Prima impresie despre Roșia Montană a fost mai degrabă un șoc: era incredibil de frumoasă, cu case de patrimoniu la tot pasul, biserici, șteampuri, tăuri, galerii pre-romane, romane, medievale, și moderne, mausolee circulare, monumente ale naturii precum Piatra Corbului sau Piatra Despicată, ș.a.m.d.

Mai târziu am descoperit oamenii, atât localnici ai Roșiei cât și zecile de oameni sufletiști implicați în Campania Salvați Roșia Montană, care aveau să devină în anii următori miezul societății civile din România. A fost, pentru mine și mulți alții, începutul unui drum inițiatic.

Deja din anul 2010 Campania Salvați Roșia Montană a demarat inițiativa de solicitare a înscrierii Roșiei Montane în patrimoniul mondial UNESCO. Printr-o campanie foto desfășurată la Fân Fest 2010 s-a solicitat ministrului culturii de atunci, Kelemen Hunor, începerea demersurilor în acest sens. Era clar că singura cale de a asigura un viitor durabil, care să protejeze valoarea excepțională a Roșiei, era cea a înscrierii sale în patrimoniul universal.

01-Rosia-Montana
Campania pentru UNESCO din cadrul Fân Fest 2010. Foto: Raul C. Mureșan

Într-o discuție de acum 10 ani cu profesorul Christoph Albert Machat, președintele ICOMOS (organismul consultativ al UNESCO), acesta mi-a făcut o mărturisire interesantă. Mi-a spus că Roșia Montană dispune de un set excepțional de obiective de patrimoniu, însă că, după părerea lui, ceea ce o face unică la nivel mondial este combinația extrem de valoroasă și autentică între aceste obiective.

Roșia Montană dispune cu alte cuvinte de o combinație de elemente de patrimoniu care, luate împreună, ca peisaj cultural minier, sunt unice în lume. Decizia istorică a Comitetului Patrimoniului Mondial de la Fouzhou confirmă exact această teză. Astfel, valoarea universală a Roșiei Montane este de acum recunoscută la nivel mondial în integralitatea sa, protecția UNESCO vizând întregul peisaj cultural minier și nu doar obiective individuale, precum galeriile romane de exemplu.

Într-adevăr, decizia Comitetului Patrimoniului Mondial se aliniază perfect cu poziția miilor de oameni de știință care au semnat scrisori deschise către Guvernul României pentru protejarea Roșiei Montane, cu poziția Academiei Române, precum și cu opiniile numeroaselor organizații științifice și profesionale din întreaga lume.

Pentru Roșia Montană și pentru comunitatea locală, listarea UNESCO reprezintă începutul unui nou drum. Deoarece România a aderat la Convenția Mondială UNESCO, aceasta este de acum obligată să păstreze și să pună în valoare peisajul cultural minier de la Roșia Montană. Orice proiect minier care intră în conflict cu protejarea acestui peisaj cultural minier, în integralitatea lui, devine imposibil.

Mai departe, puțini știu că dezvoltarea alternativă a Roșiei Montane prin turism a fost blocată zeci de ani de către proiectul minier deoarece planurile urbanistice încadrau zona ca zonă minieră industrială, unde nu se pot acorda avize pentru construirea de pensiuni și obiective turistice. Mai mult, din pricina acestei încadrări, era imposibil să accesezi fonduri europene pentru dezvoltare turistică în Roșia Montană.

Odată cu înscrierea sa în UNESCO, planurile urbanistice vor fi obligatoriu revizuite iar dezvoltarea turistică a zonei se poate în sfârșit debloca, după zeci de ani de stagnare.

În fine, sunt convins că listarea UNESCO a Roșiei Montane va atrage în următorii ani un influx masiv de capital, atât public, prin finanțări naționale și europene cât și privat. Miza va fi ca dezvoltarea Roșiei să se facă în armonie cu valorile sale autentice, istorice, culturale, și de patrimoniu.

Pentru societatea civilă intrarea Roșiei Montane pe lista patrimoniului mondial reprezintă o victorie uriașă. După o luptă de aproape 20 de ani cu o companie care cumpărat la pachet presă, politicieni, instituții, cu o clasă politică coruptă și ineptă, Campania Salvați Roșia Montană a învins!

Lupta a fost incredibil de grea, cu sacrificii personale pentru mulți, cu momente de disperare și derută, dar mereu cu sentimentul cauzei drepte și mereu împreună!

Rezultatul din 27 iulie 2021 este o demonstrație că solidaritatea, organizarea, buna credință, idealismul, înving în cele din urmă. Pe fibra societății civile născute la Roșia Montană s-au clădit protestele din 2013, protestul Colectiv, apoi lupta pentru apărarea justiției din anii 2017-2019. În stradă am văzut constant aceiași oameni pe care i-am cunoscut la Fân Fest, la Roșia Montană, în 2010. Pentru toți aceștia, listarea Roșiei Montane în patrimoniul mondial UNESCO reprezintă încununarea luptei unei generații. Este recompensa maximă pentru orele petrecute în stradă, nopțile nedormite, sau munca asiduă pentru campania care a dăruit generațiilor viitoare privilegiul de a se bucura de Roșia Montană pe termen lung.

Pentru mine personal, înscrierea Roșiei Montane în patrimoniul mondial reprezintă o bucurie imensă. Mă bucur de bucuria tuturor oamenilor dragi, dedicați, idealiști care au făcut posibil acest moment. Mă bucur că, în sfârșit, copiii și nepoții mei se vor putea și ei bucura de minunile de la Roșia Montană, că acestea vor fi conservate și puse în valoare.

Intrarea Roșiei Montane în UNESCO nu este un capăt de drum, ci mai degrabă un nou început. Acum urmează drumul lung al reconstrucției. Roșia Montană îi cheamă pe toți, cu blândețe și înțelepciune, să contribuie!

02-rosia-montana-galerii
Galeriile romane de la Roșia Montană (Muzeul mineritului). Foto: Raul C. Mureșan
03-rosia-montana-dezbateri
Dezbateri la Biserica Unitariană din Roșia Montană în cadrul festivalului Fân Fest. Foto: Raul C. Mureșan
04-rosia-montana-valea-cornei
Valea Cornei, văzută de pe Masivul Cârnic. Foto: Raul C. Mureșan
05-rosia-montana-piatra-corbului
Piatra Corbului (monument al naturii). Foto: Raul C. Mureșan
06-rosia-montana-masiv-carnic
Masivul Cârnic, galerie romană trapezoidală. Foto: Raul C. Mureșan
07-rosia-montana-taul-cornei
Taul Cornei, deasupra centrului vechi al Roșiei Montane. Foto: Raul C. Mureșan

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇