După ce Roșia Montană a fost inclusă în Patrimoniul UNESCO, reacțiile pe scena politică nu au întârziat să apară.
Primul care a reacționat după această victorie a fost șeful statului, Klaus Iohannis.
El a salutat decizia UNESCO:
„Salut includerea peisajului cultural minier de la Roșia Montană în patrimoniul umanității! Prin eforturi conjugate ale autorităților și specialiștilor, Roșia Montană trebuie să devină un model de punere în valoare a patrimoniului prin dezvoltarea durabilă a zonei”.
Dacian Cioloș, co-președinte USR PLUS, a comentat că „este o veste mare și nici că putea să existe un cadou mai nimerit de care să mă bucur de ziua mea”. El împlinește astăzi 52 de ani.
La rândul său, Dan Barna a evocat „o victorie majoră a noii generații politice”.
Și premierul Florin Cîțu a marcat momentul, scriind tot pe Facebook, însă el doar a dat veste privind decizia UNESCO:
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a afirmat că „avem acum obligația, ca societate, să facem din Roșia Montană o atracție pentru vizitatorii din întreaga lume”.
Mihai Goțiu, senator USR, a subliniat că „este o recunoaștere, dincolo de orice dubiu, a valorii excepționale a patrimoniului de la Roșia Montană și a contribuției României la istoria și cultura umanității”.
Comunitatea Declic, care a și inițiat petiții pentru „salvarea Roției Montane”, jubilează pe Facebook:
„În aceste momente, sărbătorim alături de comunitatea locală din Roșia Montană, a căror rezistență și determinare au inspirat o lume întreagă. Azi, toate eforturile lor sunt încununate cu cea mai importantă distincție culturală pe care o poate primi un loc de pe acest pământ: ”Outstanding Universal Value” (”Valoare Universală Excepțională”) în Patrimoniul Mondial UNESCO”.
Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, a transmis că este încântat că o muncă de 19 ani a fost răsplătită.
„Comitetul Patrimoniului Mondial a decis înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a dosarului privind Peisajul Cultural Minier Roşia Montană. Am avut aceeaşi abordare, chiar de la începutul mandatului meu, şi sunt încântat că, astăzi, o muncă de 19 ani este răsplătită”, a scris el pe Facebook.
Dublă victorie
Ambasadorul României la UNESCO, Simona Miculescu, afirmă că înscrierea Peisajului cultural minier Roşia Montană în Lista Patrimoniului Mondial chiar în ziua în care ţara noastră aniversează 65 de ani de la aderarea la această organizaţie reprezintă o dublă sărbătoare.
Context
Peisajul minier Roşia Montană a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO, a anunţat marţi preşedintele Comitetului, Tian Xuejun.
Icomos, organismul consultativ al agenţiei ONU, a recomandat clasarea şi în Lista Patrimoniului în pericol, decizie adoptată şi de Comitet.
Acest sit din Carpaţii Occidentali adăposteşte ”un ansamblu excepţional” de galerii romane datând din secolul al II-lea, ”cel mai important şi mai vast cunoscut”, a subliniat Icomos.
Iată aici mai multe detalii - Roșia Montană a fost înscrisă în Patrimoniul UNESCO