Cine sunt avocații care au câștigat procesul Roșia Montană de la Washington

Cine sunt avocații care au câștigat procesul Roșia Montană de la Washington

Controversatul dosar Roşia Montana, de 6,7 mld. dolari, prin care firma canadiană Gabriel Resources dorea să exploateze aurul aflat în Munţii Apuseni pe baza unei tehnologii care folosea cianură, a fost câştigat de către consorţiul de firme de avocatură format din LALIVE – Geneva şi casa de avocatură locală LDDP – Leaua Damcali Deaconu Păunescu.

Potrivit ZF, avocatul Crenguţa Leaua are experienţă vastă în arbitraje internaţionale, până acum câştigând împreună cu LALIVE 5 procese de arbitraj pentru România la Curţile de Arbitraj Internaţionale, în valoare totală de peste 3 miliarde de dolari.

ADVERTISING

Aceste procese au fost:

  • dosarul Rompetrol de la ICSID - cu un litigiu de 139 milioane de dolari plus dobânzi
  • dosarul Awdi de la ICSID - litigiul a fost de 447 milioane de euro, plus dobândă
  • dosarul Micula 2 - care avea pretenţii de 9,1 miliarde de lei plus dobândă, adică peste 2 miliarde de de euro
  • dosarul acţiunii în anulare Micula 2 de la ICSID
  • dosarul Fin.CO.Ge.Ro. de la Curtea de Arbitraj de la Londra - care a avut un litigiu de 362 milioane de dolari plus dobânzi

Crenguţa Leaua, care este avocat specializat în arbitraje internaţionale, este profesor universitar la Facultatea de Drept din cadrul ASE. Ea este arbitru în dosarele internaţionale la Curtea de la Paris, la Vienna International Arbitration Center, şi la alte Curţi de Arbitraj Internaţional din mai multe ţări.

ADVERTISING

Casa de avocatură LDDP a fost înfiinţată în 2005.

În această casă de avocatură, Deaconu vine de la Ştefan Deaconu, care a fost consilierul prezidenţial pe probleme de drept constituţional în mandatul preşedintelui Traian Băsescu, 2005-2012.

Curtea de arbitraj comercial internaţional (ICSID) de la Washington a anunțat decizia pe care a luat-o în cazul procesului intentat României de Gabriel Resources pentru aurul de la Roșia Montană, după scandalul prin care locația a fost introdusă în patrimoniul UNESCO. Procesul s-a finalizat în septembrie 2023, dar decizia a fost comunicată vineri guvernului.

ADVERTISING

Rezultatul este unul neașteptat, având în vedere scenariile făcute în ultimele săptămâni de autoritățile române.

România a câștigat procesul cu Gabriel Resources Ltd și Gabriel Resources (Jersey), care solicitau despăgubiri a căror valoare maximală ajungea la 6,7 miliarde de dolari. Nu numai că statul român nu are de plătit niciun leu companiilor care ne-au dat în judecată, dar are de primit cheltuieli de judecată de milioane de dolari.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇