Un verdict se așteaptă astăzi. Ciolacu zice de unde va plăti o despăgubire de miliarde pentru Roșia Montană: Avem stabilitate economică

Un verdict se așteaptă astăzi. Ciolacu zice de unde va plăti o despăgubire de miliarde pentru Roșia Montană: Avem stabilitate economică

O decizie în cazul procesului intentat României de Gabriel Resources pentru aurul de la Roșia Montană, după scandalul prin care locația a fost introdusă în patrimoniul UNESCO, este așteptată să fie pronunțată astăzi. Premierul Marcel Ciolacu spune că va găsi soluții să plătească despăgubirea care se anunță a fi de miliarde de dolari și că românii trebuie să știe adevărul.

Declarațiile au fost făcute sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul Conferinţei organizaţiei judeţene PSD Tulcea.

ADVERTISING

"Cred că românii trebuie să ştie întotdeauna adevărul. Ca şi în cazurile cu vaccinurile, aşteptăm şi adevărul în urma raportului Curţii de Conturi din perioada în care şi eu, şi dumneavoastră eram închişi prin case, iar alţii furau bani pe măşti neconforme şi altele. Orice societate e mai puternică şi începe să creadă că merge în direcţia corectă atunci când cunoaşte adevărul", a afirmat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu, Horia Teodorescu, Simona Bucura-Oprescu, Adrian Câciu și Dragoș Simion la Tulcea – 10.02.2024

Conferință de presă susținută de premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, și președintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu, președinte PSD Tulcea, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, ministrul Fondurilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, și Dragoș Simion ,viceprimar municipiul Tulcea, la Tulcea

Publicată de Marcel Ciolacu pe Sâmbătă, 10 februarie 2024

Întrebat de unde se va plăti despăgubirea, dacă statul român va pierde litigiul, premierul a menţionat că "avem o stabilitate macroeconomică şi va trebui să găsim soluţii".

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De altfel, şi în plenul Conferinţei organizaţiei judeţene a PSD, liderul social-democraţilor a făcut referire la Roşia Montană.

"Vă mai amintesc că prin această şmecherie a apărut un partid politic în România - USR, cu domnul Cioloş prim-ministru. În ziua când Sorin Grindeanu depunea jurământul la Palatul Cotroceni, domnul Cioloş, pe ultimele minute de prim-ministru, semna ca Roşia Montană să intre în UNESCO, cu toate că avea de la toate ministerele, de la toţi juriştii zeci de informări că, dacă va face acest lucru, acela va fi obiectul procesului şi există pericolul ca România să piardă acel proces.

ADVERTISING

Ăsta e adevărul cu toate documentele care sunt la Parlament, la Comisia UNESCO. Toate documentele care sunt în Guvernul României şi în ministere vor fi date publicităţii.

Îi spun domnului Cioloş, că am văzut că este foarte vocal în ultimul timp, ce i-am spus şi domnului Cîţu - multă sănătate, dar lăsaţi-ne în pace!

Am pierdut un miliard cu vaccinurile, aţi furat în pandemie, domnule Orban, nu ştiu cât vom pierde sau dacă vom pierde cu Roşia Montană, dar aveţi bunul simţ să staţi în casă! Lăsaţi-ne în pace! N-aţi salvat România, aţi distrus România. Asta s-a întâmplat", a spus Ciolacu, la finalul discursului susţinut în timpul Conferinţei judeţene a PSD Tulcea.

Sentința în procesul intentat României de Gabriel Resources pentru aurul de la Roșia Montană, după scandalul prin care locația a fost introdusă în patrimoniul UNESCO, urmează să fie pronunțată pe 10 februarie.

România se așteaptă să piardă procesul, caz în care va fi obligată sa plătească cel puțin două miliarde de dolari.

Istoricul campaniei „Salvaţi Roşia Montană” arată o multitudine de momente când statul român nu doar că a ţinut ascunse documente din dosar, dar a şi făcut tot posibilul ca acestea să nu ajungă la public, susţin reprezentanţii Mining Watch România, într-un punct de vedere publicat pe tema despăgubirilor pe care compania canadiană Gabriel Resources le solicită României.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇