Ciolacu, acuzat de manipularea pieței: Sunt acuzat că am câștigat procesul? Nu le e rușine?

Ciolacu, acuzat de manipularea pieței: Sunt acuzat că am câștigat procesul? Nu le e rușine?

„Au o problemă în altă parte. Vorbesc de patologii”, a răspuns, sâmbătă, premierul Marcel Ciolacu acuzațiilor Opoziției, conform cărora ar fi „manipulat bursa” prin declaraţiile pe care le-a făcut cu privire la procesul în cazul Roșia Montană: „Sunt acuzat că de ce am câștigat procesul? Chiar nu le e rușine?

„Eu mă bucur ca și prim-ministru că nu las o datorie copiilor noștri, că am avut capacitatea administrativă de a câștiga un proces. Cei cu acuzațiile care au lăsat datorii de 200 de miliarde pe care le plătim noi toți, eu nu le pot răspunde decât că cred că au o problemă în altă parte. Deja vorbesc de patologii.

ADVERTISING

Deci într-o zi istorică a României, unde avocații angajați de Guvernul României au reușit să întoarcă un proces aproape pierdut, eu să răspund la acuzații de ce nu las României datorii unora care au făcut datorii de 200 de miliarde României? Mie mi se pare că poate nu trăim în aceeași lume”, a răspuns prim-ministrul acuzațiilor Opoziției.

Ciolacu a precizat că de câte ori a avut intervenții pe subiectul procesului Roșia Montană a spus că românii vor cunoaște adevărul: „Nu am dat niciun informație, nu am dat niciun document din Guvernul României, nu am dat de niciunde nicio motivare care să influențeze acest proces. Am spus foarte clar: toate documentele vor fi puse la dispoziția presei în momentul în care se finalizează procesul. Despre ce vorbim? Despre ce bursă? Ce, eu joc la bursă? Poate dânșii joacă la bursă și știți bine că joacă la bursă”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Dar problema este că s-au jucat cu banii românilor. Adică eu câștig un proces și nu las o datorie de miliarde de euro României și nu aduc o criză economică în România și o debusolare a sistemului fiscal și macroeconomic și eu sunt acuzat că de ce am câștigat procesul? Chiar nu le e rușine?, a adăugat Ciolacu.

Întrebat dacă a avut informații de la avocați, Marcel Ciolacu a declarat că nu are dreptul să aibă informații de la avocați, chiar dacă este prim-ministrul României.

Decizia anunțată vineri de Curtea de arbitraj comercial internaţional (ICSID) de la Washington, în cazul procesului intentat României de Gabriel Resources pentru aurul de la Roșia Montană, a fost surprinzătoare pentru că de pe la începutul lunii februarie, oficiali români de la premier, ministrul Finanțelor până la președinte ne tot pregăteau pentru apocalipsa miliardelor pe care România urma să le achite ca despăgubiri companiei canadiene.

ADVERTISING

Se ajunsese de la 2 miliarde de dolari la peste 6, erau puse în discuție scăparea de sub control a deficitului bugetar, imposibilitatea majorării pensiilor, ba chiar premierul voia să facă un referendum, să hotărască poporul dacă nu mai bine le dăm aurul să-l exploateze cu cianuri, decât să le dăm miliardele din visterie.

Toată isteria oficialilor români, care durează de mai bine de 5 săptămâni, se întâmpla în paralel și cel mai probabil a contribuit semnificativ la creșterea majoră a prețului acțiunilor companiei Gabriel Resources, beneficiara ipoteticelor despăgubiri de miliarde de dolari.

Acum, după anunțarea deciziei, care dă câștig de cauză României și obligă Gabriel Resources la plata cheltuielilor de arbitraj, apar voci care cer socoteală pentru isteria guvernamentală. Iar liderul USR, Cătălin Drulă, a anunțat că a sesizat autoritățile din Canada și va sesiza și instituțiile abilitate din România pentru manipularea pieței de capital și subminarea economiei naționale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇