În primul interviu acordat după alegeri, Trump spune că "nu-şi va schimba opinia" despre frauda electorală

În primul interviu acordat după alegeri, Trump spune că "nu-şi va schimba opinia" despre frauda electorală

Preşedintele în exerciţiu american Donald Trump a afirmat că „nu-şi va schimba opinia” privind acuzaţiile sale fără probă de fraudă electorală, în cadrul primului său interviu televizat după scrutinul prezidenţial câştigat de democratul Joe Biden.

„Nu este ca şi cum cineva mă poate face să-mi schimb opinia. Nu-mi voi schimba opinia în şase luni”, a declarat preşedintele american pentru Fox News.

"Aceste alegeri au fost trucate", a afirmat el fără să aducă vreo dovadă."Noi le-am câştigat detaşat."

La prima sa apariţie la televiziune după scrutinul din 3 noiembrie, Trump a repetat timp de 45 de minute acuzaţiile sale de fraude electorale masive care l-ar fi costat pe el realegerea.

ADVERTISING

În pofida acuzaţiilor repetate ale miliardarului american, avocaţii săi au suferit vreo 20 de eşecuri judiciare în toată ţara, ultima în Pennsylvania, unde Curtea Supremă a Statului a respins sâmbătă o nouă plângere a echipei sale de campanie, reducând astfel aproape la zero posibilitatea unei modificări a rezultatelor.

Plângerea depusă de republicani solicita fie invalidarea voturilor trimise prin poştă, fie anularea întregului vot pentru a lăsa legislatorilor statului alegerea de a decide învingătorul.

ADVERTISING

Aceasta nu pare să-l tulbure pe Trump. "Noi încercăm să prezentăm probe, dar judecătorii nu ne permit să o facem", a spus el. "Încercăm. Avem tone de probe."

Înfrângerea lui Trump. Ce avantaje a avut și cum a pierdut. Ar fi câștigat dacă nu era pandemia?

S-a plâns că nu îl ajută FBI

Ignorând independenţa justiţiei, preşedintele american s-a plâns că nu primeşte sprijinul Ministerului Justiţiei şi al FBI.

Ei sunt "daţi dispăruţi", şi-a exprimat el regretul, întrebându-se despre utilitatea Curţii Supreme dacă ea nu intervine în favoarea sa. "Trebuie ca Curtea Supremă să examineze cazul nostru. Trebuie ca ceva să-i parvină. Dacă nu, la ce e bună Curtea Supremă?", a întrebat retoric Donald Trump.

ADVERTISING

Rezultatul scrutinului din 3 noiembrie nu a fost totuşi strâns. Democratul Joe Biden l-a câştigat clar cu 306 mari electori faţă de 232 pentru Trump. Sunt suficienţi 270 de electori pentru a câştiga alegerile prezidenţiale americane.

În mod tradiţional, candidatul învins îşi recunoaşte înfrângerea aproape imediat, ceea ce Trump nu a acceptat să facă, un refuz fără precedent în istoria politică americană, notează AFP.

Chiar dacă Trump nu-şi recunoaşte deloc înfrângerea, este aproape sigur că Colegiul electoral va confirma victoria lui Biden în 14 decembrie şi că noul preşedinte democrat îşi va prelua atribuţiile în 20 ianuarie 2021.

Totuşi preşedintele în exerciţiu a refuzat să stabilească un termen pentru acţiunile sale în justiţie pentru a inversa rezultatul alegerilor. "Nu voi da o dată", a spus el. Se vede încă o posibilitate de a câştiga? "Eu sper", a afirmat el.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇