Guvernul modifică legea privind locuințele de protocol. Cine va sta gratis în casele RA-APPS

Guvernul modifică legea privind locuințele de protocol. Cine va sta gratis în casele RA-APPS

Guvernul va modifica în ședința de joi legislația privind locuințele de protocol ale RA-APPS, astfel încât politicienii să poată locui gratuit în aceste imobile. Cheltuielile vor fi decontate de instituțiile la care sunt angajați.

Beneficiarii acestei schimbări vor fi vicepreședinții Senatului și Camerei Deputaților, miniștri și asimilați ai acestora, președintele Consiliului Legislativ și Avocatul Poporului, se arată în ordonanța de urgență.

”Pot beneficia de locuinţe de protocol, la cerere, cu plata chiriei prevăzute de lege, persoanele care îndeplinesc următoarele funcţii publice: vicepreşedinţi ai Senatului şi ai Camerei Deputaţilor, miniştri şi asimilaţi ai acestora, precum şi preşedintele Consiliului Legislativ şi Avocatul Poporului.

ADVERTISING

Atribuirea locuinţei de protocol se face, la cererea acestora, cu aprobarea Secretariatului General al Guvernului şi se pune la dispoziţie acestora de către RA-APPS, împreună cu dotările aferente, pe baza de contract de închiriere și prestări servicii încheiat cu persoanele beneficiare, în limita fondului locativ existent”, prevede OUG.

Atribuirea locuinţelor de protocol se poate face numai dacă persoanele respective nu deţin în proprietate exclusivă sau în coproprietate în localitatea în care îşi desfăşoară activitatea o alta locuinţă care să corespundă criteriilor aprobate prin hotărâre a guvernului, se mai arată în document.

ADVERTISING

Chiria şi cheltuielile de întreţinere pentru energie, gaze, apa, canal, amortizarea şi uzura mijloacelor fixe şi obiectelor de inventar, după caz, taxele şi impozitele pe clădiri şi terenuri se decontează de instituţiile publice în care îşi desfăşoară activitatea beneficiarii.

Cine beneficia până acum de locuinţe RA-APPS şi în ce condiții

În prezent, pot beneficia de locuințe de protocol, la cerere, cu plata chiriei prevăzute de lege, persoanele care îndeplinesc următoarele funcții publice: vicepreședinți ai Senatului şi ai Camerei Deputatilor, miniștri şi asimilați ai acestora, precum şi preşedintele Curtii Constitutionale, preşedintele Curții Supreme de Justiţie, preşedintele Curtii de Conturi, preşedintele Consiliului Legislativ şi Avocatul Poporului.

ADVERTISING

Pentru locuințele de protocol chiria şi cheltuielile de întreţinere se suporta direct de către persoanele beneficiare.

Așadar, în noua lege, din lista celor care pot solicita locuințe de protocol au fost scoși președinții Curții Constituționale, Curții Supreme de Justiție și Curții de Conturi.

Iar o altă noutate este că, după aprobarea OUG pentru modificarea legii, beneficiarii vor sta gratis în locuințele de protocol, pentru că toate cheltuielile de întreținere și chiria vor fi decontate de instituțiile la care sunt angajați.

Locuințe închiriate pentru evenimente

Guvernul mai propune prin aceeași ordonanță de urgență ca imobilele RA-APPS să poată fi închiriate cu ora, unor persoane fizice sau juridice, pentru organizarea a diverse evenimente, cum ar fi târguri, expoziții, filmări, activități sportive și culturale.

Tariful orar se stabilește de Consiliul de Administrație al RA-APPS, care nu poate fi mai mic decât prețul de piață determinat prin raport de evaluare întocmit de evaluatori persoane fizice sau juridice, autorizați, în condiţiile legii, şi selectaţi de către RA-APPS, cu respectarea legislaţiei în vigoare.

Tariful orar trebuie să acopere obligatoriu contravaloarea amortizării imobilului, a amortizării investiţiilor proprii ale RA-APPS, a impozitelor şi taxelor locale, a asigurării obligatorii a imobilului, a cheltuielilor indirecte, de întreţinere înregistrate în contabilitatea regiei cu imobilul respectiv, a altor servicii incluse, după caz, precum şi a unei cote de profit de minimum10%.

Închirierea imobilelor se va putea face pe o perioadă de cel mult 30 de zile.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇