Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) vine joi cu o primă reacţie, la trei zile după ce în presă au apărut informaţii cum că renovează cu milioane de euro o vilă dintr-o zonă exclusivistă a Capitalei, care ar putea deveni reşedinţa familiei Iohannis după ce şeful statului îşi încheie mandatul.
RA-APPS susţine că nu există nicio solicitare privind atribuirea imobilului din bd Aviatorilor, iar lucrările executate până în prezent pentru renovare au costat doar 2,1 milioane de lei (sub jumătate de milion de euro).
”Raportat la suma inclusă în contractul de execuţie lucrări (menţionată de Recorder ca fiind 7 milioane de euro - n.red.), precizăm că aceasta reprezintă valoarea maximală a lucrărilor, plăţile aferente urmând a fi efectuate pentru lucrările real executate. Estimarea lucrărilor, înainte de semnarea contractului, a fost efectuată după trecerea în revistă a degradărilor vizibile şi în baza costurilor lucrărilor de consolidare şi amenajări la construcţii de acelaşi tip şi realizate în aceeaşi perioadă”, transmite Regia într-un comunicat oficial.
Regia mai spune că planurile, simulările şi imaginile interioare, vehiculate în spaţiul public, nu corespund documentaţiei avizate, fiind rezultatul unor simple speculaţii.
RA-APPS menţionează că ”imobilul a fost construit în perioada 1960-1965, înainte de existenţa unor norme generale de proiectare antiseismică, prezintă degradări majore şi sunt necesare lucrări ample de consolidare, prin introducerea de elemente structurale care dublează/întăresc structura existentă”.
Regia are în administrare şi alte clădiri istorice, din zone centrale ale Bucureştiului, pe care şi-a propus să le consolideze. "În acest sens, au fost iniţiate demersuri privind consolidarea şi eficientizarea energetică a unui număr de 7 clădiri aflate în administrarea sa, dintre care 4 monumente istorice".
"Pentru aceste imobile a fost accesat Programul Naţional de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic, în prezent întocmindu-se documentaţia în vederea semnării contractelor de finanţare”, adaugă instituţia.
Sursa de finanţare
Cât despre sursa de finanţare de la palatul din Aviatorilor, RA-APPS spune că lucrarea ”face parte din strategia de consolidare şi conservare a patrimoniului statului, prin realizarea investiţiilor la imobilele emblematice/monumente istorice, şi este finanţată exclusiv din fondurile proprii ale R.A.-A.P.P.S, nefiind accesate fonduri bugetare”.
”Veniturile obţinute din activitatea regiei se utilizează, cu precădere, pentru realizarea investiţiilor la imobilele aflate în administrarea sa, precum şi în vederea asigurării cheltuielilor pentru întreţinerea şi administrarea întregului patrimoniu, astfel încât să se poată asigura fondurile necesare realizării acestor activităţi”, se menţionează în comunicat.
Ce presupun lucrările
Iată şi alte date furnizate de RA-APPS despre imobilul în cauză:
- este format din clădire principală cu regimul de înălţime S+P+Et şi construcţii anexe parter, împrejmuire şi utilităţi
- din 1993 nu s-au mai făcut reparaţii majore
- pentru că este într-o zonă construită protejată, dar şi în zona de protecţie a Herăstrăului, pe lângă lucrările de consolidare obligatorii, trebuie respectate cerinţele privind protecţia monumentelor istorice.
- principalele lucrări de restaurare se fac conform Certificatului de Urbanism, document care impune o serie de condiţionări specifice:
- Recondiţionarea faţadelor principală, laterale şi parţial posterioară, precum şi cele ale construcţiilor anexe, placate cu plăcute ceramice.
- Termoizolarea interioară cu tencuieli termoizolante, care să păstreze caracteristicile fizice ale pereţilor iniţiali, având în vedere obligativitatea restaurării faţadelor.
- Înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie din lemn cu eficienţă energetică ridicată şi reintroducerea rulourilor exterioare.
- Înlocuirea tâmplăriei exterioare din inox cu tâmplărie din inox cu eficienţă energetică ridicată.
- Conservarea şi recondiţionarea zonelor cu elemente din piatră naturală, marmură de Alun şi travertin de Geoagiu, care provin din cariere ce nu se mai exploatează la această dată
Potrivit RA-APPS, conform dispoziţiilor legale, pentru clădirile care se renovează aprofundat, consumul de energie trebuie acoperit în proporţie de minimum 30% cu energie din surse regenerabile.
În acest scop, sunt necesare:
- reabilitarea termică a pereţilor exteriori, a tâmplăriei exterioare,
- termoizolarea acoperişului terasă
- refacerea în totalitate a traseelor de instalaţii termice, sanitare, electrice, curenţi tari şi slabi, a echipamentelor de încălzire şi de preparare a apei calde menajere, pentru a fi integrate în noile sistemele, respectiv panouri solare fotovoltaice, pompe de căldură, colectoare solare
Palatul împăratului
Palatul Cotroceni a reacţionat încă de marţi în acest scandal: Nu există nicio solicitare din partea șefului statului Klaus Iohannis sau a Administraţiei Prezidenţiale pentru atribuirea unei locuinţe de protocol şi a unui spaţiu pentru cabinet de lucru, ambele cu destinaţia de reşedinţă, după încetarea mandatului preşedintelui.
Reacţia a venit după ce în presă au apărut informaţii potrivit cărora fostul sediu al PNL şi al ALDE de pe Bd Aviatorilor e pe cale să fie transformat într-o ”locuinţă individuală”, care va fi atribuită preşedintelui Klaus Iohannis, la finalul mandatului, investiţiile la această vilă de protocol fiind de milioane de euro.
Ancheta Recorder pe acest subiect are peste 800.000 de vizualizări pe YouTube şi 4.500 de comentarii.