Ciolacu nu știe nimic de palatul pregătit pentru Iohannis. Veniturile fabuloase ale șefilor RA-APPS, care se ocupă de lucrările secrete

Ciolacu nu știe nimic de palatul pregătit pentru Iohannis. Veniturile fabuloase ale șefilor RA-APPS, care se ocupă de lucrările secrete

Jurnaliştii au vrut să afle marţi de la premierul Marcel Ciolacu ce ştie despre investiţia de milioane de euro din bani publici pe care o face RA-APPS, pentru a renova o vilă din Aviatorilor, unde se pare că va sta familia Iohannis, după ce preşedintele îşi termină mandatul la Cotroceni.

Ciolacu susţine că ar fi aflat din presă despre lucrările de renovare şi promite că se va interesa la Secretariatul General al Guvernului, care are în subordine RA-APPS.

Pe de altă parte, USR a publicat veniturile colosale de care se bucură şefii acestei regii de stat şi a făcut o o solicitare de documente, să vadă exact câţi bani şi cum sunt cheltuiţi pentru renovarea palatului din Bucureşti.

Amintim că fostul sediu PNL și ALDE de pe Bd. Aviatorilor 86, aflat într-una dintre zonele exclusiviste ale Capitalei, e pe cale să fie transformat într-o ”locuință individuală”. Lucrările se desfășoară în strict secret. Iar suma pe care RA-APPS intenționează să o investească aici depășește orice imaginație: 7 milioane de euro numai pentru renovare și amenajare (potrivit Recorder) sau chiar 9 milioane de euro (potrivit G4Media).

ADVERTISING

"În primul rând, nu ştiu dacă cheltuielile sunt de 7 milioane, am aflat şi eu ca şi dvs din presă aceste sume.

Este o vilă a RA-APPS-ului, nu-i nici prima, nici ultima unde se fac investiţii.

Au fost renunţări de la anumite partide politice. Cu certitudine, astăzi, eu, Marcel Ciolacu, nu vă pot răspunde dacă e pregătită pentru preşedinte sau nu sau pentru alţi demnitari”, a precizat premierul.

Cât despre sumele alocate, Ciolacu vede aici o nuanţă: ”Depinde câţi metri pătraţi are, că dacă este la peste 10.000 mp, nu ştiu cât de gigantică este investiţia. Acelaşi lucru am avut discuţia şi cu Vila Lac 1 şi v-am spus că, din punctul meu de vedere, nu este în acest moment o prioritate pentru Guvernul României".

Premierul susţine că nu poate să interzică RA-APPS sau Secretariatului General al Guvernului să îşi facă un plan de investiţii.

ADVERTISING

”Haideţi să ne vină toată informaţia de la RA-APPS. Normal că eu o să cer Secretarului General toate informaţiile şi sunt ferm convins că veţi avea răspunsurile", a promis Ciolacu.

Întrebat dacă este normal ca un fost preşedinte să capete aşa o reşedinţăă, premierul a replicat: ”Aşa este legea. Nu ştim dacă este destinată preşedintelui".

USR cere documente şi vine cu detalii din culisele RA-APPS

Pe de altă parte, USR a adresat premierului Ciolacu, secretarului general al Guvernului, Marian Neacșu, și șefului RA-APPS, Marius Grăjdan, o interpelare și o solicitare de documente, ca să afle date exacte despre investiţia din Aviatorilor.

„Am depus, astăzi, o interpelare și o solicitare de documente la Guvern și RA-APPS, să ne confirme oficial beneficiarul, să ne lămurească dacă aveau 9 milioane de euro să risipească acolo fără banii publici tocați de PNL prin cumpărarea suspectă a trei clădiri, să ne spună cum au încălcat legea achizițiilor publice alegând arbitrar contractorii fără proceduri competitive și transparente etc.

ADVERTISING

Și să ne pună la dispoziție anunțurile de intenție sau de participare publicate, ofertele primite, caietele de sarcini, contractele de achiziție publică, care sunt informații de interes public pe care oamenii au tot dreptul să le cunoască, pentru că e vorba despre cheltuirea taxelor și impozitelor plătite de ei”, declară deputatul USR Mihai Badea, citat într-un comunicat remis SpotMedia.ro.

Autorităţile trebuie să lămurească dacă banii investiți în renovarea „palatului împăratului” provin de la PNL, care a decis, în mod surprinzător, să cheltuie suma de 9,394 milioane de euro din subvenția primită de la bugetul de stat pentru a cumpăra trei imobile pentru folosința cărora plătea o chirie lunară de doar 11.000 de euro, adaugă sursa citată.

RA-APPS, agenția de stat care se ocupă de renovarea secretă, oferă venituri foarte generoase pentru şefii săi.

  • „Președintele RA-APPS, domnul Marius Grăjdan, 4.400 de euro/lună net de la stat (în 2022). Nevasta este angajată într-o companie de stat și nu una oarecare, ci la Transgaz. Monopol de stat care câștigă tone de bani din monopolul pe care îl exploatează.
  • Domnul Gâmbuțeanu Marian, membru în conducerea RA-APPS, își completează veniturile cu încă câteva salarii de la ASF. Mai precis, cu încă 16 salarii/an.
  • Doamna Laura Dragotă, 3.620 de euro/lună net de la stat (2022). Lucrează în același timp și la RA-APPS, și la Ministerul Finanțelor, și la Secretariatul General al Guvernului, și la Transgaz, unde e colegă cu soția președintelui RA-APPS. E o lume mică, într-adevăr.
  • Domnul Dragoș Condrea, 4.825 de euro/lună net de la stat (2022). Lucrează în același timp și la RA-APPS, și la Secretariatul General al Guvernului, și la Compania Națională de Investiții, și la Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc.
  • Domnul Victor Moraru, 5.844 de euro/lună net de la stat (2022). A fost în PRO România, că doar se știe că partidul este vehiculul pentru reușită în statul român. Lucrează în același timp și la RA-APPS, și la Secretariatul General al Guvernului, și la EximBank. Iar soția, evident tot bugetar de lux, angajată la ANRE și la Consiliul Județean Ialomița”, dezvăluie deputatul USR Claudiu Năsui.

Urmăriţi integral ancheta Recorder, care a scris primul pe acest subiect.

INVESTIGAȚIE RECORDER. Palatul Împăratului

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇