Guvernul face încă o concesie pentru banii din PNRR și își abrogă propria hotărâre din decembrie

Guvernul face încă o concesie pentru banii din PNRR și își abrogă propria hotărâre din decembrie

Executivul a adoptat, miercuri, o hotărâre care abrogă HG 1573/2022, pentru a satisface cerinţele aprobate de Comisia Europeană pentru PNRR.

Prin hotărârea de anul trecut se amâna închiderea unor capacităţi energetice cu funcţionare pe lignit şi exploatărilor miniere aferente acestora.

Abrogarea de azi este o consecinţă a modificărilor aduse la OUG 108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic, care au fost adoptate în şedinţa de guvern de săptămâna trecută, informează Palatul Victoria într-un comunicat.

ADVERTISING

Astfel s-a decis trecerea în conservare a 660 MW de capacităţi de producere a energiei electrice pe bază de lignit, pe o perioadă de 3 ani, sau scoaterea din exploatare, începând cu luna iunie 2023, în vederea clarificării unor angajamente asumate de România în cadrul PNRR ce ţin de reforma pieţei energetice. 

Bani pentru complexurile energetice

Tot azi, Executivul a adoptat hotărâri privind acordarea de ajutoare de stat pentru complexurile energetice Oltenia și Hunedoara, suma totală ridicându-se la peste 500 de milioane de lei.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În cazul CE Hunedoara, aflată în insolvență, ajutorul este acordat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive.

În cazul CE Oltenia, ajutorul de stat este în valoare de 449 milioane de lei, pentru finanţarea cheltuielilor cu certificatele de emisii de gaze cu efect de seră.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇