Chiar dacă întreg globul este din ce în ce mai afectat de inundații, secete și furtuni cauzate de schimbările climatice, combustibilul care contribuie cel mai mult la emisiile de dioxid de carbon renaște.
Producția globală de energie pe bază de cărbune ar putea stabili un record pentru al doilea an consecutiv și rămâne cea mai mare sursă de energie electrică din lume, scrie Business Standard.
Consumul a crescut în Europa pentru a înlocui deficitele de hidrocarburi și gaze rusești, în timp ce principalul producător, China, extrage volume record de cărbune din mine pentru a se izola de piețele globale de energie volatile.
Prețurile cărbunelui exportat au crescut vertiginos până la recorduri, iar contractele futures sugerează că vor rămâne la maxime istorice pentru anii următori.
Iar faptul că multe companii încă investesc în noi proiecte miniere este alarmant pentru oamenii de știință care spun că până în 2040 cărbunele trebuie eliminat, pentru evitarea celor mai grave efecte ale schimbărilor climatice.
„Decarbonizarea este necesară, dar trebuie să aibă loc într-un mod responsabil și coordonat și continuăm să susținem că aceasta este o călătorie care va dura decenii, nu ani”, a declarat Mark Vaile, președintele companiei miniere australiene Whitehaven Coa, după ce producătorul a anunțat câștiguri anuale record în acest an.
Cărbunele a fost mult timp implicat în numeroase controverse. Ieftin pentru mine, ușor de transportat și de ars, a înnegrit cerul și a sufocat plămânii.
Chiar și după ce noua tehnologie a redus poluarea directă a aerului, cărbunele a continuat să fie principala sursă de gaze cu efect de seră din atmosferă, deoarece eliberează mai mult dioxid de carbon decât petrolul sau gazul natural.
Pentru ca lumea să ajungă la zero emisii nete până în 2050, Agenția Internațională pentru Energie spune că centralele electrice pe cărbune trebuie eliminate în țările dezvoltate până în 2030 și în restul lumii până în 2040.
Și, totuși, sunt prognozate ca sute de miliarde de dolari să fie investite în noi active de cărbune până la mijlocul secolului, iar națiuni cheie precum China și India merg mai departe cu planuri de a lansa o capacitate vastă de noi centrale electrice.
Anul trecut trebuia să fie începutul sfârșitului pentru combustibilul fosil. Consumul a scăzut atât în 2019, cât și în 2020. Dar pandemia de Covid a condus consumul de cărbune la un record. Întreruperile larg răspândite de curent la cei mai mari consumatori de cărbune din lume, China și India, i-au făcut pe liderii de acolo să dubleze producția pentru a se asigura că rezervele de combustibil sunt suficiente pentru a-și menține economiile în funcțiune.
Lucrurile nu s-au îmbunătățit cu mult nici anul acesta. Producția de energie pe bază de cărbune a crescut cu aproximativ 1% față de anul precedent până în august. În Europa, a fost nevoie de înlocuirea gazului rusesc pentru a ajuta la compensarea producției mai scăzute din energie nucleară și hidroenergetică.
Una dintre ironiile creșterii consumului de cărbune în acest an este că a fost legată de secetele care au redus generarea de hidroenergie și au lăsat nivelul râurilor prea scăzut pentru ca centralele nucleare să funcționeze la capacitate maximă.
România nu câștigă bani din minerit nici măcar când cărbunele e profitabil
În România, încă din toamna anului trecut, energia electrică produsă din cărbune este mai ieftină decât cea produsă din gaze naturale.
Dar nici așa, companiile de stat românești nu reușesc să fie profitabile și să producă energie care să compenseze scăderea producției la gaze, scrie Europa Liberă România.
Până în vara lui 2021, statul român prin Complexul Energetic Hunedoara și Complexul Energetic Oltenia pierdea bani, din cauza prețului foarte mare de producție și comercializare a energiei electrice și termice produse prin arderea cărbunelui.
România a acordat, la finele anului trecut, un împrumut guvernamental de 900 de milioane de euro pentru revitalizarea activității de la complexul energetic din Oltenia, cel mai important din România.