Guvernul dă peste 500 de milioane de lei complexurilor energetice Oltenia și Hunedoara

Guvernul dă peste 500 de milioane de lei complexurilor energetice Oltenia și Hunedoara
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Executivul a adoptat, miercuri, hotărâri privind acordarea de ajutoare de stat pentru complexurile energetice Oltenia și Hunedoara, suma totală ridicându-se la peste 500 de milioane de lei.

În cazul CE Hunedoara, aflată în insolvență, ajutorul este acordat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive. Suma aprobată este de 27,242 milioane lei, din care 20,069 milioane lei vor fi pentru mina Lonea şi 7,173 milioane lei pentru mina Lupeni.

Totodată, sunt alocate fonduri de 186.000 de lei pentru plăţi compensatorii acordate la 5 salariaţi de la mina Lonea, cărora le încetează contractul de muncă, și 60.000 de lei pentru asigurarea serviciilor de reconversie profesională pentru 12 salariaţi ai minei Lupeni.

ADVERTISING

Pentru recultivarea suprafeţelor de teren din proximitatea minei sunt alocaţi 26,996 milioane de lei, din care 19,883 milioane pentru mina Lonea, sumă ce va fi folosită pentru recultivarea unei suprafeţe de aproximativ 463.322 mp  şi 7,113 milioane lei pentru mina Lupeni, sumă ce va fi folosită pentru recultivarea unei suprafeţe de aproximativ 79.609 mp, mai indică sursa citată.

În cadrul CE Oltenia, ajutorul de stat este în valoare de 449 milioane de lei, pentru finanţarea cheltuielilor cu certificatele de emisii de gaze cu efect de seră.

ADVERTISING

Până în prezent, Complexul Energetic Oltenia a primit ajutor de stat sub formă de grant în valoare de 776,4 milioane de euro, pentru achiziţionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.

Restructurarea Complexului Energetic Oltenia, în PNRR

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat miercuri că Guvernul are planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, pe care trebuie să-l ducă la bun sfârşit până în anul 2032, unde există un grafic pe care trebuie să-l respecte, cu capacităţile miniere pe care trebuie să le ţină în funcţiune.

ADVERTISING

Potrivit ministrului, în programul pe care îl au, de 2,5 miliarde de euro, pe care l-a aprobat Guvernul Ciucă, este prevăzută crearea de locuri de muncă şi sunt, de asemenea, măsuri pentru eficienţă energetică, tocmai pentru a veni în sprijinul oamenilor şi a le oferi atât locuri de muncă, cât şi atragere de investiţii.

„Acolo există un grafic pe care trebuie să-l respectăm, cu capacităţile miniere pe care trebuie să le ţinem în funcţiune şi, uşor-uşor, producţia de lignit - de la 2,7 milioane tone pe an, cât avem acum - trebuie să scadă. Deci noi nu facem decât să punem în aplicare planul de restructurare care, pe fond, duce la măsurile acestea de decarbonizare pe care noi ne-am angajat, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, să le implementăm”, a spus ministrul.

Marcel Boloş a precizat că au în paralel de lucru la capacităţile noi de producţie de energie pe care vor trebui să le pună în funcţiune.

„Trebuie să punem şi ceva în loc, pentru că sunt puteri instalate foarte mari pentru sistemul energetic al României. De aceea, cred eu că toate aceste măsuri şi decizii ale guvernului vin în acord cu lucrurile pe care ni le-am asumat la nivel european”, a spus ministrul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇