Guvernatorul New York-ului e acuzat că a hărţuit sexual cel puţin 11 femei. Biden îi vrea demisia

Guvernatorul New York-ului e acuzat că a hărţuit sexual cel puţin 11 femei. Biden îi vrea demisia

Guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a hărţuit sexual cel puţin 11 femei, iar ulterior a luat măsuri împotriva unei foste angajate care s-a plâns public de comportamentul acestuia, arată un raport incendiar publicat marţi de procurorul general al acestui stat, Letitia James.

Ancheta de câteva luni a concluzionat că Andrew Cuomo ”a hărţuit sexual mai multe femei, astfel încălcând legea federală şi cea a statului”, a spus James, într-o conferinţă de presă.

Raportul de 165 de pagini, care cuprinde interviuri cu 179 de martori şi o trecere în revistă a zeci de mii de documente, mai afirmă că biroul lui Cuomo era ”plin de frică şi intimidare, fiind un mediu de lucru ostil pentru mulţi angajaţi”.

ADVERTISING

Cuomo a hărţuit membrii propriului personal, membri ai publicului, dar şi alţi angajaţi ai statului, dintre care unul era soldat, se afirmă în raport.

Descoperirile arată ”o imagine profund tulburătoare, dar clară”, a spus James, descriind biroul lui Cuomo drept ”un loc de muncă toxic”.

Biroul lui Cuomo nu a comentat până acum raportul procurorului general.

Audiat 11 ore

Anunţul a venit la aproximativ două săptămâni după ce Cuomo a fost intervievat de anchetatorii timp de 11 ore.

Cercetarea asupra numeroaselor acuzaţii de hărţuire sexuală a început în martie, după ce camera executivă a statului a acceptat cererea procuroarei James pentru investigare.

ADVERTISING

Mai târziu în aceeaşi lună, zeci de parlamentari ai statului democrat - inclusiv primarul oraşului New York, Bill de Blasio, cu care Cuomo are o relaţie dificilă de mult timp - l-au îndemnat pe guvernator să demisioneze.

Preşedintele legislativului din New York, Carl Heastie, de asemenea democrat, a autorizat la jumătatea lunii martie o anchetă de punere sub acuzare pe baza acuzaţiilor de hărţuire şi a altor acuzaţii, inclusiv cum că personalul lui Cuomo ar fi încercat să ascundă sau să modifice date despre decesele asociate Covid în căminele de bătrâni din New York.

ADVERTISING

Cuomo s-a apărat împotriva tuturor acuzaţiilor şi a respins în mod repetat cererile de demisie, deşi a prezentat scuze pentru că a făcut unele femei să se simtă inconfortabil.

”Nu am hărţuit niciodată pe nimeni, nu am agresat pe nimeni, nu am abuzat pe nimeni. Nu voi demisiona”, a spus Cuomo în martie.

Joe Biden îi vrea demisia

Preşedintele Joe Biden a afirmat anterior că guvernatorul NY ar trebui să demisioneze dacă acuzaţiile împotriva sa sunt confirmate de anchetă.

Casa Albă nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

Cuomo are în continuare sprijinul mai multor oameni de afaceri din New York.

Campania sa de realegere a strâns peste 2 milioane de dolari, inclusiv donaţii mari de la investitorul imobiliar Stephen Ross şi de la Laurance Rockefeller Jr.

Nu este clar dacă oamenii de afaceri respectivi îl vor sprijini în continuare.

Vezi și Încă o femeie îl acuză de hărțuire sexuală pe guvernatorul New York-ului

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇