Președintele Franței, Emmanuel Macron, ar fi spus, la summit-ul G7, că Irlanda de Nord este ”o țară oarecum separată” de Regatul Unit.
Premierul Boris Johnson, dar și secretarul pentru Afaceri Externe al Marii Britanii, Dominic Raab, au fost deranjați de această remarcă.
Potrivit BBC, Raab a catalogat declarația drept ”ofensatoare”.
Totul a pornit de la o întrebare a premierului britanic. Boris Johnson l-a întrebat pe Macron cum s-ar simți dacă mezelurile de la Toulouse nu ar putea fi aduse la Paris. Astfel, el a făcut aluzie la acuzațiile Londrei potrivit cărora, în contextul Brexit, UE împiedică vânzările de carne britanică refrigerată în Irlanda de Nord.
Iar răspunsul liderului francez a fost că Irlanda de Nord este ”o țară oarecum separată” de Regatul Unit.
Ulterior, Macron a susținut că nu a pus niciodată la îndoială ”integritatea teritoriului britanic”.
Ce spune Palatul Elysee
Apoi, și Palatul Elysee a transmis o poziție oficială pe disputa dintre cei doi privind problema fluxurilor comerciale în Irlanda de Nord.
”Preşedintele a spus că Toulouse şi Paris sunt parte a unei singure zone geografice şi că Irlanda de Nord se află pe o insulă. Preşedintele vrea să sublinieze că situaţia este total diferită şi că nu este corect să se facă o astfel de comparaţie.
El i-a reamintit (lui Boris Johnson) că ieşirea Regatului Unit din UE a fost o decizie britanică şi că este necesar să se respecte cuvântul dat. Preşedintele a îndreptat apoi conversaţia din nou spre subiectele cheie ale G7”, a transmis sursa citată, potrivit Agerpres.
În fine, Boris Johnson a subliniat că Irlanda de Nord este parte a “unui mare și indivizibil Regat Unit”.
Tensiuni la summit
Liderii Uniunii Europene au insistat, sâmbătă, la summit-ul G7, ca Marea Britanie să implementeze în totalitate Protocolul nord-irlandez al Acordului Brexit.
În schimb, premierul britanic, Boris Johnson, a susţinut că Bruxelles-ul nu înţelege situaţia din Irlanda de Nord.
Uniunea Europeană a avertizat că va reacţiona "ferm" dacă Marea Britanie nu va aplica în totalitate Protocolul Acordului Brexit în provincia Irlanda de Nord.
Detalii aici - Tensiuni la summit-ul G7 între liderii UE şi Boris Johnson (Video)
Context
Retragerea Marii Britanii din UE a generat o stare generală de nemulţumire şi violenţe în provincia britanică Irlanda de Nord. Premierul nord-irlandez, Arlene Foster, a anunţat recent că va demisiona, în contextul crizei politice care a culminat cu violenţe din cauza apariţiei controalelor la limita administrativă cu restul Marii Britanii după Brexit.
Provincia britanică Irlanda de Nord menţine unele reglementări UE, în virtutea Acordului Brexit, pentru a fi evitate controalele vamale la frontiera cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene.
În ultimele luni au apărut probleme privind transportul mărfurilor între provincia britanică Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii. Unele puncte vamale portuare au fost închise, după ce angajaţii responsabili de verificări au primit ameninţări.
În contextul retragerii din Uniunea Europeană, Marea Britanie a fost nevoită să acorde un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord în relaţia cu UE pentru a evita apariţia controalelor vamale la frontiera cu Irlanda, ceea ce ar fi afectat semnificativ Acordul de Pace din Vinerea Mare (1998), care a pus capăt conflictului militar nord-irlandez.
Însă menţinerea reglementărilor UE în Irlanda de Nord generează probleme privind tranzitul mărfurilor spre şi dinspre restul Marii Britanii.