B3W, planul prin care liderii G7 vor să scadă influența Chinei în lume

B3W, planul prin care liderii G7 vor să scadă influența Chinei în lume

Liderii naţiunilor puternic industrializate din Grupul G7 au adoptat, la propunerea Statelor Unite, cu ocazia summitului din Marea Britanie, un plan masiv de investiţii destinat ţărilor aflate în dezvoltare, o iniţiativă care are rolul reducerii influenţei Chinei.

„Statele Unite mobilizează democraţiile lumii pentru a oferi rezultate cetăţenilor, pentru a face faţă celor mai mari provocări globale şi pentru a demonstra valorile noastre comune.

Astăzi, preşedintele Joseph Biden s-a întâlnit cu liderii G7 pentru a discuta despre competiţia de tip strategic cu Administraţia Chinei şi pentru a aplica acţiuni concrete în scopul îndeplinirii necesităţilor uriaşe pentru infrastructură în ţări cu venituri mici şi medii", anunţă preşedinţia SUA, conform unui comunicat postat pe site-ul propriu.

ADVERTISING

"Planul mondial de a reconstrui într-un mod mai bun - o iniţiativă activă pentru îndeplinirea necesităţilor uriaşe de infrastructură în ţările cu venituri mici şi medii.

Preşedintele Biden şi partenerii din cadrul G7 au convenit să lanseze noua iniţiativă globală în materie de infrastructură denumită Planul de a reconstrui într-un mod mai bun (Build Back Better World - B3W), un parteneriat bazat pe valori, cu standarde înalte şi transparent condus de marile democraţii pentru a contribui la reducerea nevoilor de peste 40.000 de miliarde de dolari în materie de infrastructură în lumea în curs de dezvoltare, în contextul în care necesităţile au fost amplificate de pandemia Covid-19", precizează Casa Albă.

ADVERTISING

"Prin Planul B3W, G7 şi alţi parteneri similari se vor coordona pentru mobilizarea capitalului din sectorul privat în patru domenii centrale - clima, sănătatea şi securitatea medicală, tehnologia digitală, echitatea şi egalitatea de gen, prin stimularea investiţiilor în cadrul instituţiilor pentru dezvoltarea financiară.

B3W va fi global ca scop, din Amerca Latină în Caraibe, în Africa şi în zona Indo-Pacifică. Diverşi parteneri din cadrul G7 vor avea orientări geografice diferite, dar iniţiativa va acoperi în general ţări cu venituri mici şi medii din întreaga lume", subliniază Casa Albă.

ADVERTISING

"În anunţarea acestui parteneriat, Statele Unite şi partenerii G7 exprimă o viziune unitară asupra dezvoltării infrastructurii la nivel mondial", subliniază Preşedinţia SUA.

Principiile de bază ale Planului B3W vor fi:

- o iniţiativă bazată pe valori, în mod transparent şi sustenabil din punct de vedere financiar, economic şi social;
- prin respectarea standardelor de bună guvernare, în domeniul mediului şi protejării climei, a standardelor sociale şi de transparenţă, prin respingerea corupţiei;
- prin respectarea obiectivelor stabilite în cadrul Acordului climatic Paris;
- prin mobilizarea de capital privat în scopul finanţării dezvoltării;
- prin intensificarea rolului finanţelor publice multilaterale, cu respectarea standardelor riguroase stabilite de băncile internaţionale de dezvoltare şi a instituţiilor financiare internaţionale.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇