Favorita la funcţia de premier în Italia susţine Ungaria împotriva Bruxelles-ului

Favorita la funcţia de premier în Italia susţine Ungaria împotriva Bruxelles-ului

Şefa extremei drepte italiene, Giorgia Meloni, prezentată drept favorită în alegerile legislative din 25 septembrie, critică propunerea Bruxelles-ului de a suspenda finanţările destinate Ungariei din cauza unor riscuri de corupţie.

”Adevăraţii anti-europeni sunt cei care, atunci când suntem atacaţi, iar UE ar trebui să fie mai puternică ca niciodată, spun că trebuie să există o Europă de divizia întâi şi alta de divizia a doua şi care fac totul pentru a arunca Ungaria în braţele lui Putin”, a denunţat ea, într-un interviu acordat cotidianului ultra-conservator Il Giornale, publicat luni.

ADVERTISING

Comisia Europeană (CE) le-a propus duminică statelor membre ale Uniunii Europene să suspende finanţări europene destinate Ungariei în valoare de 7,5 miliarde de euro, din cauza unr riscuri de corupţie şi să aştepte ca Budapesta să implementeze reforme.

Partidul Fratelli d'Italia, al lui Giorgia Meloni, care întreţine relaţii strânse cu premierul ungar Viktor Orban, îşi face campanie cu un program naţionalist prin care cere ”o Europă diferită”, în care statele membre să aibă mai multe puteri, relatează AFP.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Giorgia Meloni îndeamnă, în acest interviu, la o ”apropiere a naţiunilor europene, în loc de a le îndepărta şi învrăjbi folosind problema statului de drept ca armă ideologică, pentru a-i lovi pe cei care nu sunt consideraţi în rând”.

Comisia a citat ”nereguli” şi ”carenţe”, în Ungaria, în procedurile licitaţiilor publice şi în proporţia ”anormal” de mare a ofertelor unice în aceste contracte.

Giorgia Meloni a criticat duminică, în alt interviu, politica Bruxelles-ului faţă de Polonia, şi ea acuzată de aducere atingere statului de drept, în contextul în care a primit numeroşi refugiaţi ucraineni.

ADVERTISING

”Orban îşi va face alegerile, eu nu fac ce zice Orban (...). Eu iau în considerare doar interesul naţional al Italiei”, a declarat ea.

Fratelli d'Italia este partidul dominant într-o coaliţie din care mai fac parte Liga (antimigraţie) a lui Matteo Salvini şi Partidul Forza Italia (conservator) al lui Silvio Berlusconi.

Ultimele sondaje arată că această coaliţie este creditată detaşat pe primul loc, cu 46% din intenţiile de vot.

”Respect alegerile democratice ale tuturor ţărilor din lume. Orban a făcut lucruri bune, dar a făcut şi greşeli”, a declarat duminică, la o adunare a Ligii, Salvini.

Berlusconi, care se prezintă ca fiind mai moderat, a subliniat că politicile lui Orban ”sunt diferite faţă de ale noastre, la fel ca viziunea sa asupra Europei”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇