Ungaria ar putea să piardă 65% din fondurile europene venite prin trei programe operaționale, circa 7,5 miliarde de euro. Aceasta este propunerea Comisiei Europene (CE), votată azi în unanimitate, ca răspuns la încălcarea repetată de către Budapesta a regulilor statului de drept.
„Decizia de astăzi este o demonstrație clară a hotărârii Comisiei de a proteja bugetul UE și de a utiliza toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a asigura acest obiectiv important”, a spus Comisarul Johannes Hahn, responsabil pentru buget și administrație, potrivit unui comunicat al CE.
Pe lângă suspendarea fondurilor, Comisia Europeană a propus și interdicția ca vreun ban din bugetul UE să meargă spre fundații de interes public din Ungaria.
Guvernul Ungariei a anunțat sâmbătă că va depune noi legi în parlament, săptămâna viitoare, pentru a pune capăt conflictului cu Comisia Europeană şi a debloca accesul la fondurile UE, a declarat sâmbătă şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, transmite Reuters.
Gulyas a spus că guvernul va cere Parlamentului să aprobe legislaţia printr-un proces accelerat, noile legi fiind programate să intre în vigoare în noiembrie.
Comisia spune că a evaluat în mod amănunțit măsurile de remediere prezentate de Ungaria în mai multe scrisori către Comisie, analizând în special dacă măsurile de remediere abordează în mod adecvat constatările inițiale ale Comisiei.
Pentru ca măsurile să fie considerate adecvate, acestea ar trebui să pună capăt încălcărilor principiilor statului de drept și/sau riscurilor pe care le creează pentru bugetul UE și pentru interesele financiare ale Uniunii.
Concluzia Comisiei este că măsurile de remediere propuse ar putea, în principiu, să rezolve problemele în cauză, dacă acestea sunt detaliate corect în legile și normele relevante și dacă sunt puse în aplicare în mod corespunzător.
În așteptarea îndeplinirii etapelor-cheie de punere în aplicare, Comisia consideră că, în acest stadiu, există în continuare un risc pentru buget. Acest lucru explică decizia de astăzi și măsurile propuse, care iau în considerare, de asemenea, măsurile de remediere prezentate de Ungaria.
Consiliul are acum la dispoziție o lună pentru a decide dacă adoptă aceste măsuri, cu majoritate calificată. Această perioadă ar putea fi prelungită cu cel mult încă două luni în circumstanțe excepționale.
Între timp, Comisia va monitoriza situația și va informa Consiliul cu privire la orice element relevant care ar putea avea un efect asupra evaluării sale actuale.
Dacă Ungaria va lua la timp măsurile privind corupția, statul de drept și utilizarea fondurilor europene, Comisia Europeană va renunța la penalizările propuse.