Exclusiv "Dușmanul numărul 1 al lui Putin" și inițiatorul legii Magnițki, despre singura soluție pentru a-l salva pe Navalnîi

<span style="color:#990000;font-size:100%;">Exclusiv</span> "Dușmanul numărul 1 al lui Putin" și inițiatorul legii Magnițki, despre singura soluție pentru a-l salva pe Navalnîi

Aproape nimeni nu a auzit de Serghei Magnițki cât el a fost în închisoare, în vreme ce întreaga lume se uită la execuția lui Alexei Navalnîi, în timp real, și Vestul încă l-ar putea lovi pe Putin unde îl doare. Dar trebuie să se grăbească, spune Bill Browder, inițiatorul Legii Magnițki și unul dintre inamicii publici ai liderului de la Kremlin.

În 17 noiembrie 2009, întreaga lume a aflat că Serghei Magnițki a murit în închisoarea unde îl aruncase regimul Putin. Murise în urma torturilor, după luni în care i se refuzase accesul la servicii medicale minimale, pentru că refuzase să semneze orice declarație mincinoasă care l-ar fi incriminat pe Bill Browder, investitor american de capital la Moscova, al cărui avocat era și alături de care devoalase furturi ale oligarhilor ruși.

ADVERTISING

Din acea zi, Bill Browder a militat pentru tragerea la răspundere a celor responsabili de crimă.

Sergei-Magnițki
Serghei Magnițki, Sursa foto: billbrowder.com

Ca urmare a demersurilor sale, Congresul SUA a votat în 2012 Legea Magnițki, prin care au fost impuse sancțiuni împotriva oficialilor implicați în acest caz. Legi similare au fost adoptate ulterior de mai multe țări din Europa și din lume.

Bill Browder este fondator si director executiv al fondului Hermitage Capital Management și a fost cel mai important investitor străin în Rusia până în 2005, când viza i-a fost anulată.

Confruntarea sa cu Vladimir Putin a povestit-o într-o carte tradusă la Editura Humanitas, Alerta Roșie. Cum am devenit inamicul numărul unu al lui Putin.

ADVERTISING

Bill Browder a acceptat un scurt interviu cu Spotmedia.ro, în care vorbește despre cum Vestul poate evita repetarea dramei lui Magnițki.

Serghei Magnițki și Alexei Navâlnîi, se face această comparație, sunt cazuri imilare?

Bill Browder: Sunt cazuri similare în multe feluri. Ambii au denunțat corupția, ambii au fost arestați pe baza unor acuzații false, ca răzbunare pentru asta, ambii au fost torturați în închisoare și amândurora le-a fost refuzată îngrijirea medicală.

Diferența principală este că aproape nimeni nu a auzit de Serghei (Magnițki, n.r.) cât el a fost în închisoare, în vreme ce întreaga lume se uită la execuția cu încetinitorul a lui Navalnîi, în timp real.

ADVERTISING

Poate fi evitat finalul lui Magnițki în cazul lui Navalnîi?

Da, dar e nevoie de presiune internațională serioasă înainte ca el să moară. Aceasta trebuie să presupună aplicarea sancțiunilor Magnițki oligarhilor apropiați de Putin.

Am învățat că Putin ignoră cuvintele și dă atenție acțiunilor care îi afectează în mod direct intresele financiare. Și, de vreme ce oligarhii au grijă de banii lui, aici este factorul cheie.

Nu spun doar eu asta. Alexei Navalnîi a spus același lucru în Parlamentul European, înainte de a reveni în Rusia.

Totuși, în pofida tuturor criticilor și solicitărilor din Vest, Kremlinul nu face pași înapoi, în afara unei cure de vitamine pe care i-o administrează lui Navâlnîi. Sunt două întrebări aici. Prima: de ce e Putin atât de determinat, de ce Navalnîi are miza asta vitală pentru el, încât trebuie anihilat?

Putin este înspăimântat că va pierde puterea și crede cu adevărat că Alexei Navalnîi este singura persoană din Rusia care îi putea lua puterea.

Pe măsură ce a trecut timpul, frica lui Putin de Navalnîi a crescut din ce în ce mai mare și această frică l-a dus la această răzbunare mortală.

Și a doua întrebare: face Vestul suficient?

Vestul trebuie să facă mult mai mult pentru Navalnîi. Trebuie să aplice sancțiunile Magnițki celor 35 de oligarhi despre care a vorbit Navalnîi și trebuie să o facă acum. Și trebuie să arate clar că mai mulți astfel de prieteni de-ai lui Putin vor fi sancționați, dacă Navalnîi moare.

Deci poate să fi procedat diferit.

Da, vorbind mai puțin și acționând mai mult.

Citește mai multe informații despre starea lui Navalnîi:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇