Emil Hurezeanu despre declarația lui J.D. Vance, excluderea UE de la negocierile de pace și de ce România merită să stea la masa tratativelor

Emil Hurezeanu despre declarația lui J.D. Vance, excluderea UE de la negocierile de pace și de ce România merită să stea la masa tratativelor
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministrul de Externe Emil Hurezeanu a reprezentat România la Conferința de Securitate de la Munchen, unde s-a întâlnit inclusiv cu generalul Keith Kellogg, emisarul special al președintelui SUA pentru Rusia Ucraina, dar și cu membri ai Congresului american și a primit asigurări că România rămâne un aliat de încredere al SUA. El mai spune că din discursul critic al vicepreședintelui Vance nu a reieșit că SUA sprijină curentele anti-occidentale din România, dar și că România are motive să se afle la masa negocierilor pentru încheierea războiului din Ucraina. Despre excluderea UE de la negocieri crede că este doar „o operațiune de testare” a unității și coeziunii europenilor.

Declarațiile ministrului de Externe au fost făcute într-un interviu acordat pentru CaleaEuropeană.ro.

🔴 INTERVIU cu Ministrul român de externe la Conferința de Securitate de la München

🔴 INTERVIU Ministrul de externe, la München: Discursul lui J.D. Vance nu sprijină curentul anti-occidental din România. Aici a fost o vulnerabilitate a propriei experiențe legate de alegeri. România este într-o comunitate de destin cu SUA/ Invocând sprijinul acordat Kievului, România solicită să participe la masa unității europene pentru Ucraina și la tratativele de pace: Acest război nu trebuie pierdut de Ucraina și în niciun caz nu trebuie câștigat de Rusia

Publicată de Calea Europeană pe Duminică, 16 februarie 2025

Iată principalele declarații ale ministrului de Externe, Emil Hurezeanu:

  • „Generalul Kellogg, care este un mandarin al relațiilor de securitate, cunoaște bine România de multă vreme. Una din fiicele lui a lucrat în prima fază a războiului din Ucraina la Brăila, pentru a-i ajuta pe refugiații ucrainieni (…) A repetat cuvintele pe care ni le-a adresat colegilor militari la o reuniune din iunie anul trecut, din Statele Unite, când a spus că America are în România un aliat loial, puternic și durabil”.
  • „Din discursul vicepreședintelui Vance, critic și foarte direct îndreptat spre situația din România, nu a reieșit că administrația nouă a Statelor Unite, nici măcar vicepreședintele însuși, sprijină curentele anti-occidentale din România. (...) Cred că aici a fost o vulnerabilitate a propriei experiențe, a propriei atitudini legate de alegeri”.
  • Emisarul special pentru pace al președintelui Trump „a acceptat punctele noastre de vedere, le a confirmat, a spus că n-are nicio îndoială” cu privire la viziunea românească asupra viitoarelor negocieri de pace. „Nu vrem ca Ucraina să piardă. Acest război nu trebuie pierdut de Ucraina și în niciun caz nu trebuie câștigat de Rusia“.
  • Afirmația SUA că Europa va fi consultată, dar exclusă de la tratative a reprezentant „o operațiune de testare” a unității și coeziunii europenilor.
  • Reuniunea europeană de urgență găzduită de președintele francez Emmanuel Macron ar putea avea rolul de a pregăti un summit al Consiliului European în format 27 cât mai curând posibil și că România are toate argumentele pentru a lua parte la aceste discuții.
  • „Rolul nostru în acest război de ajutorare a Ucrainei a fost dintre cele mai importante (…) Nu avem doar frontiera cea mai lungă cu Ucraina, ci am sprijinit transferul a peste un milion de refugiați, transferăm în fiecare sezon al recoltelor între 50 și 60 de milioane de tone de cereale ucrainiene prin porturile noastre, antrenăm piloți ucrainieni. Am cedat Ucrainei una dintre bateriile Patriot, una din cele cele patru, 25% din zestrea noastră cea mai modernă de apărare antirachetă. Suntem una din țările europene aflate într-o comunitate de destin cu Statele Unite încă de la Revoluția Română”.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇