Atmosferă extrem de tensionată în prima zi a Conferinței de securitate de la Munchen, unde un discurs agresiv al vicepreședintelui SUA, JD Vance, a pus la îndoială funcționarea democrațiilor în Europa și a trasat prioritățile pe care ar trebui să le aibă europenii, cum ar fi rezolvarea migrației ilegale. Exemplul pentru degradarea democrației în Europa au fost alegerile prezidențiale din România, despre care Vance a spus că au fost anulate pe baza unor „suspiciuni șubrede” și „presiuni enorme”.
„Există un nou șerif în oraș”, le-a transmis Vance celor prezenți, referindu-se la președintele american Donald Trump. „S-ar putea ca SUA să nu fie de acord cu opiniile voastre, dar ne vom lupta pentru dreptul vostru de a le prezenta”, a mai spus el.
Cei prezenți spun că liderii europeni au fost șocați de discursul lui Vance, iar ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a spus că intervenția lui JD Vance este „inacceptabilă". De asemenea, experții consideră că poziția lui Vance reflectă o schimbare fundamentală în politica externă americană față de aliații europeni.
Tot vineri, Moscova a anunțat că nu va avea reprezentanți la Munchen, contrar a ceea ce afirmase în ajun președintele american Donald Trump.
Deși discursul lui Vance a pus în umbră subiectul încheierii războiului din Ucraina, președinta CE a vorbit despre viitorul european al Ucrainei, dar a avut loc și o întâlnire Zelenski - Vance. La final, ambii au spus că a fost o discuție „bună”, iar vicepreședintele SUA a anunțat că vor urma și altele, „în zilele, săptămânile și lunile următoare”.
Conferința de securitate de la Munchen este cel mai important forum mondial pentru dezbaterea politicii internaționale de securitate. Cea de-a 61-a ediție a evenimentului (MSC 2025) are loc în perioada 14-16 februarie 2025, la Hotel Bayerischer Hof din Munchen.
Liderii mondiali vor încerca în aceste zile, la Conferința de securitate de la Munchen, să stabilească un cadru general pentru începerea negocierilor de pace în Ucraina și vor analiza celelalte provocări importante ale politicii externe și de securitate din acest an. Sau cel puțin ăsta era planul inițial.
La conferință participă și ministrul român de Externe, Emil Hurezeanu, conform agendei anunțate de MAE.
Spotmedia.ro vă prezintă în format LIVE TEXT cele mai importante informaţii şi declaraţii de la acest eveniment:
21:36 - Întâlnire Zelenski-Vance. Întâlnirea dintre președintele ucrainean Volodimir Zelenski și vicepreședintele SUA, JD Vance, a avut loc. Zelenski a spus că a fost o discuție „bună”, dar „trebuie să mai discutăm, să lucrăm mai mult și să pregătim un plan să-l oprim pe Putin”. Și JD Vance a zis că a avut „o discuție bună” și a anunțat că vor urma și altele, „în zilele, săptămânile și lunile următoare”. El a subliniat că obiectivul SUA este obținerea unei „păci durabile” în Ucraina, „o pace care să nu readucă un conflict în Europa de Est peste câțiva ani”.
20:10 - von der Leyen a vorbit despre viitorul european al Ucrainei. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat, în discursul său, că înfrângerea Ucrainei va slăbi nu doar Uniunea Europeană, ci și SUA, afirmându-și dorința de a colabora cu Washingtonul pentru a obține o pace „justă și durabilă”, potrivit EFE. Conducătorii „autoritari din lumea întreagă urmăresc îndeaproape să vadă dacă există impunitate atunci când îți invadezi vecinul și încalci frontierele internaționale sau dacă există măsuri reale de descurajare”, a afirmat Ursula von der Leyen, și din acest motiv „este atât de important să avem un rezultat bun”. Von der Leyen a mai spus că președintele rus Vladimir Putin „trebuie să arate că nu este în interesul său să prelungească acest război” și „să demonstreze că a renunțat la ambiția sa de a distruge Ucraina”. De asemenea, ea a menționat că UE colaborează cu Ucraina „în vederea aderării sale la UE. Pentru că Ucraina face parte din familia noastră europeană. Și acesta este viitorul său”.
20:02 - Reacția UE la tarifele lui Trump. În intervenția ei, președinta CE, Ursula von der Leyen, a spus că „războaiele comerciale și tarifele punitive nu au sens”, avertizând că taxele „nejustificate” anunțate de președintele american Donald Trump „nu vor rămâne fără răspuns”. Ea a evidențiat că „tarifele acționează ca un impozit”, „cresc inflația” și „în mod inevitabil, cei mai afectați sunt lucrătorii, întreprinderile și clasa de mijloc, de ambele părți ale Atlanticului”. „Suntem una dintre cele mai mari piețe din lume. Vom folosi toate instrumentele noastre pentru a ne proteja securitatea economică și interesele noastre. Și ne vom proteja lucrătorii, întreprinderile și consumatorii în orice moment”, a conchis von der Leyen..
19:32 - Situația Ucrainei, în umbră. „O nebunie”, a fost reacţia fostului ambasador al Statelor Unite la NATO, Ivo Daalder. „Nu este genul de limbaj la care te-ai aştepta în secolul XXI şi cu siguranţă nu din partea vicepreşedintelui SUA la cea mai importantă conferinţă de securitate din Europa”, a declarat el. Daalder a precizat că Vance a ratat, de asemenea, ocazia de a explica poziţia echipei Trump cu privire la discuţiile cu Rusia despre Ucraina. „Tot ce a spus este că noi credem că ar trebui să existe o pace la un moment dat şi asta este tot. Problema teritoriilor şi a frontierelor, problema garanţiilor de securitate, problema sancţiunilor şi a viitorului lor, problema sprijinului pentru Ucraina şi a viitorului său nu au fost menţionate deloc".
18:52 - Reacția lui Elon Musk. Elon Musk, consilierul miliardar al lui Trump, a fost extaziat de discursul lui Vance, postând pe X: „Make Europe Great Again! MEGA, MEGA, MEGA”.
18:30 - Pistorius îl critică pe Trump. Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, consideră că Trump face o greșeală când exclude din start aderarea Ucrainei la NATO, calificând această poziție drept "neîndemânatică". "Ar fi fost mult mai bine să vorbim despre posibila aderare a Ucrainei la NATO și despre modificările teritoriale la masa negocierilor", a explicat Pistorius. „Lucrul regretabil … este că administrația Trump a eliminat în mod inutil două elemente importante de negociere de pe masă. În opinia mea, ar fi fost mult mai bine să vorbim la masa negocierilor doar despre posibila aderare a Ucrainei la NATO și despre posibilele modificări teritoriale", a spus acesta. Pistorius a criticat și faptul că Trump a început discuții bilaterale direct cu Putin, fără consultarea aliaților europeni: "Este greu de imaginat că europenii ar trebui să asigure această pace după aceea, fără să fi fost implicați în negocieri", a spus el.
18:15 - Când se va întâlni Zelenski cu Putin. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că singurul oficial rus cu care este pregătit să discute despre încheierea războiului este Vladimir Putin. El a menționat că se va întâlni cu președintele rus pentru discuții despre pace atunci când va fi stabilit un plan comun cu președintele american Donald Trump și liderii europeni.
18:10 - Reacții după discursul lui Vance. Experții consideră că poziția lui Vance reflectă o schimbare fundamentală în politica externă americană față de aliații europeni. Discursul său a provocat reacții imediate în Europa. Nathalie Tocci, directorul think tank-ului Istituto Affari Internazionali, a avertizat că această administrație americană pare hotărâtă „să distrugă UE și democrațiile sale liberale".
18:05 - Discursul lui Vance, inacceptabil. Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a spus că intervenția lui JD Vance este „inacceptabilă". „Democrația a fost pusă mai devreme sub semnul întrebării de către vicepreședintele SUA pentru întreaga Europă", a spus Pistorius de pe scena principală a conferinței. „El vorbește despre anihilarea democrației. Și dacă l-am înțeles bine, compară condițiile din anumite părți ale Europei cu cele din regiunile autoritare… nu este acceptabil", a mai spus ministrul german, citat de AFP.
18:00 - Liderii europeni, șocați de Vance. Liderii europeni sunt „șocați" după discursul rostit de JD Vance la Munchen, a scris pe X deputatul ucrainean Oleksiî Honcearenko, prezent la conferință. Potrivit acestuia, singurul lucru care se poate spune despre discursul vicepreședintelui american este că a fost o „umilire totală a tuturor liderilor europeni". „Cei din sală sunt șocați. În cea mai mare parte a discursului lui Vance, liderii și birocrații europeni s-au uitat unul la altul și aproape că nu au existat aplauze", a scris parlamentarul ucrainean, citat de BBC.
17:50 - Un nou șerif în oraș. Vance a spus că a venit la conferință cu o ofertă, relatează BBC. „Există un nou șerif în oraș", a afirmat el, referindu-se la președintele american Donald Trump. „S-ar putea ca SUA să nu fie de acord cu opiniile voastre, dar ne vom lupta pentru dreptul vostru de a le prezenta". El a anticipat că subiecte precum bugetele apărării vor fi discutate la conferință în zilele următoare. SUA consideră că țările europene trebuie să joace un „rol mai mare în viitorul continentului", a mai spus el. În opinia sa, devine din ce în ce mai neclar pentru ce se apără Europa. „Cred profund că nu există securitate dacă ți-e frică de vocile și opiniile care-ți ghidează propriul popor", a afirmat el.
17:40 - Vance critică Europa. Vicepreședintele american a susținut că adevărata amenințare la adresa Europei nu vine din exterior, ci din interior, prin „retragerea de la valorile sale fundamentale", relatează Reuters. El a respins îngrijorările privind interferența Rusiei în alegeri, adoptând o poziție similară cu cea a președintelui Trump, care a avut o convorbire telefonică cu Putin despre încheierea războiului. În discursul său, Vance a criticat mai multe țări europene: Bruxelles-ul pentru închiderea rețelelor sociale care promovează ură, Germania pentru presupuse raiduri împotriva cetățenilor care postează comentarii anti-feministe, și Suedia pentru condamnarea unui activist creștin.
17:30 - JD Vance cere Europei să rezolve problema migrației. Vicepreședintele SUA a declarat că oprirea migrației masive este „cea mai urgentă problemă” și a criticat politicile europene în acest sens. El a subliniat că unul din cinci locuitori ai Germaniei s-a mutat acolo din străinătate, comparând situația cu cea din SUA. Vance a legat migrația de atacul din Munchen, din ziua precedentă, în care un solicitant de azil afgan a intrat cu mașina într-un grup de demonstranți, rănind cel puțin 36 de persoane. „Este o poveste teribilă, dar pe care am auzit-o de prea multe ori. Cât timp trebuie să mai suferim astfel de tragedii înainte de a ne schimba direcția?”, a declarat Vance.
Vance a criticat lipsa de consultare a cetățenilor europeni în privința politicilor migratorii, susținând că votanții „nu au cerut deschiderea granițelor pentru milioane de imigranți neverificați”, dar că în schimb „au votat pentru Brexit și tot mai des aleg lideri politici care promit să oprească migrația necontrolată”.
16:35 - Vance critică România. În discursul rostit la Conferința de securitate de la Munchen, JD Vance a revenit asupra anulării alegerilor prezidențiale din România, spunând că decizia a fost luată pe baza unor „suspiciuni slabe ale unei agenții de informații și la presiunile enorme din partea vecinilor săi continentali”. Detalii AICI.
15:25 - Zelenski: Rusia va ataca o țară NATO. Într-o conferință de presă ținută la Munchen, Volodimir Zelenski a susținut că Rusia plănuiește să atace un stat NATO, anul viitor. Președintele ucrainean spune că deține informații că la Kremlin se fac planuri pentru operațiuni militate în statele baltice sau în Polonia. Detalii AICI.
14:00 - Rușii nu vin. Moscova a anunțat că nu va avea reprezentanți la Munchen, contrar a ceea ce afirmase în ajun președintele american Donald Trump, notează AFP. „Reprezentanții ruși nu sunt invitați la Conferința de la Munchen (…) Este o decizie luată deja de mai mulți ani (…) Prin urmare, nu vor exista reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe rus, nici din alte structuri oficiale ruse", a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, în conferința sa de presă săptămânală.
13:40 - Zelenski se vede mai târziu cu Vance. Întâlnirea dintre președintele ucrainean Volodimir Zelenski și vicepreședintele SUA JD Vance a fost amânată, pentru a da timp Washingtonului să analizeze un proiect de memorandum de parteneriat prezentat de Kiev, a declarat vineri o sursă din cancelaria lui Zelenski pentru Kiev Independent.Z ekenski a confirmat că întâlnirea cu Vance va avea loc mai târziu în cursul acestei zile. Amânarea survine în timp ce SUA iau în considerare un acord prin care să obțină minerale din Ucraina în schimbul furnizării în continuare de ajutor Kievului.
Ce se va discuta
La Munchen vor începe primele discuții aprofundate pentru demararea negocierilor privind încheierea războiului din Ucraina.
Totodată, liderii europeni vor solicita o poziție centrală în procesul de negociere a păcii. Comisia Europeană, alături de Marea Britanie, Franța și Germania, au transmis că trebuie să fie implicate în orice viitoare negocieri privind soarta Ucrainei, subliniind că doar un acord corect cu garanții de securitate ar asigura o pace de durată.
Conferința din acest an va oferi, ca de obicei, o platformă pentru dezbateri la nivel înalt privind provocările cheie ale politicii externe și de securitate. Ediția din 2025 are loc într-un context de schimbare, al unei noi administrații americane, al unui nou ciclu de legislatură europeană la Bruxelles și pe fondul alegerilor parlamentare germane, ce urmează să aibă loc la doar o săptămână după conferință, se arată pe site-ul evenimentului.
Programul pe zile
Vineri, în prima zi a reuniunii, programul include provocările globale de securitate, inclusiv guvernanța globală, reziliența democratică, securitatea climatică și multe alte subiecte.
Sâmbătă vor avea loc dezbateri despre starea ordinii internaționale, precum și despre conflictele și crizele regionale. Viitorul parteneriatului transatlantic va fi, de asemenea, un punct central al discuțiilor.
Duminică vor avea loc discuții despre rolul Europei în lume. De asemenea, în ultima zi a conferinței, fostul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, îi va succeda lui Christoph Heusgen (președinte al MSC din 2022) ca nou președinte al MSC, mai informează site-ul https://securityconference.org/.