Vicepreședintele SUA JD Vance critică anularea alegerilor din România pe baza unor „suspiciuni șubrede" și „presiuni enorme"

Vicepreședintele SUA JD Vance critică anularea alegerilor din România pe baza unor „suspiciuni șubrede" și „presiuni enorme"
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În discursul rostit la Conferința de securitate de la Munchen, vicepreședintele SUA, JD Vance, a revenit asupra anulării alegerilor prezidențiale din România, spunând că decizia a fost luată pe baza suspiciunilor unei agenții de informații și la presiunile enorme ale unor țări europene.

El a contestat ideea că democrația poate fi distrusă prin promovare politică digitală dintr-o țară străină, relatează The Guardian.

Vicepreședintele american a făcut, totodată, referire la „presiuni" asupra României exercitate de alte state europene pentru a anula alegerile, fără a le numi, însă.

„Lucrurile au mers atât de rău, încât în decembrie, România a anulat direct rezultatele alegerilor prezidențiale, pe baza suspiciunilor slabe ale unei agenții de informații și a presiunii enorme din partea vecinilor săi continentali. Din câte am înțeles, argumentul a fost că dezinformarea rusă a afectat alegerile din România (…). Dar dacă democrația ta poate fi distrusă cu câteva sute de mii de dolari (sic!) băgați în publicitate digitală dintr-o țară străină, înseamnă că nu a fost foarte puternică de la început", a spus Vance.

„Am fost şocat ca un fost comisar european să apară la televizor recent şi să pară încântată că Guvernul României a anulat un întreg scrutin. Dacă acest lucru se întâmplă, atunci poate se va întâmpla și în Germania - este șocant pentru urechile americanilor…

Când vedem instanțe europene anulând alegeri și oficiali spunând că vor anula altele, trebuie să ne întrebăm dacă ne respectăm propriile standarde înalte de democrație. De fapt, trebuie să facem mai mult decât să vorbim despre valorile democratice - trebuie să trăim conform acestora", a afirmat el.

Curtea Constituţională a României a anulat în decembrie alegerile prezidenţiale, după ce a acuzat Rusia de amestec în aceste alegeri.

Documente declasificate de către Consiliul Naţional de Apărare a Ţării (CSAT) înainte de anularea alegerilor arătau că România a fost ţinta unor „atacuri ruseşti hibride agresive” în perioada scrutinului.

Vicepreședintele american a remarcat că libertatea de exprimare se deteriorează în Europa, criticând mai multe decizii recente din state europene. „Privind Europa de astăzi, nu este clar ce s-a întâmplat cu unii dintre învingătorii Războiului Rece", a spus acesta.

Totodată, JD Vance i-a criticat apoi pe organizatorii conferinței pentru că nu le-au permis partidelor populiste să participe la eveniment: „Nu trebuie să fim de acord… dar cel puțin să participăm la dialogul cu ei."

„Nu trebuie să fim de acord… dar cel puțin să participăm la dialogul cu ei. Pentru mulți dintre noi, de cealaltă parte a Atlanticului, aduce din ce în ce mai mult cu vechile interese înrădăcinate care se ascund în spatele cuvintelor urâte ale erei sovietice precum manipularea și dezinformarea, cărora pur și simplu nu le place ideea că cineva cu un punct de vedere alternativ ar putea să-și exprime o altă părere sau, Doamne ferește, să voteze altfel sau, și mai rău, să câștige alegerile", a mai spus Vance.

Declarațiile vicepreședintelui JD Vance au fost primite cu uimire și tăcere de participanții la Conferința de Securitate de la München. Un reporter Reuters prezent în sală a relatat că delegații au rămas surprinși și nu au aplaudat discursul său.

De asemenea, discursul său a provocat reacții în Europa. Nathalie Tocci, directorul think tank-ului Istituto Affari Internazionali, a avertizat că această administrație americană pare hotărâtă „să distrugă UE și democrațiile sale liberale".

Experții consideră că poziția lui Vance reflectă o schimbare fundamentală în politica externă americană față de aliații europeni.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇