Miliardarul american Elon Musk a întrebat pe X cum poate un judecător să anuleze alegerile și să nu fie considerat dictator. Totodată, el și-a anunțat susţinerea faţă de Partidul Alternativa Pentru Germania (AfD, extremă dreapta).
Elon Musk a intervenit în dezbaterea privind anularea alegerilor prezidențiale din România, răspunzând unei postări pe platforma X a realizatorului Mario Nawfal. Nawfal a descris situația ca pe o „criză electorală”, Musk reacționând scurt, dar radical.
Mario Nawfal a prezentat decizia Curții Constituționale de a anula rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale, invocând presupusa „interferență rusă”, relatează Mediafax.
Într-un comentariu succint, Musk a întrebat retoric: „Cum poate un judecător să anuleze alegerile și să nu fie considerat dictator?” Postarea sa a avut milioane de vizualizări, amplificând discuțiile din jurul situației din România.
Totodată, Musk și-a anunțat vineri, într-un mesaj postat pe X, susţinerea faţă de Partidul Alternativa Pentru Germania (AfD, extremă dreapta), după ce a finanţat campania victorioasă a lui Donald Trump în Statele Unite şi s-a arătat deschis unei susţineri financiare a lui Nigel Farage, unul dintre arhitecţii Brexitului, în Regatul Unit, informează News.ro.
”Numai AfD poate salva Germania”, scrie el - pe neocolite -, repostând o înregistrare video a unei tinere youtuberiţe germane, Naomi Seibt, o activistă apropiată AfD, care-l critică pe Friedrich Merz, liderul Uniunii Creştin Democrate (CDU).
Influencera spune în înregistrare că acest candidat al CDU-CSU în alegerile legislative anticipate din februarie, creditat pe primul loc în intenţiile de vot cu 32%, este ”îngrozit de ideea ca Germania să urmeze exemplul lui Elon Musk şi (preşedintelui argentinian) Javier Milei” şi refuză ”orice discuţie cu AfD”.
El ”sugerează că noi nu vom vedea nicodată o reducere a birocraţiei noastre inutile aşa cum fac Javier Milei şi Elon Musk”, numit de către Donald Trump însărcinat cu eficacitatea guvernamentală, acuză ea.
”Friedrich Merz, la fel ca celalalte partide, a anunţat că refuză să formeze o coaliţie cu AfD ori să angajeze vreo formă de discuţie cu ei”, continuă ea.
Sistemul electoral german - conceput să favorizeze coaliţiile - necesită alianţe între partide.
În iulie 2023, Friedric Merz, care conduce CDU de la începutul lui 2022, a exclus orice alianţă cu AfD la nivelul landurilor, federal sau în Parlamentul European (PE).
AfD, o formaţiune de extremă dreapta se opune migranţilor, este antisistem şi prorusă.
”Aveţi perfectă dreptate”, i-a răspuns după aceea copreşedinta AfD Alice Weidel, la rândul său candidată la fotoliul de la Cancelarie.
În octombrie, fondatorul Tesla şi Space X a criticat susţinerea susţinerea de către Guvernul de la Berlin a unor ONG-uri care salvează migranţi, postând mesaje în care îndemna la victoria AfD.
Elon Musk, căruia Donald Trump i-a încredinţat responsabilităţi oficiale în Statele Unite, s-a amestecat şi în politica Marii Britanii, atacându-i pe laburiştii aflaţi la putere.
Susţinerea sa acordată Partidului Reform UK (extremă dreapta) a lui Nigel Farage a făcut valuri în Regatul Unit după ce cotidianul conservator Telegraph a dezvăluit marţi că este pregătit să-i facă ”cea mai mare donaţie din istoria politică britanică” - 100 de milioane de dolari.