Miliardarul american Elon Musk consideră că producătorii F-35 sunt „idioți” pentru că fac avioane conduse de piloți, în timp ce dronele iau avânt. El spune că avioanele pilotate de oameni sunt învechite și duc la uciderea piloților.
Foștii militari și analiști spun că sistemele fără echipaj încă nu pot înlocui armele de top, cum ar fi avionul de luptă invizibil F-35. Însă câteva figuri importante din industria tehnologiei susțin că dronele pot lua locul avioanelor de luptă.
CEO-ul Tesla, Elon Musk, care îl va consilia pe președintele ales Donald Trump în eficientizarea guvernului în 2025, a criticat pe X apreciatul avion stealth de generația a cincea al Pentagonului, F-35 Lightning II Joint Strike Fighter.
Făcând referire la războiul din Ucraina, Musk susține că avioanele pilotate de oameni sunt "învechite" și "ineficiente" și nu vor face "decât să ucidă piloții", pe măsură ce dronele și amenințările antiaeriene devin mai prolifice, relatează Business Insider.
"Între timp, niște idioți încă mai construiesc avioane de luptă cu echipaj, precum F-35", a scris miliardarul lângă un clip care demonstrează ce pot face dronele.
El a adăugat la postarea sa un emoji reprezentând un "coș de gunoi" și a criticat design-ul avionului într-un răspuns adresat unui utilizator care a apărat capabilitățile F-35.
"Avioanele de luptă cu echipaj sunt o modalitate ineficientă de a extinde raza de acțiune a rachetelor sau de a arunca bombe. O dronă reutilizabilă poate face acest lucru fără toată suprasarcina unui pilot uman", a susținut Musk într-o altă postare.
"'Stealth' nu înseamnă nimic", a adăugat el despre capacitatea avionului de a rămâne nedetectat de radar, spunând că e "hilar de ușor" să dobori avioanele de luptă.
Nu este clar dacă Elon Musk are de gând să-și folosească noua poziție pentru a afecta orice plan sau costuri pentru F-35, cel mai scump program de luptă al Pentagonului de până acum, notează publicația citată. Însă el a menționat cheltuielile Departamentului de Apărare într-o rubrică din Wall Street Journal care a criticat bugetele guvernului federal.
Comentariile sale vin după remarci similare ale fostului CEO Google Eric Schmidt, care luna trecută a spus că tancurile sunt "inutile" pe câmpul de luptă, îndemnând Armata să le abandoneze și să cumpere drone în schimb.
Costurile pentru avionul stealth dezvoltat de Lockheed Martin au ajuns la aproximativ 485 de miliarde de dolari, după o creștere de 10% în acest an, din cauza unor îmbunătățiri necesare ale sistemului de răcire a motorului, a anunțat Pentagonul.
Durata de viață operațională a avionului este estimată să dureze până în 2088, iar Oficiul de Responsabilitate Guvernamentală estimează costul total al programului F-35 la peste 2 trilioane de dolari pentru partea de producție și susținere.
Aproximativ 1.000 de astfel de aeronave multirol au fost livrate armatei americane și aliaților săi, dintr-un total de peste 3.000 de avioane planificate pentru producție pe durata programului F-35.
Amintim că România va cumpăra 32 de avioane F-35. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat pe 15 noiembrie legea privind achiziţionarea avioanelor din Statele Unite. Este cea mai scumpă achiziție din istoria Armatei, costul ajungând la 6,5 miliarde de dolari fără TVA.
Primele avioane multirol F-35 sunt estimate să ajungă efectiv în anul 2030, potrivit președintelui interimar al Comisiei de Apărare, Sorin Moldovan.