Comisiile pentru Apărare din Parlament au aprobat cea mai scumpă achiziție din istoria Armatei - 32 de avioane F-35

Comisiile pentru Apărare din Parlament au aprobat cea mai scumpă achiziție din istoria Armatei - 32 de avioane F-35
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Comisiile de Apărare din Parlament au aprobat cu unanimitate cumpărarea a 32 de avioane F-35. Este cea mai scumpă achiziție din istoria Armatei şi ajunge la 6,5 miliarde de dolari fără TVA.

Comisiile au aprobat deocamdată solicitarea ministrului Apărării privind iniţierea procedurii de atribuire a acordurilor aferente achiziţiei a 32 de avioane F-35, în cadrul programului de înzestrare „Avion multirol de generaţia a V-a, F-35”, prin programul de asistentă şi securitate Foreign Militaru Sales (FMS).

ADVERTISING

Este vorba despre „contracte atribuite de către Guvernul României Guvernului Statelor Unite ale Americii de contracte tip Letter of Offer and Acceptance, specifice Programului Foreign Military Sales având ca obiect 32 de avioane F-35, motoare, suport logistic iniţial, servicii de instruire, simulatoare de zbor FMT, muniţii aer-aer şi aer-sol, respectiv o valoare estimată de 6,5 milioane dolari, fără TVA”, arată documentul care a fost pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a Birourilor reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

ADVERTISING

Pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite prin Strategia militară a României, CSAT a aprobat în aprilie dotarea cu avioane F35 în două etape: etapa I (2 escadrile – 32 avioane), etapa II (1 escadrilă – 16 avioane).

Programul de înzestrare constă în etapa I în:

  • Contracte atribuite de un Guvern unui alt Guvern, prin atribuirea de către Guvernul României Guvernului Statelor Unite ale Americii de contracte tip Letter of Offer and Acceptance, specifice Programului Foreign Military Sales având cu obiect 32 de avioane F-35, motoare, suport logistic iniţial, servicii de instruire, simulatoare de zbor FMT, muniţii aer-aer şi aer-sol, respectiv o valoare estimată de 6,5 milioane dolari, fără TVA.
  • Cooperare industrială, prin semnarea unui memorandum pentru cooperare industrială în paralel cu semnarea contractului de tip Letter of Offfer and Acceptance.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇