Donald Trump cere Ucrainei să cedeze SUA 50% din resursele sale minerale, o cerere de o valoare mult superioară valorii ajutorului trimis până acum Kievului. Solicitarea a fost respinsă săptămâna trecută de președintele Volodimir Zelenski. Oferta și răspunsul Ucrainei au stârnit ample discuții în cercurile diplomatice europene, dar și la Kiev. Un oficial ucrainean a comparat oferta lui Trump cu împărțirea coloniilor africane de către europeni. The Washington Post a aflat detalii surprinzătoare.
Ce vrea Trump
Donald Trump vrea ca Ucraina să cedeze SUA 50% din resursele sale minerale. Solicitarea a fost făcută în timpul vizitei secretarului american al Trezoreriei, Scott Bessent, la Kiev, miercuri, acesta devenind astfel primul oficial din Cabinetul Trump care s-a întâlnit cu liderul ucrainean.
Zelenski a spus sâmbătă, într-o întâlnire cu presa la Conferința de Securitate de la Munchen, că nu a fost de acord cu propunerea administrației Trump „pentru că nu este încă pregătit”. El a explicat că garanțiile de securitate nu fac parte din propunerea SUA și că Ucraina are nevoie de acestea în orice acord cu Statele Unite.
„Putem lua în considerare modul în care distribuim profiturile atunci când garanțiile de securitate vor fi clare. Deocamdată, nu am văzut așa ceva în document”, a spus el reporterilor.
Președintele ucrainean a respins cererea, iar acum, oficialii ucraineni lucrează la o contrapropunere care să ofere Washingtonului un acces mai larg la resursele naturale ale țării, dar care să includă și garanții de securitate din partea SUA pentru Ucraina, potrivit a șapte persoane familiare cu discuțiile.
The Washington Post a aflat detalii surprinzătoare, de la trei oficiali ucraineni de rang înalt, doi diplomați europeni și alte două persoane familiare cu situația. Toți au vorbit sub protecția anonimatului pentru a discuta deschis despre această chestiune sensibilă.
Oferta și răspunsul Ucrainei au stârnit ample discuții în cercurile diplomatice europene, nu doar din cauza îndrăznelii acesteia, ci și pentru că Kievul pare să analizeze serios posibilitatea unui acord, în speranța obținerii unui angajament din partea SUA pentru apărarea sa împotriva agresiunii rusești.
Un oficial ucrainean de rang înalt a glumit că liderii țării ar lua în considerare aproape orice pentru a menține sprijinul SUA, inclusiv, a spus el, un transport masiv de ouă ucrainene. Țara are un surplus de ouă, iar oficialii sunt conștienți de creșterea explozivă a prețurilor acestora în SUA.
Un alt consilier ucrainean a descris cu uimire amploarea cererii administrației Trump. Acesta a comparat-o cu împărțirea coloniilor africane de către europeni și a avertizat că un astfel de acord ar putea duce la cedarea dreptului de exploatare a resurselor Ucrainei pe decenii, fără garanții că investitorii chiar le vor dezvolta.
Casa Albă nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.
Pe ce resurse vrea Trump să pună mâna
Trump a declarat săptămâna trecută că SUA este interesată să obțină acces la mineralele „pământuri rare” ale Ucrainei.
Declarația a generat confuzie atât în SUA, cât și la Kiev, deoarece, deși Ucraina deține astfel de elemente, acestea nu se află în cantități semnificative. „Pământuri rare” desemnează un grup de 17 elemente esențiale utilizate în producerea magneților pentru vehicule electrice, telefoane mobile și sisteme de apărare de înaltă tehnologie.
Un consilier ucrainean care a fost informat despre discuții a spus că SUA vizează, de fapt, controlul asupra unei game mai largi de materiale, inclusiv metale rare și resurse critice precum litiul, grafitul și uraniul, care sunt uneori confundate cu „pământurile rare”.
Deși Ucraina nu este un producător global dominant al acestor materiale, valoarea lor ar putea crește semnificativ în următorul deceniu, pe măsură ce cererea mondială explodează.
Sursa citată a invocat estimări interne și a sugerat că valoarea totală a resurselor minerale ale Ucrainei ar putea ajunge până la 5 trilioane de dolari, deși această cifră este extrem de incertă. Lista exactă a resurselor pe care Trump dorește să le controleze nu este cunoscută.
Analiștii spun că o cooperare în acest domeniu ar fi bună, dar acordul trebuie să fie profitabil pentru toate părțile.
„Ucraina are nevoie de cooperare internațională în exploatarea resurselor sale, deoarece acest lucru poate asigura o pace justă și de durată, iar acordul trebuie să fie profitabil pentru toate părțile, fără să pară o reparație de război”, a declarat Volodimir Landa, economist senior la Centrul pentru Strategie Economică din Kiev.
Presiuni pentru semnarea acordului
Un oficial ucrainean de rang înalt a spus că Ucraina a primit propunerea americană privind resursele minerale cu doar patru ore înainte ca Bessent să se întâlnească cu Zelenski la Kiev, miercuri. În cadrul acelei întâlniri, secretarul Trezoreriei „a insistat” ca Zelenski să o semneze imediat. Zelenski a refuzat, potrivit oficialului.
Discuțiile despre propunere au continuat vineri, când Zelenski s-a întâlnit cu vicepreședintele JD Vance și secretarul de stat Marco Rubio la München. Ucraina a transmis administrației Trump că nu poate ceda legal resursele sale minerale în modul propus de Washington, dar continuă să caute alternative, au spus doi oficiali ucraineni.
Întâlnirea de vineri a fost întârziată câteva ore după ce avionul lui Rubio a avut probleme tehnice și a fost nevoit să se întoarcă, ceea ce a oferit ucrainenilor timp prețios pentru a elabora o contrapropunere, potrivit unui oficial.
„Ucraina a fost de acord, în principiu, cu ideea unui astfel de acord, dar a respins lipsa garanțiilor de securitate din propunere,” a spus sursa citată.
Însă documentul pe care Zelenski a refuzat să-l semneze era mai degrabă un memorandum de înțelegere „reglementat de legislația statului New York” decât un acord internațional major, a adăugat sursa, subliniind că nu ar fi avut caracter obligatoriu.
Ucraina se așteaptă ca orice astfel de acord să fie valabil pe termen lung și să fie ratificat de parlamentul său.
Ideea pare a fi inspirată, cel puțin parțial, chiar de Ucraina, care a identificat investițiile în resursele sale naturale ca o modalitate de a-și dezvolta economia și de a finanța efortul de război.
Zelenski a sugerat pentru prima dată oferirea acestor materiale SUA într-o întâlnire cu Trump în septembrie, înainte de alegeri. Ideea face parte și din „planul pentru victorie” pe care Zelenski l-a prezentat public luna următoare.
Dar Zelenski a subliniat că dorește implicarea și investițiile europene în dezvoltarea resurselor țării sale, nu doar ale Washingtonului.
Sâmbătă, Zelenski a recunoscut că se simte stresat de abordarea administrației Trump față de Ucraina.
Întrebat, după un discurs public la München, dacă Trump și Vance înțeleg miza luptei Ucrainei împotriva Rusiei, Zelenski a răspuns: „Voi fi sincer. Trebuie să lucrăm la asta. Cu toții, nu doar eu.”
Audiența, formată din miniștri și diplomați, a izbucnit în râs surprinsă de franchețea sa, întrucât liderii în astfel de poziții tind să atenueze dezacordurile.