Discursul incendiar al lui JD Vance la Conferinţa de Securitate de la München – parte din debutul său de mai multe zile pe scena mondială ca vicepreşedinte al SUA – a dominat dezbaterile la nivel înalt între sute de oficiali străini şi elite din domeniul securităţii naţionale. Mulţi dintre participanţi au reacţionat cu un amestec de şoc şi furie la discursul oficialului american. „Totul este atât de nebunesc şi îngrijorător”, „Am rămas stupefiat”, „Ce naiba a fost asta?”, sunt câteva dintre afirmaţiile celor care au asistat la discurs.
Alţii spun că adevăratul public ţintă al lui Vance nu era la München, ci baza MAGA din SUA – şi grupurile populiste europene care doresc să răstoarne partidele, comentează Politico.
- Tensiuni la conferința de securitate de la Munchen. Vance îi șochează pe liderii europeni: „Există un nou șerif în oraș"
- Vicepreședintele SUA JD Vance critică anularea alegerilor din România pe baza unor „suspiciuni șubrede" și „presiuni enorme"
„Nimeni nu vorbeşte despre altceva”, a declarat un oficial senior din Europa de Est, potrivit Politico.
Vance a criticat politica establishmentului, a îndemnat Europa să reducă migraţia şi a comparat liderii UE cu comisarii sovietici pentru că au criticat liderii de extremă dreapta. Acest atac verbal a consolidat temerile elitelor de securitate europene că SUA se îndepărtează rapid de status quo-ul transatlantic şi că există puţine modalităţi de a opri această tendinţă.
„Aceasta este o nouă Americă şi este clar că cea veche, cu care Europa s-a obişnuit de zeci de ani, a dispărut”, a spus un fost diplomat american de rang înalt. „Poate că acesta este, în sfârşit, semnalul de alarmă care va trezi Europa.”
POLITICO a vorbit cu 14 participanţi la conferinţă, dintre care mai mulţi au dorit să rămână anonimi pentru a-şi exprima sincer reacţiile la discursul lui Vance. Mulţi au reacţionat cu un amestec de şoc şi furie.
Într-o sală secundară – deoarece sala principală era supraaglomerată – participanţii au râs ironic când Vance a menţionat „valorile comune”. De două ori, oamenii din sală au spus: „Asta a fost o prostie ciudată” – citând reacţia lui George W. Bush la discursul inaugural al lui Trump din 2017.
Diplomaţii profesionişti au fost la fel de uluiţi. „Totul este atât de nebunesc şi îngrijorător”, a spus un oficial german.
„Am rămas stupefiat”, a declarat un fost consilier democrat din Congresul SUA prezent la conferinţă. „Nu Rusia îţi influenţează alegerile, tu o faci? Dădea vina pe victimă”.
„Ce naiba a fost asta? Stăteam cu gura căscată într-o sală plină de oameni cu gura căscată”, a continuat el. „A fost groaznic.”
Întrebat de reporteri despre discursul lui Vance, Trump a declarat că a fost „un discurs foarte bun, de fapt genial.”
Un mesaj pentru publicul intern
Alţii au spus că adevăratul public ţintă al lui Vance nu era la München, ci baza MAGA din SUA – şi grupurile populiste europene care doresc să răstoarne partidele de establishment în alegerile viitoare.
Chiar şi printre cei şocaţi de discursul său, unii oficiali europeni au salutat şocul produs de lumea MAGA asupra continentului.
Aceştia cred că astfel de momente, precum discursul lui Vance şi sugestia secretarului apărării Pete Hegseth că SUA ar putea reduce prezenţa sa militară în Europa, vor forţa în cele din urmă Europa să înţeleagă că nu mai poate conta pe Statele Unite aşa cum a făcut-o timp de decenii.
Dacă primul mandat al lui Trump a fost perceput în multe capitale europene ca un accident, al doilea mandat este un semn clar că terenul s-a schimbat irevocabil sub picioarele Europei.
Conform unor oficiali din Europa de Est, mai aproape de graniţa cu Rusia, răspunsul ar trebui să fie investiţii curajoase în apărare, după ani de promisiuni mari şi acţiuni insuficiente.
„Cât de îngrijorat sunt în legătură cu SUA acum? Sincer, sunt mai îngrijorat de Europa”, a declarat Gabrielius Landsbergis, fost ministru de externe al Lituaniei. „Nu putem rămâne concentraţi doar pe ceea ce se întâmplă în SUA, pe ceea ce spun preşedintele Trump sau alţii din echipa sa. Oricum suntem cu trei paşi în urmă. Întrebarea este ce vom face în privinţa asta?”, a explicat el.
Un oficial dintr-o ţară est-europeană a susţinut o mare parte din discursul lui Vance, dar a adăugat: „Ar fi trebuit să fie clar că Rusia nu este un model conservator de urmat.”
Cheltuieli mai mari pentru apărare
Parlamentarii republicani de rang înalt au fost direcţi în ceea ce priveşte necesitatea ca Europa să îşi asume mai multe responsabilităţi.
„Sperăm că europenii vor recunoaşte că perioada în care s-au bucurat de o cursă gratuită pe spinarea Americii s-a încheiat”, a declarat senatorul republican John Cornyn din Texas după discursul lui Vance. „Acele zile s-au terminat”, a continuat el.
Discursul lui Vance a subliniat, de asemenea, cât de dificil va fi pentru oficialii europeni să minimizeze prăpastia dintre Washingtonul lui Trump şi Europa, în timp ce încearcă să menţină NATO puternic şi să navigheze prin încercările preşedintelui de a negocia un acord de pace în Ucraina.
Oficialii europeni care au venit la conferinţă pregătiţi să fie prudenţi şi diplomaţi cu americanii au renunţat la menajamente după discursul lui Vance.
„Dacă am înţeles corect, el compară părţi ale Europei cu regimuri autoritare. Asta este inacceptabil”, a spus ministrul german al apărării, Boris Pistorius.
Alţii au considerat că ipotezele lui Vance au fost complet greşite.
„Discursul său pornea de la ideea că vocile europenilor şi ale democraţiilor nu sunt lăsate să vorbească şi nu sunt reprezentate”, a spus fostul ambasador american în Rusia, Michael McFaul, pe scena POLITICO Pub după discursul lui Vance. „Cei care au viziuni similare cu ale lui în Europa sunt reprezentaţi în parlamente de pe tot continentul. Ei participă la alegeri chiar în această ţară peste nouă zile”, a adăugat el.