Elena Lasconi pune trei condiții pentru a conduce USR. Fosta conducere, trasă pe linie moartă. Cu „familia tradițională” nu a fost ghinion

Elena Lasconi pune trei condiții pentru a conduce USR. Fosta conducere, trasă pe linie moartă. Cu „familia tradițională” nu a fost ghinion

Elena Lasconi, primarul reales al municipiului Câmpulung și candidat la alegerile pentru șefia USR, a povestit, sâmbătă, despre cum s-a simțit după episodul „familia tradițională”, care i-a provocat mari probleme atât în USR, cât și în familie, ce crede acum pe acest subiect, dar și ce va face, dacă va fi aleasă președinte al USR. De asemenea, Lasconi a povestit despre care a fost președintele României favorit și ce fel de președinte de țară ar fi, dacă ar ajunge la Cotroceni.

Iată câteva dintre declarațiile făcute sâmbătă de Elena Lasconi, în emisiunea Insider Politic, la Prima Tv.

„Familia tradițională”, un moment dureros

Momentul „familia tradițională” și eliminarea de pe lista USR pentru europarlamentare, unde ocupa primul loc, nu a fost ghinion, dar a venit cu „momente dureroase”, spune Lasconi.

„Din punctul meu de vedere, nu a fost cu ghinion. Vedeţi, Dumnezeu are metode interesante de a lucra. A fost cu durere, atunci, pentru mine. (...) Nu are niciun sens să mai reluăm toată discuţia aia (din USR, de după emisiune – n.r.) care este istorie, din punctul meu de vedere. Mi-a comunicat (Cătălin Drulă, fostul preşedinte al USR – n.r.) să mă dau jos de pe listă, în sensul ăsta. Eu am spus că dacă decide Biroul Naţional chestia asta, nu am nimic împotrivă, că nu eu m-am cocoţat”, a povestit Lasconi, citată de News.ro.

ADVERTISING

Ea a precizat că nu forul de conducere al USR a decis schimbarea sa din fruntea listei de candidaţi pentru alegerile europarlamentare, ci hotărârea a fost luată de Cătălin Drulă. 

„Nu a fost nicio înţelegere. El a decis, ceea ce nu voi face eu niciodată. Ca preşedinte al USR nu voi face niciodată ceva fără să mă consult, plus că nu există situaţii de criză peste care să nu poţi să treci, nu există aşa ceva! Adică, doar pentru incompetenţi”, adaugă Lasconi.

În luna noiembrie, Elena Lasconi, la acea vreme cap de listă USR la alegerile europarlamentare, dezvăluia că a votat DA la referendumul pentru familia tradiţională din 2018. „Eu sunt creştină, sunt ortodoxă şi consider că familia este formată dintr-o femeie şi un bărbat”, a spus Lasconi în emisiunea Insider politic, de la Prima TV.

Declarația a determinat reacţii vehemente din partea fiicei sale, Oana.

„Sunt în şoc şi absolut dezgustată. Această discriminare jegoasă nu are loc la mine în familie şi din acest motiv nu o mai susţin pe mama”, a afirmat tânăra.

Ulterior, preşedintele USR Cătălin Drulă a susținut că Elena Lasconi nu a fost scoasă de pe lista pentru alegerile europarlamentare din cauza faptului că a votat favorabil la referendumul pentru familia tradiţională.

ADVERTISING

”S-au întâmplat mai multe lucruri: chestiuni legate de familie, de o zonă intimă, de o anumită atenţie care ne-ar fi dăunat acum în campanie. Plus că Elena şi-a dorit foarte mult să continue la Câmpulung”, a spus la acel moment Drulă.

Cum și-a schimbat părerea

La șapte luni distanță, devenită candidat la şefia USR, după retragerea lui Cătălin Drulă, Lasconi susţine că „e loc pentru toată lumea” în partid, indiferent de convingerile intime sau religioase.

„În USR este loc pentru toată lumea: şi pentru creştini, şi pentru atei, şi pentru gay, şi pentru straight (heterosexuali - n.r.), şi pentru LGBT, şi pentru non-LGBT.

USR este un partid pentru libertate şi pentru democraţie. Asta înseamnă că statul nu are ce să caute în viaţa indivizilor. Statul ar trebui să vadă mai degrabă de reformarea învăţământului, a sănătăţii, să avem salarii mai bune, să putem să trăim decent în ţara asta şi, eventual, să vină românii înapoi în ţară.

E adevărat, sunt creştin-ortodoxă, şi un bun creştin trebuie să-i ţină pe toţi alături - iubeşte-ţi aproapele! Eu sunt 100% pentru parteneriat civil. Am spus şi eu - poate o să-mi schimb părerea -  despre căsătorie (între persoanele de acelaşi sex - n.r.). Dar despre asta nu o să mai discut. Toţi încearcă să bage băţul prin gard: „Dar cu adopţiile cu faceţi?”. O să vă spunem.

ADVERTISING

Eu cred foarte tare că comunitatea LGBTQ este foarte deranjată de faptul că se simt folosiţi, că sunt o masă de manevră a politicienilor şi că fac ping-pong cu LGBT. Dacă vrei să faci un lucru, cum ar fi parteneriatul civil, pune-i la aceeaşi masă, vorbiţi şi haideţi să-l faceţi! Nu să veniţi să la televizor şi să spuneţi că aia a făcut aşa, deci e homofobă. Nu, nu-i aşa”, a mai spus Lasconi.

La alegerile locale din 9 iunie, Elena Lasconi a câştigat al doilea mandat de primar al municipiului Câmpulung Muscel cu un scor de aproape 70%.

„Greii” USR nu vor face parte din noua conducere, dacă Lasconi va câștiga alegerile

Elena Lasconi a anunțat și ce va face mai departe, dacă va câștiga alegerile interne ale USR. Spune că nu îi doreşte alături de ea pe Cătălin Drulă, Dan Barna şi nici pe Ionuţ Moşteanu. Despre Cristian Ghinea crede că „este unul dintre cei care au contribuit masiv la dezastrul” electoral al USR.

„Ei au făcut parte dintre cei care au condus cu adevărat USR-ul şi care au dus la rezultatul acesta. Nu trebuie acum să-i omorâm, nu trebuie să-i scoatem... Noi trebuie să lucrăm împreună, nu se duce nimeni cu maceta să: ”Gata, plecaţi!” Pentru că avem nevoie... gândiţi-vă că ei au experienţă de câţiva ani în politica mare din România şi contează. Eu îmi doresc să unesc oamenii, nu să-i dezbin, pentru că altfel noi vom fi şi mai slabi”, a explicat Lasconi, spunând că oricare dintre ei poate fi în Biroul Naţional „dacă candidează pe alte liste”.

„Asta nu înseamnă că eu nu o să pot să lucrez cu oamenii ăştia, dar nu o să defilez eu cu ei, asta sută la sută”, a precizat ea.

În ceea ce-l priveşte pe Cristian Ghinea, Lasconi susţine că acesta, deşi nu a avut nicio funcţie oficială de conducere în USR, „este unul dintre cei care au contribuit masiv la dezastrul” legat de rezultatul electoral al USR. 

„El (Cristian Ghinea – n.r.) era lumina, creierul politicilor publice de acolo. El era unul dintre cei care conduceau acest partid şi îşi doreşte în continuare să o facă”, crede Lasconi.

Cele trei condiții pentru a conduce USR

În ceea ce privește o potențială candidatură la președinția României, Elena Lasconi pune trei condiţii pentru a merge mai departe: să fie aleasă preşedinte al USR, să aibă majoritate în Biroul Naţional al partidului şi să poată impune un nou secretar general.

„Cred că e cea mai bună soluţie. Eu alta nu văd. De ce spun asta? Pentru că majoritatea colegilor mei - acum o să vedem şi prin vot - consideră că aş fi potrivită pentru o candidatură la prezidenţiale. Ei, şi dacă sunt pregătită pentru o candidatură la prezidenţiale, într-o luptă atât de grea, ai nevoie de toate instrumentele puterii, şi anume: să fii preşedinte, să ai Biroul Naţional şi să ai secretariatul general.

Puneţi-vă în locul meu! Nu poţi să intri în cea mai importantă competiţie, şi anume candidatura la prezidenţiale, care are multă responsabilitate în spinare, foarte multă, fără să ai instrumentele puterii. Nu poate să fie unul cu munca şi cu responsabilitatea, şi altul cu puterea. Practic, ai putea să fii sabotat”, spune Lasconi.

În cazul în care va fi aleasă preşedinte al USR, dar fără să aibă majoritate în Biroul Naţional, Elena Lasconi spune că va demisiona a doua zi din fruntea partidului şi nu va intra în cursa pentru Cotroceni. Secretarul General al partidului este ales cu două treimi din voturi de Biroul Naţional. 

„Aştept duminica, să văd dacă pot să fac o majoritate în Biroul Naţional. Dacă nu, îmi voi da demisia. Sănătate bună şi noroc, dragoste cu sila nu se poate! (...) Dar totuși cred că o să am majoritate”, a declarat Lasconi.

Un președinte printre oameni, pe modelul Maia Sandu

Elena Lasconi a detaliat și ce tip de președinte va fi, dacă românii o vor alege, mărturisind că modelul ei este Maia Sandu, iar dintre președinții României, cel mai mult i-a plăcut Traian Băsescu.

„Voi fi un om din popor. Voi fi printre oameni, nu voi fi într-o colivie de aur, 10 ani în concediu, cum s-a întâmplat în ultimii 10 ani. O să mă vedeţi şi la supermarket, o să mă vedeţi şi-n piaţă, eu nu o să mă schimb”, a spus Lasconi.

„Îmi place Maia Sandu. Îmi place felul ei de a fi, îmi place viziunea pro-europeană. Se luptă acolo, are lipit un monstru de Republica Moldova. Semnalul ăsta - ”Sunt ca voi!” -  mi se pare grozav. Despre asta e vorba. Nu eşti mai cu moţ”, este de părere Elena Lasconi. 

Întrebată ce preşedinte al României i-a plăcut cel mai mult, Lasconi a răspuns: ”Traian Băsescu, de departe”. 

În schimb, Elena Lasconi s-a arătat dezamăgită de actualul şef al statului, Klaus Iohannis: „Nu mai spun cum am votat. Eu sunt de dreapta. Am avut mare speranţă şi încredere, dar pe mine m-a dezamăgit”.  


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇