Barna și Cioloș scriu despre nevoia adevărului privind intervenția din 10 august, altfel regimul Dragnea va continua să trăiască în umbră

Barna și Cioloș scriu despre nevoia adevărului privind intervenția din 10 august, altfel regimul Dragnea va continua să trăiască în umbră

Liderii USR și PLUS, Dan Barna și respectiv Dacian Cioloș, marchează împlinirea a doi ani de la protestul Diasporei.

Într-o postare pe Facebook, Barna își amintește că a participat la protestul diasporei pentru a strânge semnături pentru inițiativa ”Fără penali în funcții publice”.

Mesajul lui Șora la doi ani de la 10 August: Este și despre copiii care au desenat girafe și oameni de zăpadă pe asfalt

”Am văzut atunci mai multe lucruri. Primul dintre ele este fantastica mobilizare a românilor din diaspora și din țară în fața unui regim autoritarist al cărui unic scop era acumularea puterii și jefuirea resurselor țării.

Apoi, am văzut cum Liviu Dragnea și complicii săi nu au ezitat să folosească cinic și cu intenție violența împotriva cetățenilor pașnici”, se arată în postarea din mediul online.

”Încă nu știm adevărul”

Șeful USR subliniază că nici după doi ani de zile ”nu știm adevărul” despre intervenția forțelor de ordine.

ADVERTISING

”Azi, doi ani mai târziu, încă nu știm adevărul despre intervenția din acea zi. Deși sunt sute de plângeri ale victimelor și mii de minute de filmare care documentează intervenția în forță a autorităților, încă nu avem răspunsuri clare. Dosarul 10 August a devenit un fel de cartof fierbinte aruncat dintr-o mână în alta, în speranța că acea zi va fi uitată.

Nu uităm. Iar justiția română trebuie să știe că fiecare zi în care adevărul rămâne ascuns, e o zi pierdută pentru onoarea statului român”, afirmă Dan Barna.

Va reuși DIICOT să ducă la sfârșit dosarul 10 August?

El mai notează că regimul Dragnea ”va continua să trăiască în umbră câtă vreme cei care l-au făcut posibil, l-au sprijinit și acum îi acoperă faptele continuă să fie parte din stat”.

”Doar adevărul poate marca ruperea definitivă de acea guvernare”

Dan Barna, liderul USR

Acum doi ani, în 10 august, eram în Piața Victoriei din București împreună cu colegii mei și voluntari strângând...

Publicată de Dan Barna pe Luni, 10 august 2020
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Scoaterea Dosarului 10 August din ghearele DIICOT. Giorgiana Hosu a refuzat să infirme clasarea, procurorul general n-a fost de acord

Și Cioloș scrie despre descoperirea adevărului

La rândul său, Cioloș scrie că o astfel de rană poate fi închisă doar prin descoperirea adevărului.

”O societate care își lasă rănile să sângereze este o societate predispusă la infecții traumatizante. O societate divizată de conflicte interne este o pradă ușoară pentru conspirații și manipulări de cea mai joasă speță.

10 August și dosarul aferent agresiunilor din acea zi este o astfel de rană. Și nu e primul caz cu o încărcătură de o emoționalitate dureroasă. Avem situații similare și în ceea ce privește dosarul Revoluției sau cel al Mineriadei.

Agresiunile asupra societății și asupra cetățenilor pe care nu încercăm să le închidem prin descoperirea adevărului și prin stabilirea unui verdict deasupra oricărei îndoieli lasă urme adânci, peste care nu se poate trece”, scrie liderul PLUS pe contul său de Facebook.

ADVERTISING

10 August, fotografie de familie cu cei 100.000 care au salvat democrația

”Nu trebuie presiuni dinspre clasa politică”

Totodată, președintele grupului Renew Europe din Parlamentul European cere ca politicul să nu pună presiuni asupra procurorilor și magistraților din acest caz.

”Procurorii și magistrații care sunt implicați în acest caz specific, la fel ca cei care încă mai au în lucru dosarele controversate din istoria recentă a României, nu trebuie supuși nici unei presiuni dinspre clasa politică. Am văzut această tentație din multe părți, în unele cazuri chiar cu bună intenție.

Nu cred că ajută, ci doar alterează rezultatul final. Aș vrea să vă cer să ne abținem de la a face presiuni, dar să nu uităm că în aceste cazuri justiția este datoare să meargă până la capăt, pentru că ea are un rol vindecător.

E un moment foarte bun pentru o exprimare a independenței justiției de politic, de modul clasic de a permite interferențe simbolice și presiuni. Putem construi împreună un nou gen de relație în care politicul să respecte munca și efortul justiției știind cât se poate de clar că nu i se va permite niciodată să facă presiuni sau să intervină, indiferent de pretextul sub care e interesat să o facă.

În definitiv, victimele și agresorii sunt cu toții cetățeni români, iar lipsa unei concluzii oneste, a identificării și pedepsirii vinovaților nu va rămâne fără efecte negative asupra tuturor”, se mai arată, între altele, în postare.

Ordinea și disciplina la care visează multă lume nu se obțin cu agresivitate și amenzi. Se construiesc pe încredere și pe respectarea adevărului. Or, până astăzi, statul român și instituțiile sale sunt în culpă în ceea ce privește recunoașterea adevărului din spatele violențelor din 10 August.

Dacian Cioloș, liderul PLUS
https://www.facebook.com/dacianciolos/posts/3202220529815210?__xts__[0]=68.ARDgsWCFO9peEg-1yRTtuhlc8_vNC9vTpGgh40--XfaFruEPbtMyogCwWnRgel3boI031QrBDGRz820tnFm1jfEpFz52gK6vM6Yw749FWC2ErFpALY9YvOHmPPBRiXe_BcrclrocOcH0Vtfk37tgtHJKIAHThLMT4gq6pLEQWVTK3zexwXuMKORyHK3GF2TYSkwNY5Ji9ooiZn4_NBSKOdL_ewbYmglxtCM_9GwHfHoh5aYU9JE7flqdGQoLJGVibSvinRuPXdbOoj-1MZeEtgYxnBFmDANlTj4i-ejwkPpqN5v1fn5_OU0MKkbVLQ7YRYFGrTn9_5HwLmYOBSAD2A&__tn__=-R

2 ani de la protestul din 10 August

Astăzi se împlinesc 2 ani de la protestul Diasporei, care a avut loc la 10 august 2018, în Piața Victoriei.

Tot astăzi, Curtea de Apel Bucureşti dezbate cererea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva şefilor Jandarmeriei în Dosarul 10 August, parțial clasat de DIICOT.

Instanța ar putea decide azi dacă se redeschide Dosarul 10 August

Comunitatea Declic a adus un elefant roz uriaș, luni dimineața, în fața Palatului Cotroceni. Pe elefant este scris mesajul ”10 August. Nu uităm!”.

Doi ani de la protestul 10 August: Elefant roz uriaș, la Cotroceni

În aceste momente, la sediul Ministerului Afacerilor Interne are loc un protest. Manifestații sunt anunțate pe tot parcursul zilei. Printre locațiile vizate de proteste sunt Piața Victoriei, sediul MAI sau DIICOT.

Amintim că și duminică seara a avut loc un protest în Piața Victoriei. Participanţii au susținut că Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă şi Carmen Dan sunt vinovaţi de violenţele de atunci şi au cerut să se facă dreptate.

Protest în Piața Victoriei, la 2 ani de la 10 august: Ce se întâmplă cu dosarul e o rușine. Nu uităm, nu iertăm! (Galerie foto)

A.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇