Mesajul lui Șora la doi ani de la 10 August: Este și despre copiii care au desenat girafe și oameni de zăpadă pe asfalt

Mesajul lui Șora la doi ani de la 10 August: Este și despre copiii care au desenat girafe și oameni de zăpadă pe asfalt

Filosoful Mihai Șora comemorează, într-o postare pe Facebook, doi ani de la protestul diasporei.

El subliniază că este un ”punct dureros al democrației noastre”.

”O putere discreționară, coruptă și brutală își află, mai devreme sau mai târziu, sfârșitul dacă măcar câțiva oameni hotărăsc să i se opună direct și ferm”, notează, între altele, Mihai Șora.

”10 august – acest punct dureros al democrației noastre.

Am vrut inițial să scriu despre vulnerabilitatea oamenilor și a instituțiilor, despre cum poți detecta și împiedica la timp manevrele totalitare, tentativele de a secționa pe viu tot ceea ce irigă organismul unei societăți, începând cu libertatea de a protesta și ideea însăși de dreptate; am vrut să scriu despre cum o putere discreționară, coruptă și brutală își află, mai devreme sau mai târziu, sfârșitul dacă măcar câțiva oameni hotărăsc să i se opună direct și ferm, asumându-și toate riscurile.

ADVERTISING

Am revăzut, apoi, câteva înregistrări și fotografii de atunci: invariabil, dacă ai fost acolo și ai trăit acel moment, îți răscolesc și amintirile, și senzațiile de care sunt legate aceste amintiri.

În după-amiaza aceea, metroul nu a mai oprit (din ordinul cui?) în Piața Victoriei; am coborât, așadar, la Aviatorilor și, venind pe jos, odată cu valurile de oameni care se îndreptau spre Girafă, ne-a răsărit în cale acest om de zăpadă. Desenat cu creta pe asfalt: – de un copil, fără-ndoială, căci copiii știu cel mai bine ce trebuie înscris în toiul verii, sub arșița nesuferită, printre picioarele oamenilor mari.

ADVERTISING

#10August este și despre copiii care au desenat atunci girafe și oameni de zăpadă pe asfalt. Copii pentru viitorul cărora unii adulți au ieșit în stradă”, este mesajul publicat pe rețeaua socială de filosof.

10 august – acest punct dureros al democrației noastre.Am vrut inițial să scriu despre vulnerabilitatea oamenilor și a...

Publicată de Mihai ȘORA pe Luni, 10 august 2020

2 ani de la protestul din 10 august

Astăzi se împlinesc 2 ani de la protestul Diasporei, care a avut loc la 10 august 2018, în Piața Victoriei.

Tot astăzi, Curtea de Apel Bucureşti dezbate cererea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva şefilor Jandarmeriei în Dosarul 10 August, parțial clasat de DIICOT.

ADVERTISING

Instanța ar putea decide azi dacă se redeschide Dosarul 10 August

Comunitatea Declic a adus un elefant roz uriaș, luni dimineața, în fața Palatului Cotroceni. Pe elefant este scris mesajul ”10 August. Nu uităm!”.

Doi ani de la protestul 10 August: Elefant roz uriaș, la Cotroceni

În aceste momente, la sediul Ministerului Afacerilor Interne are loc un protest. Manifestații sunt anunțate pe tot parcursul zilei. Printre locațiile vizate de proteste sunt Piața Victoriei, sediul MAI sau DIICOT.

Amintim că și duminică seara a avut loc un protest în Piața Victoriei. Participanţii au susținut că Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă şi Carmen Dan sunt vinovaţi de violenţele de atunci şi au cerut să se facă dreptate.

Protest în Piața Victoriei, la 2 ani de la 10 august: Ce se întâmplă cu dosarul e o rușine. Nu uităm, nu iertăm! (Galerie foto)

Citește și:

Va reuși DIICOT să ducă la sfârșit dosarul 10 August?

Scoaterea Dosarului 10 August din ghearele DIICOT. Giorgiana Hosu a refuzat să infirme clasarea, procurorul general n-a fost de acord

10 August, fotografie de familie cu cei 100.000 care au salvat democrația


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇