Dan Barna: În PNL e concurs cine dă mai multe castane USR PLUS. Cel mai simplu ar fi să ieșim de la guvernare

Dan Barna: În PNL e concurs cine dă mai multe castane USR PLUS. Cel mai simplu ar fi să ieșim de la guvernare

Vicepremierul Dan Barna a comentat luni, în termeni mai relaxați, bătălia politică din interiorul PNL, în care ambii candidați – Ludovic Orban și Florin Cîțu, atacă USR-PLUS.

Barna a spus că e retorică de campanie și că după luna septembrie, când congresele își vor fi ales noii lideri, așteaptă ca lucrurile să se liiștescă și coaliția să pună în aplicare în sfârșit reformele promise în toamna trecută.

”În PNL e o competiție de cine dă mai multe castane USR PLUS-ului... Nu am ce să comentez foarte mult, e un lucru pe care îl observăm cu toții. Așteptăm să treacă acest super-septembrie în care toate cele 3 partide au alegeri și apoi sa ne întoarcem mai asumat pe programul de guvernare și pe reformele de acolo. Dincolo de asta, mă rog, sunt elemente de retorică de campanie”, a spus Barna, după ședința Biroului Național al USR PLUS.

ADVERTISING

Întrebat de jurnaliști de vocile din cadrul formațiunii care cer ieșirea de la guvernare, Barna a spus că va respecta votul românilor.

”Cel mai simplu ar fi să ieșim de la guvernare, dar românii care au dat credit USR PLUS și ne-au trimis în Guvernul României și în Parlament cu ponderea pe care o avem ne-au cerut să venim și să luptăm pentru România.

Cât timp mai este o soluție, cât timp cred și credem că putem să cotribuim la schimbarea de care avem disperată nevoie noi ca țară, o să continuăm să ducem această luptă”, a mai spus Barna.

Coaliția caută forța să dea SIIJ ”bobârnacul de desființare”

Jurnaliștii au atras însă atenția că deja sunt 7 luni de guvernare și că pentru reformele promise - pensii speciale, desființarea Secției Speciale, alegerea primarilor în două tururi - nu s-a mișcat mai nimic.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Unele sunt mai departe, altele sunt mai aproape. SIIJ-ul e aproape, mai trebuie doar să găsim forța să-i dăm bobârnacul de desființare.

Repet, pentru unele dintre ele am convenit în cadrul coaliției că le vom aborda după septembrie, după ce cele trei partide vor avea noile conduceri validate sau înnoite și din acel moment vom lua fiecare dintre ele și vom așeza și un calendar pe masă”, a răspuns Barna.

Barna nu-și face griji că miniștrii USR PLUS riscă remanierea

Viepremierul a fost întrebat și de situația din Guvern, după ce Florin Cîțu a atras atenția, într-un mesaj pe Facebook, că urmează rectificarea bugetară și sunt minisere care nu au folosit fondurile alocate.

ADVERTISING

”Lucrurile arată bine, la Ministrul Justiției avem o execuție de 97-98%, la Sănătate 88%, la Dezvoltare sunte la 93%, la Fonduri este un 73%, dar sunt elemente legate de programare și de mecanismele de absorbție. Lucrurile sunt în bunăstare din punctul nostru de vedere, mesajul premierului este firesc”, a răspuns Barna.

El a spus că nu citește în mesajul lui Cîțu o amenințare cu remanierea pentru miniștrii unde execuția nu este una anume și că analiza e mai amplă decât un simplu procent.

”Nu așa se analizează activitatea unui ministru și a unui minister. Nu există un mercurial cu peste 50% rămâi, sub 50% pleci acasă”, a mai spus vicepremierul.

El a precizat că nu s-a discutat până în acest moment despre rectificarea bugetară în coaliție, ci doar la nivelul Guvernului.

Prmeierul Florin Cîțu anunțase mai înainte că cei care au avut o execuție bugetară slabă trebuie să vină cu explicații solide.

”Cum am promis, rectificarea bugetară începe cu o analiză a execuției bugetare pentru fiecare minister în parte. (...) Ministerele care nu au cheltuit, în primele 6 luni, banii pe care i-au cerut, trebuie să vină cu argumente solide, să îmi ofere asigurări că execuția bugetară se va îmbunătăți în următoarele 6 luni. Deficitul bugetar de anul acesta este cel asumat la începutul anului sau chiar mai mic”, a scris Cîțu pe Facebook.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇