Dacă PSD își ține Transporturile, PNL cere rediscutarea tuturor ministerelor de la zero. Bode ar lua și Dezvoltarea, UDMR poate să plece

Dacă PSD își ține Transporturile, PNL cere rediscutarea tuturor ministerelor de la zero. Bode ar lua și Dezvoltarea, UDMR poate să plece

Lucian Bode, ministru de Interne şi secretarul general al PNL, spune că, dacă PSD doreşte să renegocieze protocolul semnat în 2021 pentru rotativa guvernamentală de acum, atunci trebuie rediscutate toate portofoliile de la zero. Iar dacă UDMR nu este mulţumită cu ce va primi, atunci e decizia lor să plece.

„În ceea ce privește structura Guvernului, poziția PNL exprimată ieri (joi – n.red.) a fost aceea de a respecta protocolul semnat în 2021 între cei patru parteneri.

Am spus foarte clar - dacă există dorința din partea unuia dintre parteneri, PSD în cazul de față, să schimbăm protocolul, noi am solicitat două lucruri - reducerea numărului de ministere și rediscutarea tuturor portofoliilor de la zero.

În varianta în care PSD a propus schimbarea protocolului prin menținerea Ministerului Transporturilor în responsabilitatea PSD, atunci propunerea noastră a fost să reducem numărul de ministere de la 20 la maximum 18 și să rediscutăm toate portofoliile, astfel încât la sfârșitul săptămânii viitoare să avem definitivată structura Guvernului, pentru a ne putea întoarce în forurile decizionale pentru a echipa această structură cu oameni.

ADVERTISING

Nu am ajuns la o înțelegere ieri (joi - n.r.) în ceea ce privește definitivarea unei structuri a Guvernului”, a declarat Lucian Bode, citat de Mediafax.

Ministrul speră că la începutul săptămânii viitoare negocierile să fie finalizate.

Cât despre a prelua Ministerul Dezvoltării (acum la UDMR), Bode a replicat: „În condițiile în care rediscutăm toate ministerele, orice e posibil. PNL are suficiente resurse umane să conducă orice minister, inclusiv Ministerul Dezvoltării”.

Şi dacă Uniunea ar putea ieși de la guvernare dacă nu păstrează Ministerul Dezvoltării, Bode nu e impresionat: „Este foarte simplu, dacă rămânem în formula de 18 ministere, UDMR va avea două ministere și vicepremier, PNL va avea opt ministere, vicepremier și SGG, iar PSD va avea opt ministere, premier, vicepremier și cancelarul guvernului. Dacă pe cele două ministere care revin UDMR se agreează o formulă unanim acceptată și de PSD, și de PNL, stau la masă. Dacă nu, este decizia domniilor lor”.

ADVERTISING

Aşadar, deocamdată negocierile sunt blocate aşa cum a relatat presa încă de aseară, dar totuşi purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, susţine că nu e adevărat.

"Nu le considerăm blocate, ele sunt deschise în continuare. A fost doar o primă zi de negocieri în format complet, cu toate echipele de la toate partidele, după care aceste discuţii au rămas deschise. În câteva ore nu s-a putut trage o concluzie fermă.

De altfel, mesajul nostru general este unul de calm. Am văzut foarte multe speculaţii în mass-media, care sunt departe de realitate, ideea că în momentul de faţă s-ar fi blocat situaţia nu este adevărată.

Pentru noi, cel mai important lucru sau concluzia destul de clară după prima zi este că avem nevoie de o reducere a aparatului guvernamental, am stabilit că e nevoie de o diminuare a posturilor şi a portofoliilor tuturor partidelor din coaliţie şi cred că există o majoritate de opinii în acest sens, cel puţin vă pot asigura că PNL este ferm să reducem Guvernul şi să avem o formulă cât mai suplă", a precizat purtătorul de cuvânt al PNL, la RFI România.

ADVERTISING

În plus, Stroe declară că "nu a plecat UDMR de la masa negocierilor”, dar "îi aşteptăm în continuare la discuţii".

”Într-adevăr, a fost un moment când discuţiile s-au oprit, probabil că toţi au preferat să facă acest lucru, e absolut firesc. Probabil că fiecare partid va merge să se consulte cu colegii, să le comunice rezultatele primei zile şi să le transmită ceea ce e important pentru ei. Pentru noi e foarte-foarte important să avem o tranziţie foarte rapidă (...), să nu existe nici un fel de sincopă şi să asigurăm stabilitate.

Sunt etape, e absolut normal, ale discuţiilor şi cred că cel mai important lucru în momentul de faţă este ca toate partidele, cele trei mă refer, să aibă un mandat flexibil şi să nu ţinem de funcţii sau nume în acest demers (...)

Acum, nu luăm în calcul, vă spun sincer, o eventuală ieşire a UDMR-ului, nu am auzit pe cineva spunând în mod oficial de la UDMR că va face acest pas. Noi ne dorim continuitate, noi ne dorim un guvern care să cuprindă UDMR, evident. S-ar putea, de ce nu?, poate e un mod de a negocia, o tehnică, până la urmă, dar îmi vine greu să cred că cineva iese de la guvernare înainte de a finaliza o discuţie foarte-foarte serioasă (...). Noi îi aşteptăm în continuare la discuţii”, a completat Stroe.

Stroe a negat şi că PNL şi-ar dori Ministerul Dezvoltării:

”Nu, este un zvon, o informaţie neadevărată. Noi am spus-o foarte clar, în momentul de faţă nu ne dorim nici un portofoliu al altui partener de guvernare (...). Nu negociem nume pentru portofoliile care ne revin sau ne vor reveni, nu plecăm de la nume în formarea noului guvern, ci de la un program de guvernare şi de la o structură mult mai suplă”.

Liderii coaliţiei de guvernare s-au reunit într-o şedinţă, joi, pentru discuţii privind rocada premierilor şi formula noului Executiv condus de Marcel Ciolacu. La final, nu s-a ajuns la nicio concluzie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇