Cum explică Predoiu votul din Senat pentru pragul de 250.000 de lei la abuzul în serviciu

Cum explică Predoiu votul din Senat pentru pragul de 250.000 de lei la abuzul în serviciu

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, explică votul din Senat prin care este instituit un prag valoric de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu, prin faptul că nu putea fi evitată o decizie CCR. Potrivit hotărârii, pentru a constitui infracţiune, această faptă trebuie raportată la un prag valoric sau la o vătămare de o anumită intensitate a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.

”Senatul nu avea cum să evite decizia Curţii Constituţionale. Pentru că acolo nu mai vorbeam doar despre un proiect în dezbatere publică, cum era în faza ministerială, acolo vorbeam despre un proiect care trebuia adoptat, un proiect pe care trebuia dat un vot, pentru ca el să devină lege, mai departe, după adoptarea în Camera Deputaţilor.

ADVERTISING

Acest vot nu putea face abstracţie de decizia 392 din 2017 a Curţii Constituţionale. Or, această decizie spune foarte clar, în paragraful 55, că, pentru a constitui infracţiune, această faptă trebuie raportată la un prag valoric sau la o vătămare de o anumită intensitate a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti”, a declarat Predoiu la Digi24.

El a subliniat că, în caz contrar, textul ar fi fost neconstituţional, nefiind conform deciziei Curţii. ”Primul lucru pe care trebuie să-l înţelegem este că Senatul a acţionat firesc în includerea unui prag în lege”, a precizat Cătălin Predoiu.

De asemenea, el remarcă faptul că în paragraful 56 al aceleiaşi decizii, 392 din 2017, ”CCR spune că absenţa unui astfel de prag a condus la insecuritate în raporturile juridice, la o instabilitate a acestor raporturi juridice, la jurisprudenţă neunitară, deci a arătat şi consecinţele inexistenţei acestui prag”.

ADVERTISING

Însă chiar ministrul Justiției spunea miercuri seară că nu există nicio referință concretă în deciziile Curții Constituționale a României sau în avizele Comisiei de la Veneția cu privire la valoarea economică sau financiară a unui astfel de prag valoric pentru infracțiunea de abuz în serviciu. Altfel spus, CCR nu a impus pragul de 250.000 de lei.

Un alt argument prezentat acum de Cătălin Predoiu este cel potrivit căruia şi în cazul infracţiunilor sub pragul stabilit de Senat există sancţiuni.

”Al doilea aspect esenţial, care a scăpat dezbaterii de ieri, din câte am observat, este faptul că sub acest prag nu există un vid legislativ, dimpotrivă, sub acest prag funcţionează o contravenţie foarte severă.
Adică fapta care nu are drept consecinţe o pagubă care depăşeşte pragul valoric este sancţionată în forma contravenţiei cu amendă foarte dură, dacă este săvârşită cu intenţie, cu amendă de la 20.000 de lei de la 200.000 de lei, iar dacă este săvârşită din culpă, cu amendă de la 10.000 de lei la 100.000, plus repararea prejudiciului, evident”, a explicat ministrul.

ADVERTISING

Senatul a dezincriminat abuzul în serviciu sub 50.000 de euro

Senatul a aprobat miercuri un proiect de lege care prevede un prag valoric pentru abuzul în serviciu în cuantum de 250.000 de lei.

Senatul este prima cameră sesizată, iar proiectul intră acum în dezbateri la Camera Deputaților.

Amintim că celebra Ordonanţă 13 din 2017, pentru care sute de mii de oameni au ieşit în stradă în epoca Dragnea, stabilea dezincriminarea abuzului în serviciu când prejudiciul produs e mai mic de 200.000 de lei, aşadar actuala coaliţie a mers chiar mai departe cu acest prag.

În plus, dacă această lege ar fi fost adoptată la vremea când a fost condamnat, Liviu Dragnea ar fi scăpat de închisoare, pentru că prejudiciul în dosarul referitor la angajările fictive de la Protecţia Copilului Teleorman este mult sub pragul de 250.000 de lei.

Senatorii PSD, PNL și UDMR au votat toţi „pentru”, în timp ce senatorii USR şi neafiliaţi (printre care Diana Şoşoacă) au votat „împotrivă”. AUR s-a abținut.

Reacții imediate au venit din partea Opoziției, dar și a Laurei Codruța Kovesi, care a anunțat că Parchetul European va sesiza Comisia Europeană dacă amendamentul trece și de Camera Deputaților. Ea a spus că, dacă aceste modificări ar fi adoptate, ar afecta investigațiile EPPO și ar scădea nivelul de protecție a intereselor financiare ale UE.

Câteva sute de persoane au protestat în Piața Victoriei, oamenii strigând ”OUG 13 a reînviat”, „Ați dat liber la furat!” și ”Hoții, hoții”.

După ce informația a explodat în spațiul public, Rareş Bogdan a afirmat că PNL nu susţine introducerea unui prag pentru abuz în serviciu, iar Raluca Turcan a spus că este o greșeală care trebuie corectată la Camera Deputaților.

De cealaltă parte, chiar dacă senatorii PSD au votat pro, Marcel Ciolacu a ieșit public și i-a cerut ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, să vină cu ”o variantă de reglementare adecvată pentru pragul valoric la abuzul în serviciu”. Ceea ce Predoiu a și făcut, Ministerul Justiției informând că va susține adoptarea în Camera Deputaților a unui prag valoric pentru abuzul în serviciu de 9.000 de lei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇